Ilgametis Rytų Europos politikos ir ekonomikos apžvalgininkas, britų savaitraščio „The Economist“ vyr. redaktorius E. Lucasas VDU garbės daktaro vardo regalijas priėmė iškilmingo Senato posėdžio metu.

E. Lucasas iškilmių metu sulaukė klausimų apie padėtį Ukrainoje.

„Tai didelis signalas Europai pabusti ir daugiau neužmigti“, - sakė E. Lucasas.

Svarbu apsisaugoti ne tik nuo to, kas mums svarbu, bet ir nuo to, kas svarbu V.Putinui

Svarbu save apsaugoti ne tik nuo to, kas mums atrodo grėsminga, bet ir nuo to, kas svarbu Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, teigia britų žurnalistas E. Lucasas.

„Mes turime būti atsargūs, nes grėsmė iš Rusijos nebūtinai yra tokia, kokios mes tikimės, tai grėsmė, kurią iš tiesų sukelia V.Putinas. Jeigu pažiūrėsime, kaip Rusija veikia hibridiniame kare, ji atakuoja visais frontais, atakuoja naudodama pinigus, per korupciją, naudoja informacinį karą, organizuotą nusikalstamumą, žvalgybą, skaldyk ir valdyk techniką, jie naudoja žalius žmogeliukus ir tikrą kariuomenę, ir saugus gali jaustis tik tada, kai pasirūpini visais pažeidžiamumo aspektais. Negana pasakyti, kad mes apsisaugojome tais aspektais, kurie manome, kad yra svarbūs, mes turime apsisaugoti nuo to, kas yra svarbu V.Putinui“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė E.Lucasas.

Pagyrė NATO

E. Lucasas kalbėdamas apie NATO poziciją teigė, kad aljansas žengia teisinga linkme.

„Neabejoju, kad NATO juda teisinga kryptimi, palyginus su 2004 metais, Dabar jaučiamas didžiulis situacijos pagerėjimas. Tačiau mums reikia daugiau dirbti su Švedija ir Suomija. Dėkoju ponui V. Putinui, kad jis privertė šalis daugiau dėmesio ir lėšų skirti savo gynybai“, - juokavo E. Lucasas.

Tačiau žinomas žurnalistas dar kartą paragino atidžiai sekti situaciją.

„Rusija atakuoja visais frontais. Rusija atakuoja per finansus, Rusija demonstruoja karinę galią. Mes turime būti budrūs“, - teigė E. Lucasas.

Ketvirtadienį E. Lucasas taip pat skaitė viešą paskaitą „Lietuvos pamokos“ („Lithuanian Lessons“) apie mūsų šalies patirtis ir jų naudą Vakarų pasauliui.

Žurnalistas ne kartą pabrėžė, kad Vakarai padarė klaidą nekreipdami dėmesio į Rytų Europos nerimavimus dėl Rusijos veiksmų. Jo įžvalgios analitinės publikacijos apie posovietines šalis atliko esminį vaidmenį nušviečiant šio regiono problemas Vakaruose. E. Lucaso darbai nagrinėja sovietines ir posovietines antidemokratines veiklas, propagandą ir kitus klausimus, kurie aktualūs Lietuvai ir kitoms regiono valstybėms.

Edwardas Lucasas (g. 1962 m. gegužės 3 d.) dirba vyresniuoju redaktoriumi viename svarbiausių savaitraščių pasaulyje – „The Economist“.

Tarp jo kompetencijų – energetinis saugumas, šnipinėjimas, Rusijos užsienio ir saugumo politika bei Rytų Europos politika ir ekonomika. 2008 m. jis parašė knygą „Naujas šaltasis karas“ („The New Cold War“) – toliaregišką pasakojimą apie Vladimiro Putino Rusiją. 2011-aisiais jis išleido knygą „Apgaulė“ („Deception“), tiriamosios žurnalistikos darbą apie Rytų ir Vakarų šnipinėjimą. Šiuo metu E. Lucasas rengia knygą apie kibernetinį saugumą. Jis taip pat prisidėjo prie knygų apie religiją ir žiniasklaidos etiką.

E. Lucasas yra patyręs TV laidų vedėjas, lektorius, diskusijų vedėjas ir dalyvis. Jis yra skaitęs viešas paskaitas Harvardo, Oksfordo, Kembridžo ir kituose prestižiniuose universitetuose. Apžvalgininkas nuolat prisideda prie BBC laidų „Today“ ir „Newsnight“, bei NPR, CNN ir „Sky News“ produkcijos. Žurnalas „Foreign Policy“ E. Lucasą nuolat įvardija kaip vieną iš 100 svarbiausių žmonių, kuriuos reikėtų sekti socialiniame tinkle „Twitter“.

Žurnalistas daug metų dirbo užsienio korespondentu – jis yra dirbęs Berlyne, Prahoje, Vienoje, Maskvoje ir Baltijos šalyse. Šiuo metu jis dirba Londone, žurnalo „The Economist“ tarptautinės skilties redaktoriumi. Nuo 2005-ųjų E. Lucasas turi savo skiltį savaitraštyje „European Voice“ (Briuselis), taip pat rašo tekstus „The Times“, „Daily Telegraph“, „Daily Mail“, „Foreign Policy“ ir „Standpoint“.

Šalia darbo „The Independent“, BBC ir „The Sunday Times“, E. Lucasas taip pat buvo vienas iš savaitraščio „Baltic Independent“, leidžiamo anglų kalba Taline (Estija), įkūrėjų. Bakalauro laipsnį jis įgijo Londono ekonomikos mokykloje, moka penkias užsienio kalbas – vokiečių, rusų, lenkų, čekų ir lietuvių.