Sekmadieni paskelbęs, jog užsiėmė „krepšinio diplomatija“, kur jo komandos draugu buvo V. Putino administracijos vadovas Sergejus Ivanovas, V. Ušackas sulaukė aštrios kritikos iš visų pusių, įskaitant partiečius konservatorius.

Svarbus laikas pokalbiui?

Pats ES ambasadorius Maskvoje  kalba, esą susitikimas su S. Ivanovu kaip tik buvo ne vengtinas, o labai reikalingas.

„Svarbesnio laiko pokalbiui ir negalėjo būti“, - DELFI sekmadienio vakarą teigė V. Ušackas.

Diplomatas taip pat teigė, esą su S. Ivanovu kalbėta apie padėtį Ukrainoje, bet detalių neatskleidė.

„Kiekvienas turime dirbti savo darbą“, - teigia V. Ušackas.

L. Kasčiūnas: tai visomis prasmėmis blogai

Rytų Europos studijų centro analitikas Laurynas Kasčiūnas mano, kad V. Ušackas padarė didžiulę klaidą ir susitikdamas su S. Ivanovu, ir apie „krepšinio diplomatiją“ paskelbdamas socialiniame tinkle „Facebook“.

Laurynas Kasčiūnas
„Be abejo, netinkamas laikas. Suprantu tam tikrus diplomatijos niuansus, kai diplomatas turi turėti tam tikrus bendravimo kanalus. Bet tokiu laiku, kai gedulas Ukrainoje, kai akivaizdu, kad visi susitarimai yra tiesiog popieriniai ir jų nesilaikoma – kažkokia „krepšinio diplomatija“, ar kas tai bebūtų, tikrai akivaizdžiai neveiksminga“, - DELFI teigė L. Kasčiūnas.

Pasak jo, V. Ušacko elgesys nenaudingas ne tik žvelgiant iš lietuviškų pozicijų, bet ir vertinant jo poelgį visos ES kontekste.

„Oficialus ES atstovas rodo, kad galima ir žaisti krepšinį, ir elgtis taip, kaip buvo elgiamasi iki šiol. Manau, kad visiškai netinkamas laikas. Ir nemanau, kad tai gali duoti kažkokios diplomatinės naudos“, - teigė L. Kasčiūnas, primindamas ir nesenas V. Ušacko užuominas apie sankcijų Maskvai švelninimą.

Rusija pajuto, kad sankcijų „lubos“ yra pasiektos, ir ji gali bandyti toliau eskaluoti situaciją“, - pridūrė politologas.

Ukrainiečiams „krepšinio diplomatija“ esą turėtų atrodyti kaip spjūvis į veidą. Be to, L. Kasčiūnas primena, ką apie V. Putiną ir jo aplinką mano V. Ušacko bendražygiai konservatorių partijoje.

Andrius Kubilius po Mariupolio (bombardavimo – DELFI) pareiškė, kad V. Putinui ir jo sėbrams į Hagos tribunolą reikia. O čia – mes su Hagos tribunolo potencialiais „klientais“ krepšinį žaidžiame“, - ironizavo L. Kasčiūnas.

Tiesa, L. Kasčiūnas neatmeta galimybės, kad V. Ušackas sąmoningai pats paviešino „krepšinio diplomatijos“ vaizdus, idant išvengtų triukšmo atsiradimo per Rusijos žiniasklaidą. „Bet tai nekeičia esmės – man tai nieko neįrodo. Neįrodo jokio galvojimo į priekį. Tikrai ne laiku, ne vietoje ir ne su tais žmonėmis“, - sakė RESC analitikas.

R. Juknevičienė: ES ambasadoriaus postas gali reikalauti lankstumo

Buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė DELFI teigė nepateisinanti „krepšinio diplomatijos“, bet suprantanti, kad ES ambasadoriaus Maskvoje postas reikalauja tam tikrų kompromisų.

Rasas Juknevičienė
„Na, jis (V. Ušackas – DELFI) turi tokį požiūrį, kad reikia bet kokiu atveju bendrauti. Ir nei čia galiu per daug smerkti, nei galiu ploti dėl to. Aš kitokios pozicijos laikausi, bet aš nesu ES atstovė Maskvoje. Ir pareigos turbūt „uždeda“ tam tikrą kitokią laikyseną. (…) Jis turi savo požiūrį, savo kryptį – jos laikosi. Tikrai nemanau, kad V. Ušackas kaip nors kitaip negu mes vertintų Rusijos veiksmus Ukrainoje. Tikrai nevertinčiau taip, kaip vertina kai kurie „karštuoliai“, kurie V. Ušacką vos ne laiko į kitą pusę nukrypusiu žmogumi – taip tikrai nėra. To aš neįžvelgiu“, - kalbėjo R. Juknevičienė.

Politikė neslepia, jog V. Ušacko vietoje nebūtų taip pasielgusi. „Jeigu tai sukelia tokį srautą nesupratimo – tai jau atrodo, kad toks žingsnis diplomatui galėtų būti ir ne toks... erzinantis“, - svarstė R. Juknevičienė.

Pašnekovės žodžiais, diplomatas galėtų „rasti balansą“ ir „neerzinti visuomenės“.

V. Ušacko vizijose – prezidento postas?

Tai jau ne pirmas kartas, kai konservatoriai reiškia nepasitenkinimą dėl partiečio V. Ušacko veiksmų. Tiesa, partijos vadovybė ES ambasadoriaus nelinkusi smerkti.

Po konflikto su prezidente Dalia Grybauskaite užsienio reikalų ministro posto 2010 m. netekęs V. Ušackas gali būti svarstomas tarp pretendentų tapti konservatorių kandidatu 2019 m. rinkimuose. Tai DELFI patvirtino savo pavardės neminėti prašęs šios partijos narys.

„Niekam ne paslaptis, kad jis svarsto grįžti į Lietuvą, ir ne į užsienio reikalų ministro postą, o dar aukščiau. Vieša paslaptis, kad taip gali būti“, - teigė konservatorius.

Anot jo, būta kalbų, kad V. Ušackas norėjo kandidatuoti ir pernkyščiuose rinkimuose. Tačiau konservatoriai savo kandidato nekėlė ir kartu su Liberalų sąjūdžiu palaikė D. Grybauskaitės kandidatūrą.

DELFI primena, jog V. Ušackas savo įraše „Facebook“ išreiškė viltį, kad „būtų gerai jei suprastume vienas kitą politikoje taip, kaip krepšinio aikštelėje“. 

O su S. Ivanovu krepšinis Lietuvos diplomatą suveda ne pirmą kartą. 2009 m. jis Kaune su tuomečiu Rusijos vicepremjeru, kuravusiu karinę pramonę, stebėjo krepšinio rungtynes Kaune. Šalia įsitaisęs sėdėjo ir Kauno „Žalgirio“ savininkas, dabar Rusijoje nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstantis Vladimiras Romanovas.

Vygaudas Ušackas, Sergejus Ivanovas ir Vladimiras Romanovas