„Turiu pasitaisyti, aš porai televizijų sakiau, kad šitos komisijos išvadų teisinė vertė lygi nuliui, tai šiandien turiu prisipažinti viešai suklydęs. Šios komisijos išvadų vertė yra ne lygi nuliui, o lygi dideliam skaičiui su minuso ženklu“, - sakė E. Kūris.

Pasak jo, šios komisijos išvados nustumia Lietuvą mažiausiai vienuolika metų atgal, kai Seime dar veikė Ekonominių nusikaltimų tyrimų komisija.

„Antikorupcijos komisija atsirado tada, kada Seimas 2001 metais suprato pagaliau, kad Seimas netiria nusikaltimų (...). Ir pagaliau, kai mūsų Seimas suprato, kad vis dėlto normalioje teisinėje valstybėje ne Seimas tiria nusikaltimus, jisai sukūrė šitą komisiją, tai dabar komisija užsiėmė dalykais, kuriais neturėjo užsiimti“, - įsitikinęs jis.

E. Kūris komentavo, kad komisijos veiksmai neatitiko jos įstatyme apibrėžtų uždavinių ir kompetencijų.

„Nė vienas iš trijų (įstatymo nustatytų uždavinių - DELFI) netinka apibūdinti tam, ką jie darė. Sakykim, 8 straipsnis apibūdina, kokius sprendimus gali priimti komisija, tai komisija negalėjo priimti absoliučios sprendimų daugumos, kuriuos ji priėmė, išskyrus pusę sakinio dėl Raimundo Palaičio, ir tai su tam tikru „jeigu“.

Toliau jeigu kalbėsime apie komisijos darbo tvarką, tai aš skaitau 4 straipsnio pirmos dalies antrą punktą: komisija privalo, kol priims sprendimus dėl nagrinėjamo klausimo, neskelbti informacijos apie jo tyrimo eigą, su juo susijusius asmenis, ir gautą medžiagą. Tai, ponas Ligitas Kernagis, kuris šiandien padainavo per kitą televiziją dainelę apie mafiją Seime - čia labai solidus elgesys, kaip tokios komisijos pirmininko - jis sakė, kad jie dirba nestandartiškai, tai jie tikrai dirba nestandartiškai, jie pamynė Lietuvos teisę, tai tokia yra tos komisijos teisinė reikšmė“, - dėstė E. Kūris.

Jo teigimu, komisijos išvados būtų reikšmingos, jeigu komisija būtų klausimą tyrusi pagal savo įgaliojimus.

„Tai ta komisija būtų pateikusi kitokias išvadas ir tada būtų rimta politinė reikšmė. Tai reikštų, kad tam tikra Seimo struktūrinė dalis, t.y. komisija, teikia išvadas. Bet komisija to nepadarė, ji padarė teisinį jovalą“, - reziumavo E. Kūris.