Perėjo visas mokyklas

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) valdyba ūkio ministro postą nutarė siūlyti Evaldui Gustui, kuris penktadienį paskutinę dieną dirba Vidaus reikalų ministerijos kancleriu. Tokią informaciją žurnalistams patvirtino Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas, parlamento vicepirmininkas Gediminas Kirkilas.

Kad Vidaus reikalų ministerijos kancleriui gali būti siūloma perimti Birutės Vėsaitės portfelį, DELFI jau rašė ketvirtadienį. Tačiau pats E. Gustas tuomet teigė nesulaukęs pasiūlymų tapti ministru.

„Pats svarbiausias klausimas, kad ministras greitai perimtų reikalus, nes jie visiškai nelaukia. Pirmininkaujant Lietuvai būtent Ekonomikos tarybos yra vienos iš pagrindinių ir jos iš karto eina pirmosios pagal grafiką. Todėl naujasis ministras turės iš karto be jokio apšilimo perimti reikalus, todėl partija nusprendė pasiūlyti E. Gustui šitą poziciją. Premjeras su juo kalbėjo. Jis pasakė, kad duos atsakymą už poros valandų“, - sakė G. Kirkilas.

A. Butkevičius: E. Gustas perėjo visas įmanomas mokyklas

Premjeras Algirdas Butkevičius po Vyriausybės posėdžio penktadienį ryte teigė dar negavęs E. Gusto sutikimo būti ministru, tačiau jeigu savo atsakymą jis pateiks penktadienį, jo kandidatūrą bus iškart pateikta prezidentei.

Pats E. Gustas telefonu neatsiliepia.

Klausiamas apie E. Gusto privalumus, A. Butkevičius paminėjo didelę patirtį valstybės tarnyboje.

„Jis jau daug metų dirbo Vidaus reikalų ministerijoje, turi didžiulę darbo patirtį valstybės tarnyboje, yra kompetetingas, atsakingas darbuotojas ir tikiuosi, kad galės susitvarkyti su jam keliamais uždaviniais“, - po posėdžio sakė A. Butkevičius.

„Manau, kad jis jau yra praėjęs visas mokyklas. Ir džiaugiuosi, kad ministrai skiriami pagal kompetenciją, kad tai nėra žmonės, atėję iš šalies. Tokie žmonės žino, kaip veikia valstybės valdymo sistema. E. Gustas labai aktyviai yra dalyvavęs įvairiuose projektuose. Būtų gerai, kad visi politikai, užimantys atsakingas pareigas, praeitų tam tikrą žemesnio lygio mokyklą“, - pridūrė premjeras, pasakodamas apie E. Gustą.

E. Gustas: manau, turiu patirties vadovauti ministerijai

Evaldas Gustas
Pretendentas į ūkio ministrus VRM kancleris E. Gustas sako turintis patirties,reikalingos vadovauti Ūkio ministerijai bei atsispirti įvairiems interesams, kurie iš šio posto privertė trauktis Birutę Vėsaitę bei praeityje - dar 3 ūkio ministrus.

E.Gustas BNS sakė, kad atsistatydinti iš VRM jį paskatino noras keisti veiklą, nes šioje sistemoje jis dirba jau 12 metų.

"Aš beveik dvylika metų atidirbau šioje sistemoje, tuo tarpu rekomenduojama keisti veiklą kas septynerius metus. Tai yra mano pasitraukimo pagrindinė priežastis - noras pakeisti veiklą", - BNS sakė E.Gustas, kuris penktadienį baigia savo karjerą Vidaus reikalų ministerijoje.

Anot jo, vadovavimas Ūkio ministerijai būtų kardinalus veiklos pakeitimas: "Tai būtų kardinalus pakeitimas".

"Jei jūs matėte mano biografiją, beveik visą darbo veiklą buvau aukštesnio ar žemesnio lygio vadybininkas. Manau, šiame darbe visų pirma reikia tokios patirties", - BNS sakė E.Gustas, paklaustas, kokios patirties turi, bendraujant su įmonėmis ar investuotojais.

Jis tikino, kad jei nebūtų gavęs pasiūlymo užimti ūkio ministro posto, ketino mėnesį pailsėti, o vėliau ieškoti naujo darbo: "Būčiau pailsėjęs, o po to būčiau kalbėjęs su premjeru (Algirdu Butkevičiumi - BNS) dėl mano ateities".

Paklaustas, ar jo negąsdina buvusių ūkio ministrų, kurie buvo privesti atsistatydinti, patirtis, E.Gustas atsakė: "Turiu pakankamai patirties, kad atsispirčiau tokiems dalykams".

Vidaus reikalų ministras “tvarkietis” Dailis Alfonsas Barakauskas BNS penktadienį sakė nežinantis, kodėl kancleris palieka postą. Anot ministro, atsistatydinimo pareiškimas jam buvo įteiktas prieš mėnesį, o pareigas E.Gustas palieka šalių sutarimu.

Daugiausia dirbo VRM

E. Gustas yra gimęs 1959 m. balandžio 1-ąją. Kandidatas į ūkio ministrus Kauno politechnikos institute yra įgijęs elektroninės technikos inžinieriaus specialybę, vėliau studijavo Kauno technologijos universitete ir įgijo viešojo administravimo magistro laipsnį.

E. Gustas yra dirbęs kokybės valdymo biuro viršininku, fizikos mokytoju, statybos direktoriumi, taip pat buvo pakliuvęs į Kauno miesto savivaldybės tarybą, dirbo Lietuvos banko Kauno skyriuje, o nuo 2001 m. dirba Vidaus reikalų ministerijoje. Iš pradžių buvo vidaus reikalų viceministras, paskui valstybės sekretorius, o nuo 2009 m. – kancleris.

Sovietiniais metais E. Gustas dar buvo Lietuvos Lenino komunistinio jaunimo sąjungos Požėlos rajono komiteto skyriaus vedėjas, antrasis sekretorius bei Lietuvos komunistų partijos Požėlos rajono komiteto Kauno MK instruktorius.

DELFI primena, kad dabartinė ūkio ministrė B. Vėsaitė iš pareigų atleidžiama nuo pirmadienio. Kol bus patvirtintas naujas ūkio ministras laikinai šias pareigas eis teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

B. Vėsaitė į nemalonę pateko dėl praėjusią savaitę įvykusio skrydžio į verslo forumą Kazachstane bendrovės „Arvi“ užsakytu aštuonviečiu verslo klasės lėktuvu. Skrydžio kaina vienam asmeniui siekė 2700 litų, tačiau tai sumažinta kaina – dalį išlaidų padengė pati bendrovė.

„Arvi“ kaip tik derasi su Ūkio ministerija dėl Marijampolės laisvosios ekonominės zonos (LEZ) valdymo sutarties.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad B. Vėsaitės veiksmuose, jos nuomone, išryškėjo atviros politinės korupcijos požymiai. Palaikymo B. Vėsaitei neišsakė ir socialdemokratų koalicijos partneriai – Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“.