Antradienį prie Užsienio reikalų ministerijos (URM) piketą surengė šio universiteto dėstytojai, nepritariantys aukštosios mokyklos administracijos politikai ir sprendimams.

Nedidelė 9 žmonių grupelė laikė plakatus su užrašais "EHU - tai mes", "Kur mano teisės?", "Grąžinkite EHU" ir kt.

Anot akademinės bendruomenės formuojamo EHU Senato, rektoratas, prisidengdamas reforma, ėmėsi dėstytojų "valymo" pradedant Senato pirmininku Pavelu Tereškovičiumi, Senatas savo ruožtu paskelbė nepasitikėjimą rektoratu ir pareikalavo atstatydinti administraciją.

Piketas buvo surengtas tuo metu, kai URM vyko EHU administracijos bei šio universiteto rėmėjų susitikimas.

Pasak universiteto dėstytojo Maksimo Žbankovo, jeigu administracija nepakeis savo požiūrio, rėmėjai, svarstydami tolesnį EHU finansavimą, neturėtų skirti lėšų tam, kad būtų išlaikomas diktatūros principais valdomas universitetas.

"Administracija stengiasi gauti lėšų savo reformoms. O tos reformos yra nukreiptos už baltarusių dėstytojų skaičiaus mažinimą universitete ir į tai, kad EHU visiškai būtų pavaldus administracijai. (...) Dėstytojai ir studentai neturi balso teisės, ir mes dirbame administracinės diktatūros sąlygomis", - naujienų agentūrai ELTA sakė jis.

Anot jo, iš Baltarusijos į Lietuvą Aleksandro Lukašenkos išvytas EHU pats pradeda veikti diktatoriškomis sąlygomis.

2004 metais universitetas, verčiamas pasitraukti iš Baltarusijos dėl politinių valdžios sprendimų, persikėlė į Vilnių.

Kita problema, anot EHU akademiko, yra tai, kaip universiteto administracija skirsto įstaigos biudžetą. Pasak jo, dauguma gautų lėšų yra išleidžiama administracinėms reikmėms, nesiekiant kelti studijų kokybės ar sukurti palankesnes sąlygas mokslui.

Pasak M .Žbankovo, krizės kamuojamam universitetui nereikia skirti lėšų, kol "jis nepasveiks".

"Būtina grįžti prie akademinių laisvių, pasidalyti valdžią tarp rektorato ir Senato bei užtikrinti biudžeto skaidrumą. Dabar viso to nėra", - sakė jis.

Tiesa, universiteto administracija dabar jau pakvietė sėsti prie vieno stalo, tačiau akademinė bendruomenė, ilgą laiką nesėkmingai siekusi derybų, nesirengia derėtis po to, kai buvo atleistas Snato pirmininkas ir imtasi kitų represinių priemonių prieš aktyvius dėstytojus.

Senatas išreiškė nepasitikėjimą rektoratu bei kreipėsi dėl rektoriaus Anatolijaus Michailovo atsistatydinimo.

Akademinė bendruomenė taip pat reikalauja tarptautinio teisinio audito universitete, kad būtų atskleista, kam buvo ir yra leidžiami EHU gaunami pinigai.