"Austrijos valdžios institucijos tikrai neturi, kuo didžiuoti M.Golovatovo byloje. Įprasta, kad tokie incidentai aptariami per ES teisingumo ministrų diskusijas", - antradienį Austrijos žurnalistams sakė V.Reding.

Ji teigė esanti nustebinta Austrijos valdžios atstovų pareiškimais, kad EK esą pritaria Austrijos sprendimui leisti Rusijos piliečiui, kurio ieško Lietuva, išvykti namo.

V.Reding priminė, kad per praėjusią savaitę Sopote, Lenkijoje vykusį, Europos Sąjungos teisingumo ministrų susitikimą ji girdint visiems kolegoms paragino Austrijos teisingumo ministrę bendradarbiauti su Lietuva.

"Nekalbant apie Europos arešto orderį, ES valstybės narės privalo konstruktyviai bendradarbiauti", - pabrėžė eurokomisarė.

"Esu labai nusivylusi Austrijos poelgiu", - pridūrė ji.

V.Reding priminė, kad Austrija iki šiol visuomet būdavo mažųjų ES valstybių pusėje, ir dar kartą pakvietė šios šalies pareigūnus bendradarbiauti su Lietuva.

"Europa privalo laikys tų pačių taisyklių ir veikti abipusio pasitikėjimo dvasia - nepaisant, ar esi didelis, ar mažas", - teigė eurokomisarė.

Įtariamasis Sausio 13-osios byloje Rusijos pilietis M.Golovatovas liepos 14-ąją buvo sulaikytas Vienos oro uoste, bet nepraėjus nė parai paleistas. M.Golovatovui, kuris vadovavo būriui, 1991 metų sausio 13-ąją šturmavusiam beginklių žmonių saugomą Vilniaus televizijos bokštą, Lietuva yra išdavusi Europos arešto orderį.

Tai sukėlė didelį Lietuvos nepasitenkinimą. Kai kurie politikai Lietuvoje ir Austrijoje teigia, kad tokią sulaikymo baigtį lėmė Rusijos spaudimas.