Po apklausos E. Masiuliui buvo skirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Įtarimų pateikimas tapo įmanomas, kai E. Masiulis atsisakė Seimo nario mandato ir nebeturi teisinės neliečiamybės. Anksčiau E. Masiulis buvo apklaustas specialiuoju liudytoju.

Pasak prokuratūros, šiuo metu ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad būdamas Seimo nariu, parlamentinės politinės partijos pirmininku ir šios politinės partijos Seime frakcijos seniūnu E. Masiulis „MG Baltic“ koncerno atstovui Raimondui Kurlianskiui už tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus susitarė priimti ir savo bei kitų naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį.

Ši suma 11 kartų viršija teisės aktuose nurodytą didelės vertės kyšio (šiuo metu 9415 eurų) dydį.

Prokurorų turimais duomenimis, įtariamasis galėjo žadėti pats veikti koncernui naudingų sprendimų vardan ir galėjo siekti paveikti kitus asmenis.

Prokuratūra patvirtino iki šiol neoficialias žinias, kad per kratą E. Masiulio namuose buvo rasta 250 tūkst. eurų suma. Įtariama, kad visi šie pinigai negalėjo būti įgyti teisėtai.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, už didesnės negu 250 minimalių gyvenimo lygių vertės kyšio priėmimą gali būti skiriamas 2-8 metų laisvės atėmimas.

Kodekse taip pat numatoma, kad tas, kas nuosavybės teise turėjo didesnės negu 500 minimalių gyvenimo lygių vertės turtą ir žinojo arba galėjo žinoti, kad tas turtas negalėjo būti įgytas teisėtai, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

E. Masiulis: su pareikštais įtarimais nesutinku

Po daugiau nei valandą trukusios apklausos išėjęs E. Masiulis sakė nesutinkantis su prokurorų pateiktais įtarimais dėl prekybos poveikiu ir neteisėto praturtėjimo.

„Šiandieną man yra pareikšti įtarimai ir galiu iš karto pasakyti, kad su pareikštais įtarimais nesutinku“, - sakė E. Masiulis.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas teisinosi negalintis nurodyti bylos aplinkybių ir aiškiai atsakyti į keliamus klausimus, nes yra pasirašęs pasižadėjimą neatskleisti ikiteisminio tyrimo duomenų.

E. Masiulis pasinaudojo dideliu žiniasklaidos susidomėjimu atsiprašydamas.

„Beje, naudodamasis proga kreipiuosi pirmiausia į Lietuvos žmones, į visus buvusius bendražygius, galbūt ir artimuosius. Žmogiškąja prasme labai išgyvenu ir labai apgailestauju dėl to, kas yra įvykę, dėl to, kad būdamas viešas asmuo sukėliau tokį rezonansą patekdamas į tokias kontroversiškas istorijas. Žmogiškąja prasme pats didžiausias apgailestavimas. Tikrai tas smūgis visai politinei sistemai, pasitikėjimo krizė... Jaučiuosi dėl to atsakingas ir labai labai labai dėl šito atsiprašau“, - sakė politikas.

Pasiteiravus, kodėl niekad nesako, kad yra nekaltas, ir tik kalba apie savo tiesos įrodymą, E. Masiulis sakė nežinantis, kaip galima dar aiškiau pasakyti: „Aš su pareikštais įtarimais nesutinku“.

Klausiamas, ką vadina kontroversiška situacija, E. Masiulis atsakė taip: „Vyksta įvairiausi informacijų pateikimai – teisingų, neteisingų – čia ne man vertinti. Bet tai vyksta viešoje erdvėje. Akivaizdu, po šitos situacijos atsirado didelių perturbacijų Lietuvos politiniame žemėlapyje. Tai dėl šito aš jaučiu didelę atsakomybę ir žmogiškąja prasme aš labai labai labai apgailestauju“.

E. Masiulio buvo klausta, kokie jo ryšiai su toje pačioje byloje figūruojančiu R. Kurlianskiu, kuris įtariamas prekyba poveikiu, papirkimu ir valstybės paslaptį sudarančios informacijos disponavimu. Politikas teigia su žurnalistais bendraujantis dažniau nei su R. Kurlianskiu.

Politikai Liberalų sąjūdyje DELFI sakė, kad E. Masiulio kontaktai su R. Kurlianskiu pastaruoju metu buvo padažnėję. Kai kurie buvę bendražygiai sako, kad E. Masiulis „juos pakišo“.

E. Masiulis sako, kad šiuo metu labai gilinasi į Baudžiamojo proceso kodeksą ir kitus teisės aktus. „Artimiausias laikas bus skirtas susipažinti su įtarimais, kurie pareikšti, atkurti tam tikrus vaizdus, detales, istorijas. Šiuo atveju toliau esu pasiruošęs geranoriškai bendradarbiauti“, - teigia politikas.

Paprašytas pakomentuoti sklandančius įtarimus, kad namuose rasti pinigai galbūt galėjo būti skirti partijai, E. Masiulis teisinosi negalįs atskleisti ikiteisminio tyrimo duomenų: „Viskam ateis savo laikas, visa informacija, kai bus leidžiama ją pasakyti, ji bus pasakyta, bus išdėlioti argumentai. Labai atsiprašau, ką tik labai šviežiai gavau įtarimus ir, supraskite, turiu eiti ir tuos įtarimus skaityti“.

R. Šimašius: partijos finansavimas yra teisėtas ir skaidrus

Savo ruožtu laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius feisbuke teigia, kad partijos finansavimas su šia byla nesusijęs.

„Skaudu, kad buvęs partijos pirmininkas sulaukė tokių įtarimų.
Tačiau, kaip ir ne kartą minėjau, tampa vis labiau aišku, kad partijos veiklos finansavimas yra teisėtas ir skaidrus. Mes tęsime bet kokį reikalingą bendradarbiavimą su teisėsauga, nes norime, kad šis tyrimas baigtųsi kaip galima greičiau. Siekdami maksimalaus skaidrumo ir atvirumo, su nepriklausomais ekspertais jau rengiame partijos Skaidrumo ir pasitikėjimo standartą, tikriname visas sutartis, peržiūrime turimus auditų duomenis,“ - teigia laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

E. Masiulis: nieko nebijau

E. Masiulis į apklausą atvyko su advokatu Mindaugu Bliuvu. Prieš apklausą pasiteiravus, ar bijo, politikas buvo konkretus: „Na, žinote, esu toks žmogus, kad nieko nebijau".

Eligijus Masiulis

Neoficialiais duomenimis, politikas gali laikytis versijos, kad pas jį rasti pinigai buvo paskola.

Primenama, jog Specialiųjų tyrimų tarnyba įtaria, kad E. Masiuliui „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis perdavė 106 tūkst. eurų kyšį.

Pats R. Kurlianskis šiuo metu yra suimtas, jam pateikti įtarimai papirkimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu disponavimu valstybės paslaptį sudarančia informacija.

Spręsdamas dėl suėmimo Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad pateiktoje ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra duomenys, leidžiantys teigti, kad veikos R. Kurlianskiui inkriminuojamos ne be pagrindo. Teismo nuomone, laisvėje R. Kurlianskis galėtų trukdyti procesui.

R. Kurlianskis yra kelias televizijas valdančio „Laisvo ir nepriklausomo kanalo“ grupės valdybos pirmininkas ir naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ valdybos pirmininkas.

Liberalų sąjūdžio korupcijos skandalas: chronologija

- Gegužės 12 d. Specialiųjų tyrimų tarnyba pranešė tirianti įtarimus, kad Liberalų sąjūdžio lyderiui E. Masiuliui koncerno „MG Baltic“ atstovai perdavė apie 100 tūkst. eurų kyšį.

- STT atliko kratas „MG Baltic“ koncerno prezidento Dariaus Mockaus, viceprezidento R. Kurlianskio darbo vietose, E. Masiulio namuose, automobilyje, darbo vietoje ir Liberalų sąjūdžio būstinėje.

- E. Masiulis gegužės 12 d. vakare pranešė pasitraukiantis iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų, paliekantis partiją bei atsisakantis Seimo nario mandato. Jį laikinai partijos pirmininko poste pakeitė europarlamentaras Antanas Guoga.

- Gegužės 13 d. Vilniaus apylinkės teismas leido R. Kurlianskį suimti 20 dienų, R. Kurlianskio advokatas šį sprendimą apskundė.

- Gegužės 17 d. BNS pranešė, kad E. Masiulio namuose atliekant kratą rasti pinigai buvo pažymėti teisėsaugos pareigūnų. DELFI žiniomis, pas parlamentarą aptikta beveik 250 tūkst. eurų.

- Laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas A. Guoga ėmė siūlyti atlikti partijos auditą, keisti atsakingąjį partijos sekretorių, valdybos nariams pasiūlė tikrintis melo detektoriais. A. Guoga laidė užuominas, kad korupcija gali būti apraizgiusi ne tik E. Masiulį, bet ir kitus liberalus.

- A. Guoga nepatvirtino, tačiau užuominomis leido suprasti partijos suvažiavime sieksiantis tapti Liberalų sąjūdžio pirmininku.

- Gegužės 17 d. rytą liberalų senbuviai pranešė apie iniciatyvą A. Guogą pašalinti iš partijos dėl veikimą prieš partiją ir jos diskreditavimo. Šis klausimas turėjo būti svarstomas valdybos posėdyje.

- Gegužės 17 d. dalyvaudamas 15min.lt konferencijoje A. Guoga pareiškė ketinantis balsuoti už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus ir galintis guldyti galvą už pirmininką Gabrielių Landsbergį.

- Prieš 14 val., kada turėjo prasidėti Seimo nario Eugenijaus Gentvilo ir Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus spaudos konferencija, A. Guoga pareiškė, kad traukiasi iš partijos ir visų einamų pareigų. Tačiau politikas liko dirbti Europos Parlamente.

- Tuoj po to liberalai spaudos konferencijoje paskelbė, kad pirmininko rinkimuose kandidatuos R. Šimašius, o Seimo rinkimuose Liberalų sąjūdžio kandidatų sąrašą ves E. Gentvilas.

- Gegužės 18 d. Liberalų sąjūdis laikinuoju pirmininku paskyrė R. Šimašių.

- Gegužės 18 d. buvęs Vilniaus meras, Lietuvos laisvės sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas interviu „Lietuvos ryto" televizijoje pareiškė netikintis, kad apie galimai perduotą „MG Baltic“ kyšį E. Masiuliui galėjo nežinoti likusi partijos vadovybė. A. Zuokas ir E. Masiulis bei kiti Liberalų sąjūdžio nariai anksčiau priklausė Liberalų ir centro sąjungai.

- Gegužės 19 d. DELFI ir 15min.lt bei kitoje žiniasklaidoje pradėtos kelti versijos apie koncerno „MG Baltic“ sąsajas su R. Šimašiumi ir baseino statybomis Vilniuje, taip pat keliamos versijos dėl baseino Klaipėdoje. R. Šimašius atsiribojo nuo bet kokių sąsajų su „MG Baltic“.

- Gegužės 19 d. Gintaro Steponavičiaus paramos fondas sustabdė paramos priėmimą iš koncerno „MG Baltic“ ir susijusių įmonių.

- Gegužės 23 d. paskelbta, kad buvusi Liberalų sąjūdžio Gintaro Steponavičiaus žmona Ugnė Jasinskaitė, kuri šiuo metu laikinai vadovauja Vilniaus vystymo kompanijai, anksčiau yra dirbusi „MG Baltic“ koncerne. Politikas informaciją patvirtino.

- Gegužės 24 d. Vilniaus apygardos teismas atmetė R. Kurlianskio skundą dėl 20 parų trukmės suėmimo.

- Gegužės 24 d. E. Masiuliui pateikti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir neteisėto praturtėjimo. Prokurorai patvirtino neoficialią informaciją, kad per kratą E. Masiulio namuose iš viso rasta 250 tūkst. eurų.