Sprendimas dėl mero socialdemokrato Ričardo Malinausko nepriimtas - komisija žada kviesti jį į kitą posėdį paaiškinti kai kurias aplinkybes, sako VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius.

Supainiojusiu interesus pripažintas tik Druskininkų vandens parko direktorius Edmundas Antanaitis, kuris priėmė sprendimus dėl savo sutuoktinės.

„Yra konkretūs dalykai: du kartus jis kėlė žmonai atlyginimą, kaip direktorius, krūvį mažino ir panašiai - yra betarpiška sąsaja direktoriaus su žmona, mes pripažinome, kad jis pažeidė interesus“, - sakė VTEK vadovas.

Anot R.Valentukevičiaus, VTEK nustatė, kad tarybos nariai Linas Urmanavičius, Inga Šinkonienė, Virgaudas Taletavičius ir administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė deklaravo galimą interesų konfliktą - jų nusišalinimą patvirtino ir R.Malinauskas, bet nepalaikė dauguma.

„Jie dalyvavo - nepriimtas jų nušalinimas Druskininkų savivaldybės daugumos balsais. Todėl jų tas nusišalinimas ir interesų konfliktas išspręstas: jie dalyvavo posėdyje, balsavo, bet jų nusišalinimas nepriimtas“, - sakė R.Valentukevičius.

Anot jo, kai dauguma taryboje neleidžia politikams nusišalinti, paklusti frakcijai ar savo sąžinei yra „politikų reikalas“.

R.Malinauskas buvo kviestas į komisijos trečiadienio posėdį, bet prieš kelias dienas informavo, jog dalyvauti negalės - jis išvyko į komandiruotę Briuselyje.

„Mes turime jam daug klausimų. Nusišalinimo procedūros atliekamos netinkamai. Gal įstatymas ir nepažeidžiamas, bet netinkamai atliekamos procedūros. Mes norime pasiaiškinti tą situaciją. Yra ir kiti klausimai. Manome, kad jo dalyvavimas yra būtinas posėdyje“, - sakė jis.

R.Valentukevičius sakė, kad po komisijos sprendimo Druskininkų savivaldybė turėtų spręsti dėl E.Antanaičio atleidimo.

„Jei taip mąstant, steigėjas turėtų apsispręsti, ar jiems palikti direktoriaus poste, ar nepalikti, nes jis supainiojo viešus ir privačius interesus. Paprasčiausiai steigėjas gali nubalsuoti atleisti iš pareigų“, - įvertino jis.

VTEK pirmininkas sakė, kad „po ilgų derybų“ su Kauno prokurorais ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdyba šios institucijos pažadėjo šią savaitę perduoti VTEK dokumentus, reikalingus tolesniam VTEK tyrimui dėl kitų politikų, kurie galėjo supainioti interesus.

Pernai lapkritį VTEK atstovai buvo įvardiję, jog tiria 33 asmenų, kurie gali būti supainioję interesus, sąrašą - R.Valentukevičius teigia, kad tokių politikų liko „kur kas mažiau“, nes dalis jų atkrito tikrinant duomenis viešų ir privačių interesų deklaracijose. Dėl jų komisija žada aiškintis kitą savaitę.

VTEK tyrimą dėl penkių socialdemokratų Druskininkų savivaldybėje ir dėl vandens parko direktoriaus pradėjo pernai lapkritį. Komisija aiškinosi, ar šie asmenys nusišalino nuo savivaldybės sprendimų, susijusių su savivaldybės valdomu Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centru „Aqua“, ir ar jiems buvo kilęs interesų konfliktas.

Įmonėje dirba keliolika savivaldybės vadovų artimųjų, tarp jų – mero pirmoji žmona Daiva Malinauskienė ir dukra Evelina Malinauskaitė, vicemero L.Urmanavičiaus žmona Vilija Urmanavičienė, sūnus Tomas Urmanavičius, administracijos direktorės V.Jurgelevičienės sūnus Gytis Jurgelevičius, pati I.Šinkonienė, V.Taletavičiaus žmona Giedrė Taletavičienė, „Aqua“ centro valdybos pirmininko Algirdo Svirsko pusbrolis Gintaras Svirskas.

R.Valentukevičiaus teigimu, VTEK neįžvelgia problemų dėl paties fakto, jog savivaldybės įmonėje dirba daug politikų giminaičių ir vadina tai „mažų miestelių problema“, komisija atkreipia dėmesį tik į „konkretų atvejį“, jei priimami giminaičiams naudingi sprendimai.

Tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Druskininkų savivaldybės įmonėje „ Aqua“ atlieka ir STT. Įtariant piktnaudžiavimu pernai buvo sulaikytas šio centro vadovas E.Antanaitis. Bendrovės vadovas, kaip įtariama, pasitelkdamas kai kuriuos Druskininkų savivaldybės darbuotojus organizuodavo žmonių apgyvendinimą viešbutyje „ Aqua“ be jokios buhalterinės apskaitos, taip pat būdavo dalinamos įvairios dovanos – leidimai nemokamai pasinaudoti centro paslaugomis. Žiniasklaidoje skelbta, jog centre galėjo nemokamai ilsėtis ir politikai.