„Z. Baumanas tikrai buvo didelis socialinis teoretikas. Tai įdomios geografijos ir jautros žmogus, kuris būdamas pats Vidurio Rytų europietis išgyveno visas didžiąsias XX amžiaus vidurio traumas ir pačiam vėlyviausiajame savo gyvenimo epizode pradėjo kurti nuostabias knygas, kurios sulaukė didžiulių auditorijų, daug kalbų ir daug vertimų“, – BNS sakė E. Aleksandravičius.

„Tai žmogus, kuris labai jautriai užčiuopė tamsesnes arba pilkąsias globalizacijos pasekmes, užčiuopė šiuolaikinio žmogaus būties dramas, nelįsdamas į kokias nors grynai metafizines temas, plius gebėdamas išreikšti tai labai subtilia forma“, – tvirtino istorikas.

Jis priminė, kad Z. Baumaną į Lietuvą, VDU atvedė pernai staiga miręs filosofas Leonidas Donskis.

„Jiedu dirbo prie paskutiniųjų knygų, jiedu kartu mąstė dabartinio mūsų pasaulio būvį ir blogį, vartotojiškumą ir kitas savybes, kurios šitaip aprašytos galėjo būti padedančios žmogui susigaudyti šituose ūkuose“, – kalbėjo E. Aleksandravičius.

Anot jo, Z.Baumanas buvo ne tik socialinis teoretikas, bet dar didesnis pasakotojas ir moralizuotojas.

„Jis gebėjo pasiekti tokias savo minties išraiškos formas, kurios jį padarė vienu iš labiausiai skaitomų šiuolaikinių autorių“, – sakė VDU profesorius.

Garsus lenkų sociologas, filosofas, eseistas, VDU garbės daktaras Z. Baumanas mirė pirmadienį Lidse, Anglijoje. 91 metų mokslininkas pastaruoju metu sirgo.

Z. Baumanas parašė per pusšimtį knygų, daugiau kaip 100 straipsnių, juose daugiausia nagrinėjo tokias temas kaip globalizacija, modernybė, postmodernizmas, vartotojiškumas, moralė, Holokaustas.

Garsus savitu filosofija ir kitus mokslus apimančiu požiūriu, Z. Baumanas buvo stiprus moralinis autoritetas vargšams ir nukentėjusiesiems nuo pasaulį apėmusios globalizacijos. Rašant apie Holokaustą, ar apie globalizaciją, jam labiausia knietėjo, kaip sukurti orų gyvenimą priimant etinius sprendimus.

2007 metais mokslininkui suteiktas Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaro vardas.