Pirma, valstiečiai žalieji turėtų perimti kai kuriuos socialdemokratų siūlomus prioritetus į Vyriausybės programą ir jos įgyvendinimo planą, antra, G. Paluckas nori įtvirtinti aiškesnį koalicijos partnerių bendravimą: formalizuoti susitikimus, nustatyti, kad jie vyktų nuolat, o ne tik tada, kai žiežirbos sklinda per kraštus.

G. Paluckas šeštadienį buvo išrinktas naujuoju socialdemokratų lyderiu, tačiau pareigas eiti pradės nuo gegužės 6 dienos.

Pirmadienį planuojamas išrinktojo pirmininko susitikimas su premjeru Sauliumi Skverneliu, o šeštadienį G. Paluckas atsakinėjo į žurnalistų klausimus.

- Pone G. Paluckai, kaip jaučiatės?

- Gerai jaučiuosi. Tiesą sakant, truputį pavargęs, nes rinkimų kampanija buvo itin intensyvi visomis prasmėmis, bet džiaugiuosi laimėjęs. Suprantu, kad mano pečius yra užgulusi milžiniška atsakomybė pakeisti daugelį dalykų, ką žadėjau pakeisti, įgyvendinti rinkimų pažadus, kuriuos reikia įgyvendinti, norint, kad socialdemokratai atgautų savo, kaip kairiosios partijos, vardą ir galėtų tikėtis rinkėjų pasitikėjimo ateityje.

- Kokie jūsų pažadai, ar galite pakartoti?

- Pirmas dalykas, kad pirmasis ešelonas, žmonės, kalbantys partijos vardu, keisis. Atsinaujins tiek partijos valdyba, tiek partijos prezidiumas. Bus laikomasi keleto principų: lyčių lygybės ir tam tikrų atsakomybės ir atskaitomybės ryšių su mūsų partijos skyriais, regionais.

Taip pat į partijos politinę darbotvarkę galų gale grįš socialdemokratija, o į partijos struktūras - demokratija. Čia tie pagrindiniai dalykai, kuriuos kalbėjau agitacijos metu ir kurie sulaukė pagrindinio palaikymo.

- Premjeras S. Skvernelis sako, kad valstiečiai neperžiūrės koalicijos sutarties. Ar tai reiškia, kad trauksitės iš koalicijos?

- Pirmadienį kalbėsiuosi su premjeru, mes apžvelgsime visą spektrą kausimą: ne tik koalicijos sutartį, kas yra svarbu, bet taip pat ir mūsų, socialdemokratų, politinius prioritetus koalicijoje bei tiesiog bendravimo santykius. Nepaisant, kad esame koalicijoje maži, norėtume lygiaverčių santykių priimant sprendimus ir svarstant projektus, kad nereikėtų bėgti iš paskos ir komentuoti viešumoje to, kas dar neturi jokio racionalaus pagrindo ir dėl ko koalicijoje dar nėra sutarta.

- Kokios yra konkrečios sąlygos, kurias kels socialdemokratai, kad partija liktų valdančiojoje koalicijoje?

- Tai yra dvi sąlygos: mūsų, kaip socialdemokratų, politiniai prioritetai Vyriausybės darbotvarkėje, programoje ir priemonių plane, antras dalykas, santykiai, bendravimo formatas. Tai turi būti nuolat: koaliciniai pasitarimai, vadovybės pasitarimai, o ne proginiai, kai įtampa pakyla tiek, kad veržiasi per kraštus į viešumą. Tuos santykius reikia normalizuoti, socialdemokratų politinius prioritetus priimti į Vyriausybės programą, priemonių planą ir viskas bus gerai.

- Kurie šio kadencijos darbai buvo neteisingi ar klaidingi?

- Šios kadencijos darbų dar nėra tiek daug, kad juos būtų galima įvardinti klaidingais, nes jų tiesiog yra mažai. Bet kalbant apie švietimo sistemos pertvarką, ugdymo įstaigų tinklo pertvarką, klausimas ilginti mokslo metus ar ne, nėra geras. Socialdemokratų nuomone, pirmiausia reikia išspręsti darbo užmokesčio klausimus, etatinio darbo apmokėjimo klausimus ir panašiai. Tiesą sakant, tiek mes tiek valstiečiai žalieji apie tai šnekėjome per rinkimus. Ir norėtume nuo tų dalykų pradėti. Mokslų metų ilginimas? Tvarkoje, bet tikrai tai ne prioritetas.

- Kada susitiksite su Ramūnu Karbauskiu?

- Su S. Skverneliu mes susitiksime pirmadienį, o su R. Karbauskiu dar nesusisiekėme, bet, tikiuosi, artimiausiu metu tai padaryti.

- Ar esate pozityviai nusiteikęs kalbant apie koalicijos išsaugojimą?

- Aš esu pozityvus žmogus apskritai, bet jeigu šiandien vyktų referendumas mūsų partijos viduje po šios rinkimų kampanijos, aš galiu aiškiai pasakyti, kad greičiausiai mes iš tos koalicijos eitume, nes nesame patenkinti nei savo padėtimi, nei tais sprendimais, kuriems esame įgalūs daryti įtaką koalicijoje. Reikės abiems pusėms pasistengti, kad šita koalicija būtų produktyvi.

- Valstiečiai socialdemokratus kritikavo dėl urėdijų reformos. Ar šioje vietoje socialdemokratai liks ties buvusia nuomone, kad viena įmonė yra blogai?

- Socialdemokratai į urėdijų reformą žiūri per kitą prizmę, tai yra per regionų politikos prizmę. Mes tikrai nepritarsime toms reformoms, kurios naikina darbo vietas regionuose. Bet kokie optimizavimo, efektyvinimo, vagysčių stabdymo ir panašūs dalykai mums tinka, bet, jei centralizuojant viską Vilniuje, darbo vietos regionuose bus mažinamos, tai mums netinka.

- Ar sieksite perdalinti ministerijų portfelius?

- Portfeliai jau išdalinti, niekas jų ant prekystalio nelaiko, nėra, ką dalinti.

- Ką ketinate daryti su Darbo kodeksu, nes vis tik prieš rinkimus išreiškėte kitokią poziciją nei dauguma.

- Dėl Darbo kodekso, neabejoju, įtampos netrūks, nes mes, galų gale, esame to politinio projekto autoriai, ta autorystė mus šiek tiek slegia: tiek kaip partiją, tiek kaip frakciją. Bet prieš komentuodamas plačiau aš labai noriu pasišnekėti su frakcija. Mano asmenine nuomone, dėl kodekso mes turėtume labai ir labai gerai pagalvoti, susitarti su profesinėmis sąjungomis ir laikyti bendrą poziciją. Šiandien mes matome kodeksą išpreparuotą, išmėsinėtą: vienos nuostatos priimtinos, Trišalė taryba jas patvirtino, kitų nepatvirtino, bet jis turėtų būti svarstomas kompleksiškai. Todėl su frakcija dėl pozicijos norėsiu pasišnekėti.

- Kaip bendradarbiausite su frakcija, turint omenyje, kad nesate Seimo narys?

- Labai paprastai: ateisiu į frakcijos posėdžius ir mes bendrausime ir bendradarbiausime.

- Kas jums išrašys leidimą?

- Jokios problemos. Politinių partijų vadovai turi privilegiją prašyti Seimo kanclerio leidimo į Seimą. Nereikės prašyti vieno iš frakcijos narų leidimo į Seimą. Bet šiaip aš manau, kad tai vienas iš mano privalumų, jog aš nesu frakcijos narys ir galiu matyti tuos dalykus labai blaiviai per partijos atstovų ir skyrių prizmę, aš galiu komunikuoti partijos valią, nes frakcija kyla iš partijos, ne partija - iš frakcijos.

- Ar jus tenkina dabartiniai socialdemokratų ministrai?

- Mane tenkina ministrų veikla tol, kol manęs nepradės netenkinti. Sakau atvirai: taip, norėčiau, kad mūsų teisingumo ministrė pasisakytų šiek tiek rimčiau šnekant apie žmogaus teises. Manau, reikės šiek tiek ministrei padėti suprasti socialdemokratinę politiką šiuo klausimu. Kitų mūsų ministrų veiklos aš nekomentuosiu. Linas Linkevičius savo darbą tikrai dirba gerai, o su Mindaugu mes ką tik pabaigėme rinkimų kampanija, manau, man būtų neetiška vertinti jo veiklą, nes galėčiau būti apkaltintas subjektyvumu.

- Ar M. Sinkevičiui atsiras vieta jūsų dešinėje, tai yra ar bus jam siūlomas pavaduotojo postas?

- Pas socialdemokratus yra vertinama padėtis kairėje, o ne dešinėje. Tiesą sakant, aš laikysiuosi dviejų principų formuodamas komandą: šeši pavaduotojai vyrai, šešios moterys ir visi būsimi pavaduotojai turės gauti, kaip aš sakau, delegacinius raštus iš skyrių, iš regionų, kad būtų užmegztas tarpusavio pasitikėjimo, atskaitomybės ir atsakomybės ryšys. Turint omenyje milžinišką Mindaugo palaikymą Kauno regione, aš manau, kad Kaunas jį parems.

- Tas pats klausimas apie Algirdą Butkevičių?

- A. Butkevičius bus valdybos narys, nes visi buvę pirmininkai yra valdybos nariai. Jo patirtis ir institucinė atmintis niekur nedings.

- Ar tai, kad tarp jūsų ir M. Sinkevičiaus buvo nedidelė persvara, didina riziką, kad partijoje gali kilti susiskaldymas?

- Ne, tokios rizikos nėra, socialdemokratai tuo ir pasižymi: mes aštriai galime diskutuoti, aštriai kovoti, bet pasibaigus kovoms visos aistros rims, nes mes puikiai suprantame, kad tolesnė kova ar konkurencija kenks ne man asmeniškai, bet visai partijai.

- Kaip manote, ar gali būti, jog ponui M. Sinkevičiui pakenkė tai, kad buvę kandidatai į partijos pirmininkus parėmė būtent jį? Jie akcentavo tai, kad jūs buvote teistas.

- Aš nežinau, kas pakenkė ar padėjo, bet pati rinkimų kampanija nebuvo labai maloni, ji buvo labai intensyvi. Ir buvo daug agitacijos, kuri, švelniai tariant, prasilenkė su realybe. Aš manau, kad tai konsolidavo mano rėmėjų gretas. Nežinau, ar tai kenkė Mindaugui, bet palaikymas po tokių intensyvių agitacijos priemonių man tik augo.

- O Gabrieliaus Landsbergio parama jums padėjo ar pakenkė?

- Žinote, aš negaliu išvengti Gabrieliaus paramos, skleidžiamos per Feisbuką, jis yra savarankiškas žmogus. Bet jo parama sukėlė didelį erzelį ir alergiją socialdemokratų gretose, nes socialdemokratai tikrai niekada neleis, kad konservatoriai jiems rinktų pirmininką.

- Gal galite įvardinti konkrečias personalijas, kurios turėtų pasikeisti vadovybėje?

- Aš tikrai nenoriu nė vieno įvardinti, nes, kaip minėjau, tarsiuosi su skyriais, skyriai gali rekomenduoti ką nors, matyti vieną ar kitą asmenį, kur aš galbūt neįžvelgiu didelio pranašumo, bet tam ir yra demokratija, kad nuspręstume kartu.

Tačiau aš matau du asmenis iš vyresnės kartos, kurie turi ypatingų savybių ir dėl jų juos norėčiau matyti savo komandoje. Tai Gediminas Kirkilas dėl savo strateginio mąstymo, institucinės atminties, dėl įvairių plataus pobūdžio savo gebėjimų ir Vilija Blinkevičiūtė dėl savo palaikymo visuomenėje, dėl socialdemokratinės pozicijos ir kitų dalykų.

- Kiek laiko buvote Jaunųjų konservatorių lygos nariu ir kaip tai nutiko?

- Aš Jaunųjų konservatorių lygos nariu, man atrodo, buvau tris mėnesius 2001 m. Tai atsitiko labai paprastai: kaip visi žmonės studijuodami mėgina surasti save, dalyvauti veikloje. Man tikrai patiko Jaunųjų konservatorių lygos tuo metu veikla, jie buvo labai aktyvūs, bet, galų gale išsiskyrė vertybės, nes aš esu socialdemokratas.

Ūkio ministras M. Sinkevičius pasveikino G. Palucką su pergale, bet savo pralaimėjimą traktavo kaip gana didelį pasiekimą. Kaip žinoma, G. Palucką ir M. Sinkevičių antrajame rinkimų ture skyrė tik 409 balsai.

M. Sinkevičius sako, kad antra vieta jam nėra pralaimėjimas. Jis svarstė, kad G. Palucko argumentai partijos nariams pasirodė paprasčiausiai įtikinamesni.

Paklaustas, ko pritrūko, kad nelaimėjo, M. Sinkevičius buvo tiesus: „409 balsų arba 410 balsų".