Žurnalisto A. Matonio paskaitą apie informacinius karus, Rusijos minkštąsias galias ir mūsų pastangas joms atsispirti jau išgirdo ne vieno rajono gyventojai. Tačiau, pasak paties A. Matonio, tik Lazdijuose į renovuotos rajono viešosios bibliotekos salę vos sutilpę klausytojai galėjo pamatyti ir išgirsti gyvą Rusijos propagandos stipriai paveikto žmogaus pavyzdį.

Egidijus Baltušis
Nors Lazdijuose visuomenės aktualijomis besidomintys vietos gyventojai vieni kitus puikiai pažįsta, paskaitos pradžioje niekas neatkreipė dėmesio į visą renginį buitine kamera filmavusį nevietinį vyriškį. Jo asmenybe susidomėta tik tuomet, kai paskaitos svečias atsistojęs rėžė kalbą apie jam vienam žinomus Jungtinių Amerikos Valstijų planus sukelti karą Europoje ir kitas sąmokslo teorijas.

Tik tuomet paskaitos organizatoriams pavyko išsiaiškinti, kad tai yra kraštutinėmis pažiūromis garsėjantis politikas Egidijus Baltušis, 2012 m. Seimo rinkimuose nesėkmingai kandidatavęs „Drąsos kelio“ politinės partijos sąraše, o savo straipsnius skelbiantis Valstybės saugumo departamento ataskaitoje minimuose tinklalapiuose.

A. Matonis nuoširdžiai apsidžiaugė, kad paskaitos klausytojai turėjo galimybę įsitikinti, kaip pakinta ilgesnį laiką informacinio karo ginklais veikiamo žmogaus pasaulio suvokimas. Po renginio jis sakė svarstąs galimybę kaip nors prisikviesti ar net pačiam atsivežti E. Baltušį ar kurį kitą jo bendramintį į savo susitikimus su kitų rajonų gyventojais.