Taip politikas pasielgė dėl to, kad jo pavardė figūruoja ikiteisminiame tyrime dėl kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu stambiu mastu.

Manoma, kad „MG Baltic“ koncerno atstovai galėjo E. Masiuliui už politinės partijos veikimą koncerno naudai perduoti apie 100 tūkst. eurų kyšį.

„Atsiprašau, kad šiandien taip ilgai neišgirdote mano pozicijos. Tai padaryti neturėjau galimybių. Ši diena yra pati juodžiausia mano gyvenime. Puikiai suprantu, kad dėl susiklosčiusių aplinkybių negaliu toliau vadovauti Liberalų sąjūdžiui. Nenoriu mesti šešėlio kolegoms, su kuriais daugybę metų dirbome kartu. Taip pat atsisakysiu Seimo nario mandato, nes nesiruošiu dangstytis parlamentaro imunitetu. Manau, kad taip turėtų elgtis bet kuris šiuolaikinis politikas. Bendradarbiausiu su teisėsauga - esu suinteresuotas, kad pradėtas tyrimas baigtųsi kaip galima greičiau. Aš pasirengęs įrodyti, kad nesu kaltas", - teigia E. Masiulis.

G. Steponavičius pasveikino žingsnį

Penktadienį renkasi Liberalų sąjūdžio valdyba, nutarsianti, kam patikėti partijos vairą. Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius teigė, kad penktadienio rytą partijos valdyba išsirinks laikinąjį liberalų vadovą.

Pasak jo, nuolatinį partijos pirmininką rinks Liberalų sąjūdžio suvažiavimas, tačiau kol kas neaišku, kada jis bus šaukiamas.

G. Steponavičius pasveikino E.Masiulio žingsnį trauktis.

„Aš tikrai galiu pasveikinti tokį žingsnį, įvertinant tas aplinkybes, kurios šiandien nukrito kaip perkūnas iš giedro dangaus“, - teigė parlamentaras.

„Aš manau, kad toks politinės atsakomybės prisiėmimas yra sveikintinas ir yra civilizuotos valstybės politiko vertas elgesys“, - pridūrė jis.

Gintaras Steponavičius

Remiantis Liberalų sąjūdžio įstatais, partijos pirmininkui nesant, jam atsistatydinus ar negalint eiti pareigų, jo pareigas eina partijos pirmininko pirmasis pavaduotojas, o jam nesant ar negalint eiti šių pareigų – valdybos paskirtas partijos pirmininko pavaduotojas.

Pirmasis pirmininko pavaduotojas yra europarlamentaras Antanas Guoga, tačiau jis dirba Europos Parlamente ir nedalyvaus Seimo rinkimuose dėl turimos Australijos pilietybės.

Negana to, A. Guoga pasinaudojo nepalankia situacija ir dūrė E. Masiuliui į nugarą: jis pareiškė, kad partija ir E. Masiulis turėtų prisipažinti, jeigu padaryta klaidų. A. Guoga suabejojo E. Masiulio skaidrumu, sakydamas, kad pasitiki STT ir kad pats tikrai neprieitų prie to, kad kažkas jam duotų kyšį.

Kiti pirmininko pavaduotojai yra Eugenijus Gentvilas, Simonas Gentvilas, Simonas Kairys, Edita Rudelienė, Gintaras Steponavičius, Remigijus Šimašius, Marcijonas Urmonas. Jie irgi gali eiti pirmininko pareigas.

Iš viso byloje dėl kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu figūruoja trys asmenys: Seimo narys E. Masiulis, „MG Baltic“ koncerno prezidentas Darius Mockus ir viceprezidentas Raimondas Kurlianskis. Pastarasis buvo sulaikytas, jam surašytas įtarimas dėl papirkimo. D. Mockus nėra sulaikytas.

E. Masiulis turi būti apklausiamas specialiuoju liudytoju. Kitų Liberalų sąjūdžio politikų pavardžių byloje kol kas nėra.

D. Mockus: apmaudu ir nuoširdžiai gaila Eligijaus

STT ketvirtadienį atliko kratas D. Mockaus, R. Kurlianskio darbo vietose, E. Masiulio namuose, automobilyje, darbo vietoje ir Liberalų sąjūdžio būstinėje. Tyrimui vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų grupė, ne vienas prokuroras.

R.Kurlianskiui buvo pareikšti įtarimai dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Tuo metu D.Mockus teigė, kad apie įtarimus R.Kurlianskiui nėra informuotas teisėsaugos.

Jis taip pat reiškė apmaudą dėl kritusio įtarimų šešėlio ant E.Masiulio.

„Man tai labai apmaudu ir nuoširdžiai gaila Eligijaus, kuris per mano nedidelę praktiką buvo pats, manau, perspektyviausias, protingiausias ir sąžiningiausias politikas“, - laidoje „LRT Forumas“ sakė D.Mockus.

Darius Mockus, Antanas Guoga

K. Girnius: E. Masiulis priėmė patį geriausią sprendimą partijai

Pasitraukdamas iš Liberalų sąjūdžio lyderių ir atsisakydamas Seimo nario mandato Eligijus Masiulis priėmė patį geriausią sprendimą partijai artėjant rinkimams, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius.

Pasak jo, pasitraukus E.Masiuliui nuostoliai partijos reitingams bus mažesni.

„Čia yra pats naudingiausias sprendimas, kurį jis galėjo priimti. Jei jis yra apkaltinamas ir žinant, kad ta byla tęsis ištisus mėnesius, jei ne metus, tai jis nusišalina, ir tada gali kritikuoti liberalus, bet ne per jų pasišalinusį pirmininką“, - BNS ketvirtadienį sakė K.Girnius.

Kęstutis Girnius

Liberalų sąjūdis pranešė, kad įtarimų dėl kyšio sulaukęs E.Masiulis traukiasi iš partijos lyderio posto ir atsisakys Seimo nario mandato.

„Kad jis mandato atsisako, tai man yra keista, nes jeigu jis nekaltas, kodėl jis tai daro?“, - kalbėjo K.Girnius.

„Dabar yra tokia galimybė, kad yra tokių įkalčių, jog jis žino, kad negali apsiginti. (...) Aš norėčiau tikėti, kad taip nebus, bet tos galimybės negalima atmesti“, - pridūrė jis.

Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius teigė, kad penktadienio rytą partijos valdyba išsirinks laikinąjį liberalų vadovą. Pasak jo, nuolatinį partijos pirmininką rinks Liberalų sąjūdžio suvažiavimas, tačiau kol kas neaišku, kada jis bus šaukiamas.