Pirmasis į Seimo tribūną žengė ministras. Pagrindine policijos problemų priežastimi jis įvardijo finansinių ir žmogiškųjų išteklių trūkumą. Esą Andriaus Kubiliaus Vyriausybės laikais policijos finansavimas sumenko net ketvirtadaliu, o asignavimai turto įsigijimui – arti 80 proc.

Policijos pareigūnų skaičiaus mažėjimą jis vadino „katastrofišku“.

Ministro teigimu, nusikalstamų veikų ištyrimo rodikliai nėra žemi ir netgi auga. „Tokio didelio išaiškinamumo lygio nebuvo per visą nepriklausomybės laikotarpį“, - kalbėjo D. A. Barakauskas.

Atsakydamas į klausimą dėl policijos vadovų veiklos, ministras teigė, kad tai ne jo kompetencija. Tačiau jis nedviprasmiškai pareiškė palaikantis dabartinį generalinį komisarą.

„Jokių pretenzijų šitoje situacijoje aš neturiu. Pagrindinė problema yra tai, ką aš išvardijau pirmame punkte“, - pasitikėjimą S. Skverneliu deklaravo D. A. Barauskas.

Po ministro monologo į tribūną žengė generalinis komisaras.

S. Skvernelis pirmiausiai ėmėsi Seimo narių klausimų apie policijos pareigūnų korupciją ir jų galimą dalyvavimą nusikalstamose veikose.

Pasak jo, policijos Imuniteto valdyba pradėjo 86 ikiteisminius tyrimus pareigūnų atžvilgiu, nutraukta 14 tyrimų. S. Skvernelio žodžiais, tyrimai dėl pareigūnų nusikaltimų – ne sistemos silpnybės, o jos stiprumo požymis. Esą pavyko sukilti prieš metų metus vyravusį požiūrį, kad policija saviškių neliečia.

Kalbėdamas apie įvykius Klaipėdos rajone, kai girtas vyras nužudė keturių vaikų motiną, o policija į iškvietimą neatvyko, generalinis komisaras pakartojo, kad dėl pareigūnų pareigų neatlikimo vykdomas ikiteisminis tyrimas. „Tačiau tai nėra piktybinis veiksmas“, - pažymėjo S. Skvernelis.

„Tikrai neneigiame šitoje vietoje savo kaltės. (...) Bet viską suversti į šitą vieną situaciją būtų neteisinga“, - pridūrė generalinis komisaras.

Ministras nežino, ar partija palaiko komisarą

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius vidaus reikalų ministro klausė, ar jo partija, kaip ir jis pats, palaiko generalinį komisarą. Ministras atskleidė nežinantis, kaip S. Skvernelį vertina kiti „tvarkiečiai“.

„Gerbiamas opozicijos lyderi, jūsų klausimas yra, na, tiesiog reikalaujantis iš manęs atsakyti, apie ką aš tikrai nežinau“, - atsakė D. A. Barakauskas.

Ministras teigė buvęs skirtas partijos, bet negalintis už ją kalbėti. „Aš esu skirtas partijos. Ir visi darbai tikrai yra dirbami su policijos generaliniu komisaru. Aš tikrai negaliu atsakyti, ką jūs turite omeny, nes tokios informacijos neturiu“, - sakė politikas.

Jį gelbėti bandė „tvarkietis“ Andrius Mazuronis, A. Kubiliui viešai pareikšdamas, kad generaliniu komisaru galbūt abejoja kai kurie „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos nariai, bet ne visa frakcija.

E.Gentvilas: mums reikia ministro, o ne iškamšos

Liberalas Eugenijus Gentvilas Seimo posėdžio metu viešai auklėjo vidaus reikalų ministrą. Jis paragino taisyti kalbos kultūros klaidą ir nevartoti termino „du tūkstantis tryliktieji metai“, o vėliau paklausė, kokių gi žingsnių imtasi vardan padėties vidaus reikalų sistemoje pagerinimo.

Ministras daugelį jam adresuotų klausimų nukreipė S. Skverneliui.

Po tokių D. A. Barakausko pasisakymų E. Gentvilas žurnalistams teigė abejojantis, ar vidaus reikalų ministras supranta, koks yra jo darbas.

„Reikalaujame, kad ministras suprastų, kam jis vadovauja. Štai dėl ko jis negalėtų dirbti – jeigu paaiškėtų, kad jis nesupranta, kas vyksta jo sistemoje. (...) Pasakymas, kad į tuos klausimus atsakys policijos generalinis komisaras, ko gero parodo, kad ministras neturi pakankamos kompetencijos apie tai kalbėti“, - kalbėjo liberalas.

„Jeigu paaiškės, kad jis supranta, atsiras vilties, kad jis darys tam tikrus žingsnius. O dabar, žinote, turėti iškamšą, už kurią atsakinėja atsakingi pareigūnai, tikrai nenorime“, - pridūrė E. Gentvilas.

Pasak jo, jeigu ministras neparodys vidaus reikalų sistemos supratimo, jam gali būti inicijuojama interpeliacija.

„Yra žmonių, kurie moka kaip unguriai raitytis. Aš vadinu tokius žmones lankstukais. Jie nieko nežino, tačiau visaip išsilanksto ir apsimeta, kad jau jie atliko savo funkciją“, - tęsė E. Gentvilas.

Politikas teigė nesiekiantis pakartoti scenarijų, kuomet po kivirčo su generaliniu komisaru Vytautu Grigaravičiumi atsistatydino ir jis, ir vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys.

„Mes nenorime tęsti tos tradicijos, kurią pradėjo R. Šukys. Kad jeigu įvyksta kažkokie rezonansiniai nusižengimai, nusikaltimai, atsako ministras“, - sakė E. Gentvilas.

S.Skvernelis išsisuko nuo klausimo apie „tvarkiečių“ spaudimą

Kalbos apie dalies Seimo „tvarkiečių“ norą išversti generalinį komisarą iš posto sklinda jau mažiausiai savaitę. Pats S. Skvernelis, paprašytas pakomentuoti šias kalbas, tiesaus atsakymo išvengė. Vis dėlto policijos vadovas užsiminė, kad suinteresuotų jo nuvertimu netrūksta.

„Aš esu paskirtas penkerių metų kadencijai, mano vadovas yra vidaus reikalų ministras, aš atskaitingas ir šalies prezidentui. Yra procedūros, jeigu norima, jeigu yra už ką (atstatydinti – DELFI) – jos yra teisinės. O kaip aš tvirtai jaučiuosi? Jaučiu didžiosios dalies policijos pareigūnų, dorų, sąžiningų pareigūnų, palaikymą ir norą keistis. Jaučiu ir kitą. Tos dalies, kurie pripratę gyventi kitaip. Jų turbūt yra tikslas ir noras, kad būtų kitas vadovas. Bet ne asmenyje yra problema. Galima keisti generalinius komisarus. Reikia keisti pačią policiją. Arba bent jau padaryti taip, kad jinai neatitektų vėl atgal į tas rankas, kuriose buvo anksčiau“, - žurnalistams teigė S. Skvernelis.