Ketverius metus viešųjų ir privačių interesų deklaracijų nepildė apie pusšimtis parlamentarų. Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narė Dalia Teišerskytė taip pat tikino negalinti pasigirti brangiais pirkiniais. "Turiu didelį butą ir sodybą, mokesčiai yra beprotiškai dideli. O kur dar benzinas, telefonas ir visa kita. Tikrai nebelieka pinigų brangiems pirkiniams", - guodėsi ji.

Metų pradžioje Seimo narys "tvarkietis" Rimas Antanas Ručys su šeima ilsėjosi egzotiškajame Mauricijuje. Nors kelionių į šią salą kainos prasideda nuo 5 tūkst. litų, nei R.A.Ručio, nei jo sutuoktinės Kauno tarybos narės Aušros Ručienės deklaracijose kelionė į Mauricijų dar neįrašyta. Parlamentaro teigimu, kelionę pirko žmona.

Savo ruožtu paklaustas, ar nuo 2008-ųjų neturėjo brangesnių nei 2,6 tūkst. litų sandorių, Seimo narys Liberalų sąjūdžio atstovas Audrius Endzinas susimąstė. "Ko gero, turėjau. Tikriausiai esu nuodėmingas, turiu viską pergalvoti ir papildyti deklaraciją. Ačiū, kad atkreipėte dėmesį", - sakė jis. Parlamentaras Bronius Bradauskas teigė neprisimenantis, kad pastaraisiais metais būtų pirkęs ką nors brangesnio. "Viską perka žmona, net nežinau. Reikės jos paklausti, gal ką nors ir pirko, bijau ir pasakyti", - aiškino politikas. Metų pradžioje B.Bradauskas 11 dienų ilsėjosi Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. "Kelionės pirkimą tikrai deklaravau", - patikino jis.

VTEK patarėjo Aleksandro Zinovičiaus teigimu, įstatymu numatytas deklaravimas iš esmės priklauso nuo geros politikų valios. "Galima pirkti Gariūnuose žmonai kailinius už 6 tūkst. litų. Tačiau to niekas nesužinos, nes to patikrinti neįmanoma. Tačiau jei paimta paskola iš banko ar įsigytas registre registruojamas pirkinys, atsiskaityta kortele, tai galima nustatyti", - pažymėjo A.Zinovičius. Dabar, kai mažiausia deklaruotinų sandorių suma pakilo iki 10 tūkst. litų, anot eksperto, juos bus lengviau patikrinti.