Pravieniškėse iš viso renovuoti 6 laisvės atėmimo vietų ligoninei skirti pastatai. Ligoninėje vienu metu stacionarus gydymas gali būti taikomas 140 pacientų. Šiuo metu čia jau dirba 30 asmenų, tačiau pagal numatytą struktūrą planuojama užpildyti daugiau etatų.

Šiuo metu Pravieniškėse veiks vidaus ligų, tuberkuliozės, psichiatrijos ir reanimacijos skyriai.

Pasak Kalėjimų departamento vadovės Živilės Mikėnaitės, projektas ženkliai pagerins nuteistųjų gydymo kokybę. Pasibaigus projektui visi nuteistieji bus gydomi tik Pravieniškėse esančioje ligoninėje, Vilniuje buvęs padalinys jau uždarytas.

„Apjungimo nauda yra ir finansinis taupymas. Dėl senų pastatų gaudavome labai daug skundų, ten sąlygos buvo labai sudėtingos. Dabar turėsime naujus pastatus, atitinkančius visus Lietuvos standartus. Akreditavimo tarnyba įvertino ir higienos pasus. Darbuotojams sąlygos tikrai bus geresnės. Ir patys medikai čia labiau norės ateiti dirbti. O išlaikyti dvi ligonines tikrai kainavo daug brangiau“, - pagrindinius pliusus vardino Ž. Mikėnaitė.

Šiuo metu ligoninėje galės vienu metu gydytis apie 140 nuteistųjų. Kuomet bus pilnai baigtas reorganizavimas, ligoninėje dirbs apie 340 darbuotojų, planuojama, kad bus apie 300 vietų ligoniams.

„Paskui žiūrėsime, nuteistųjų skaičius mažėja, vertinsime, gal čia atsiras ir slaugos ligoninės padalinys. Visas ligoninės pastatų kompleksas kainavo apie 10 mln. eurų. Šią sumą sudaro ir valstybės lėšos, ir Norvegijos parama“, - apie ateitį kalbėjo Ž. Mikėnaitė.

Kol buvo kuriamos geresnės gydymo sąlygos, nuteistųjų sveikata turėjo pasirūpinti kalinimo įstaigos

„Iki šiol ligoniai buvo savo laisvės atėmimo vietose. Jei kas nors atsitikdavo, pati įstaiga juos konvojuodavo į ligoninę, ten saugodavo ir veždavo atgal. Pereinamasis laikotarpis tikrai buvo sudėtingas, nes laisvės atėmimo įstaigos turėdavo užtikrinti sveikatos priežiūrą savo pajėgomis“, - žurnalistams kalbėjo Kalėjimo departamento vadovė.

Ligoniai artimiausiu metu jau bus atvežti į naująsias patalpas. Vien tuberkuliozės pacientų bus apie 90.