Balsas už R. Pakso kandidatą – 4 eurai

Ketvirtadienį, apie 10 valandą, Druskininkų policija gavo pranešimą apie tai, kad automobiliu „VW Golf“ galimai vežami rinkėjai balsuoti, už tai siūlant atlygį.

Pasak Druskininkų policijos komisariato vadovo Vidmanto Kondrackio, pranešimas pasitvirtino.

Netoli Druskininkų miesto savivaldybės pastato, kur vyko rinkimai, sustabdytas įtartinas automobilis, kurį vairavo gerai policijai žinomas Vieciūnų miestelio gyventojas, ne kartą už kontrabandą baustas 43 metų Dalius Dapkūnas.

Automobilyje sėdėjo du druskininkiečiai, gimę 1984 m. ir 1985 m. Jie neslėpė, kad buvo vežami balsuoti už atlygį.

Esą už tai, kad balsuotų už partijos „Tvarka ir teisingumas“ Lazdijų – Druskininkų vienmandatėje rinkimų apygardoje iškeltą kandidatą Albiną Žymančių, jiems buvo pasiūlyta po 4 eurus.

Už ką balsuoti ir kaip žymėti biuletenius buvo parodyta kandidato reklaminėje atmintinėje, kurią turėjo „golfo“ vairuotojas.
Pasak komisaro V. Kondrackio, dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise Druskininkų policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje.

Už tokį nusikaltimą gresia iki ketverių metų nelaisvės.

Tyrimas – ir Lazdijuose

Dėl bandymo paveikti rinkėjus administracinė teisena ketvirtadienį pradėta ir Lazdijuose. Lazdijų rajono policijos komisariato viršininkas Gintaras Krasnickas teigė, kad į policiją keli asmenys iš gatvės šalia balsavimo patalpų buvo pristatyti dėl balsavimo rinkimuose tvarkos pažeidimo.

Už šį pažeidimą asmenims gresia piniginė bauda nuo 289 iki 579 eurų.

Kaišiadoryse – išpuolis prieš konservatorių kandidatą M. Adomėną

Išpuoliui prieš Kaišiadorių rinkimų apygardoje į Seimą kandidatuojantį dabartinį Seimo narį konservatorių Mantą Adomėną pasirengta dar trečiadienį.

„Mes trečiadienio vakarą gavome informacijos, kad ketvirtadienį vietos socialdemokratų kandidatas ketina po visą apygardą išplatinti atspausdintas skrajutes su mane šmeižiančia, tiesos neatitinkančia informacija. Mums net pavyzdį atsiuntė, ten – stop kadras iš vienos televizijos laidos, kurioje buvo paskleista tikrovės neatitinkanti ir mane bei mano šeimą žeminanti informacija“, - sakė Seimo narys.

Tačiau, anot M. Adomėno, rytą skelbimų lentos buvo švarios. Tačiau Kaišiadoryse kandidato rinkimų štabo nariai pastebėjo apgadintą M. Adomėno reklaminį stendą.

Sankryžoje stovinčiame stende su politiko atvaizdu, veide pripiešti ūsai, o šalia M. Adomėno nuotraukos nupiešti vyriški lytiniai organai.

„Buvo gautas pranešimas, kad apgadintas politiko reklaminis stendas. Dėl šio įvykio pradėjome aplinkybių patikslinimą, apklausiame liudininkus, peržiūrėsime vaizdo kamerų įrašus“, - sakė Kaišiadorių rajono policijos komisariato viršininkas Ramūnas Grigonis.

Pirmieji pranešimai apie rinkimų lentose po visą apygardą išplatintus plakatus su M. Adomėną ir jo šeimą šmeižiančiu televizijos laidos anonso vaizdu, politiką pasiekė pavakarę.

„Man ėmė skambinti mano rinkimų štabo nariai, kad visur pilna tų plakatų. Mes iš karto kreipėmės į policiją, jie nuėmė pirštų antspaudus nuo tų lapų“,- pasakojo M. Adomėnas.

Pasak policijos komisaro R. Grigonio, su kuriuo DELFI susisiekė apie 20 valandą, šiuo metu po Kaišiadorių rajoną dar važinėja policijos tyrėjų ekipažas, rinkdami įrodymus apie galimą rinkimų įstatymo pažeidimą.
„Kai turėsime jau medžiagą, tuomet pradėsime tyrimą oficialiai. Šiuo metu mūsų vyrai dar įvykio vietoje“, - sakė pareigūnas.

Varžovo žmonos feisbuke – tos pačios TV laidos reklama

M. Adomėnas sako beveik neabejojantis, jog ketvirtadienio išpuolis prieš jį yra susijęs su jo varžovu, socialdemokratų kandidatu į Seimą Mariumi Muižininku.

Esą maždaug tuo pat metu, kai buvo pastebėti M. Adomėną įžeidžiantys plakatai su TV laidos anonso kadrais, tos pačios laidos vaizdo įrašu savo feisbuko paskyroje pradėjo dalintis ir kandidato M. Muižininko žmona Milda Muižinikienė.

„Tai yra nešvari, negarbinga kova, kai stokojant idėjų, griebiamasi šmeižto pylimo ant pranašesnio varžovo“, - teigė M. Adomėnas.

DELFI ketvirtadienio vakarą susisiekus su pačiu M. Muižiniku, pastarasis kategoriškai atsiribojo nuo bet kokių įtarimų.

„Net nežinau, apie ką jūs manęs klausiate. Aš ką tik grįžtu iš susirinkimo, nieko nežinau. Rytą mačiau, kad jo stendas apipaišytas, bet tai tikrai ne mūsų darbas. Mes, socialdemokratai, su kitais kandidatais esame sutarę, kad rinkimų kovoje nenaudosime „juodųjų technologijų“, o rinkėjų palankumo sieksime programinių nuostatų pranašumu ir savo, kaip kandidatų asmeninėmis savybėmis“, - sakė socialdemokratų kandidatas į Seimą Kaišiadorių rajone.

A. Žymančius kaltinimus neigia

A. Žymančius laišku redakcijai atmetė jam ir partijai mestus kaltinimus. Laiške rašoma:

„Albinas Žymančius, Partijos Tvarka ir teisingumas kandidatas 2016 m. Seimo rinkimuose Lazdijų – Druskininkų rinkimų apygardoje Nr. 71, reaguodamas į www.delfi.lt paskelbtą infromaciją apie galimą rinkėjų balsų pirkimą, kategoriškai atsiribojo nuo skelbiamų įtarimų. Pasak A. Žymančiaus, nei jis, nei jo įgalioti asmenys niekam nesiūlė ir nedavė pinigų už tai, kad asmenys balsuotų už jo kandidatūrą. A. Žymančiaus teigimu, paskelbtą informaciją jis vertina kaip bandymą apšmeižti jį, jo atstovaujamą partiją Tvarka ir teisingumas ir taip paveikti rinkėjų valią artėjančiuose Seimo rinkimuose".