Mergina, kurios vardas pakeistas, yra universiteto dieninio skyriaus studentė, taigi, gyvena išlaikoma tėvų. Apie nėštumą sužinojęs draugas iškėlė ultimatumą – arba abortas, arba Dovilė augins vaiką viena. Jis – per jaunas tapti tėvu.

„Mano tėtis taip pat nė nenori girdėti apie nėštumą, kartoja, kad pirmiau reikia baigti mokslus, ištekėti, pasirūpinti buitimi. Kai pasisakiau, kad laukiuosi, mama apšaukė, neva to ir bijojo. Nori, kad kuo greičiau pasidaryčiau abortą, kol nepasklido kalbos. Ji pati – mokytoja, tad mano nėštumas būtų didžiausia negarbė“, – pasakojo dvidešimtmetė.

Dovilė neįsivaizduoja, kaip gyventų su kūdikiu be tėvų paramos, tačiau ir abortui nesiryžta. Kaip prasitarė draugams, tokia situacija, kad nors nusižudyk.

Ką tokiu atveju daryti studentei? Atsakymo ieškojome anonimiškai paskambinę Krizinio nėštumo pagalbos telefonu, kuris kaip tik dabar plačiai reklamuojamas.

Grasina nepriimti į namus

Atsiliepusi darbuotoja patikino, kad konsultuoja ir anonimiškai, tik pasitikslino – skambiname dėl savęs ar dėl kito žmogaus. Dėl Klaipėdoje gyvenančios dieninio skyriaus studentės, kuri laukiasi ir nežino – gimdyti ar darytis abortą, kaip reikalauja draugas ir tėvai, grasinantys, kad, jei gimdys, nepriims su vaiku į savo namus.

„Būtų gerai, kad ji pati su mumis susisiektų, tada asmeniškai pasikalbėtume apie galimą pagalbą. Galėtume pasirūpinti, kad turėtų saugią gyvenamąja vietą, drabužėlių vaikeliui, lovytę, sauskelnių, visko, ko reikia, kad ji galėtų auginti vaikelį net ir būdama viena“, - sakė konsultantė, pridurdama, jog tokiais atvejais mamoms padedama susitvarkyti dokumentus socialiniai pašalpai gauti, visą nėštumo laikotarpį ir pagimdžius garantuojama nemokama psichologinė pagalba.

Paklausta, kiek laiko padedama nusprendusiai gimdyti moteriai, konsultantė kalbėjo apie dvejus metus. Tiek laiko paauginusi vaikelį mama jau galėtų leisti į darželį ir eiti dirbti, mokytis. Kitaip tariant, savarankiškai stotis ant kojų.

Spaudžia vien tik gimdyti?

Ar nėra taip, kad Krizinio nėštumo centre moteris spaudžiama vien tik gimdyti? Pasak konsultantės, tikrai ne: „Mes nespaudžiam moterų, nes jos ir taip patiria spaudimą iš artimiausių žmonių. Sudarome galimybę pačiai moteriai išgirsti savo širdies balsą, ko ji norėtų, dėl ko baiminasi, nuogąstauja. Žinoma, mes drąsiname gimdyti, papasakojame, kuo konkrečiai jai galėsime padėti nėštumo metu ir pagimdžius – praktiškai, finansiškai, ne tik žodžiais. Kiekviename mieste turime savanorių, kurie galėtų susitikti, pasikalbėti. Klaipėdoje taip pat turime psichologę, su kuria būtų galima pasikalbėti“.

Konsultantė drąsino pačią Dovilę paskambinti Krizinio nėštumo centro pagalbos telefonu, kuriuo „niekas nevers priimti viena ar kitą sprendimą, nes pačiai Dovilei reikės su juo gyventi. Labai svarbu, kad ji pati savarankiškai vienaip ar kitaip nutartų, o ne kažkieno verčiama, nes kiti žmonės už ją nenugyvens gyvenimo ar ji gimdys, ar ryšis abortui“.

Akcentuoja draugų paramą

Jeigu mergina patiria stiprų spaudimą iš vyro, nuo kurio laukiasi ir dar tėvų, konsultantės žodžiais, jai greičiausiai bus labai sunku atsilaikyti. Tačiau „tokiais atvejais ypač svarbi draugų parama ir padrąsinimas“.

Kaip sakė konsultantė, dauguma į Krizinio nėštumo centrą besikreipiančių moterų stokoja vyro palaikymo, patikinimo, kad pasirūpins ja ir vaiku. Dar sudėtingiau, kai nėra tėvų, kurie tokiu atveju suteiktų saugumą ar garantiją, kad besilaukianti moteris neliks viena.

„Jūsų minimu atveju būsimai mamai tikrai gali būti labai baisu dėl ateities ir vieniša, todėl tikrai drąsintume mums paskambinti. Kad ir anonimiškai. Nebūtina mums sakyti nei vardo, nei pavardės“, – pakartojo krizių centro atstovė.

Moterų istorijos – vyrų laiškai

Tinklalapyje neplanuotasnestumas.lt apstu tikrų moterų pasakojimų, kaip jos sprendė neplanuoto nėštumo problemas, kaip klostėsi pasirinkusiųjų abortą gyvenimai, kaip sekėsi nutarusioms gimdyti.

Viešoji įstaiga Krizinio nėštumo centras įkurtas padėti moterims, kurios išgyvena neplanuoto nėštumo krizę ir su ja susijusius sunkumus. Organizacija siekia vykdyti abortų prevenciją Lietuvoje ir rūpintis moterų psichine sveikata krizinio nėštumo metu bei pagimdžius.

Centro darbuotojai ir savanoriai teikia nemokamas specialistų konsultacijas, padedančias moterims priimti atsakingą ir informuotą sprendimą.

Besilaukiančioms moterims, kurios dėl nelaukto nėštumo atsiduria sunkioje socialinėje, finansinėje ar psichologinėje padėtyje, teikiama tęstinė kompleksinė pagalba.

Taip pat teikiama pagalba poabortinės traumos atvejais, praradus vaikelį dėl persileidimo ar priešlaikinio gimdymo.

Paskaitose centro lankytojai gali sužinoti apie žmogaus gyvybės vystymąsi įsčiose, aborto pasekmes vaiko, moters ir šeimos psichinei bei fizinei sveikatai.