Sekmadienio vakarą, jau sutemus, pajūryje vis dar buvo nemažai žmonių. Dalis jų ramiai vaikštinėjo tiltu, kiti mirkė kojas vandenyje ar ilsėjosi prigulę ant smėlio. Deja, pasitaikė ir tokių, kurie sumanė galbūt paskutinį kartą prieš atostogų pabaigą išsimaudyti jūroje. Nedažnas žino, kad toks elgesys yra draudžiamas.

Kyla daug interpretacijų

Palangos gelbėtojų tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas DELFI informavo, kad draudimas maudytis jūroje tamsiuoju paros metu yra apribotas įstatymiškai, tačiau vis dar kyla įvairių interpretacijų.

„Yra nurodyta, kad tamsiuoju paros metu maudytis jūroje yra draudžiama. Tačiau apie tai, kada tas tamsusis paros metas, galima daug diskutuoti. Jei šviečia pilnatis, matomumas geras, tai daug kas įsivaizduoja, kad maudytis galima. Arba, pavyzdžiui, būna tokių, kurie maudytis ateina 4 valandą ryto. Taip, jau šviesu, bet ar saugu?“, – retoriškai klausė gelbėtojų vadovas.

Anot jo, kai paplūdimyje esančios kavinės ir barai dirbdavo visą naktį, dėl tokių drąsuolių, kurie savo jėgas demonstruoti įsigeidžia naktinėje jūroje, gelbėtojai būdavo trukdomi itin dažnai Šiemet, kai nuspręsta kavines uždaryti 22 val., tokių narsuolių sumažėjo.

Gelbėtojų šaukiasi ir viduryje nakties

„Būdavo, tai išgeria, tai susiginčija su draugais, tai meilės reikalai – susipyksta su panele, tai protas susisuka ir jau lenda į jūrą“, – pasakojo J. Pirožnikas.

Praėjusiais metais greituoju gelbėtojų pagalbos numeriu 1509 dėl naktį į jūrą brendančių žmonių buvo skambinta 29 kartus, tačiau J. Pirožnikas sutinka, kad atvejų, kai žmonės lenda į jūrą, tačiau gelbėtojai nekviečiami, gali būti ir keliolika kartų daugiau.

Pavojingiausios valandos šiuo atžvilgiu – nuo 1 iki 3 val. nakties. Kaip ir brendantys į jūrą, kai kabo raudona vėliava, taip ir besimaudantys tamsiuoju paros metu, yra baudžiami pagal ATPK baudomis nuo 17 iki 57 eurų.
Jonas Pirožnikas

Įspėja, ko daryti nereikėtų

Palangos paplūdimyje gelbėtojai postuose budi nuo 9 val. ryto iki 20 val. vakaro, o centrinė gelbėjimo stotis dirba visą parą. Geriausias orientyras, ar gelbėtojai yra poste, vėliavos – perpus geltona ir raudona reiškia, kad jie – vietoje.

J. Pirožnikas pripažino, kad nors ir supranta jūros išsiilgusius poilsiautojus, įspėja, kad maudytis, kai gelbėtojų nėra, labai pavojinga ir patartų nuo to susilaikyti.

„Niekas tokiems žmonėms maudytis gali uždrausti, bet reikėtų įspėti. Jei vėliavos nekaba, vadinasi, kad gelbėtojų poste nėra ir jei žmogui besimaudant kas nutiks, kreiptis nebus kur. Tai įvertindamas žmogus turi pats nuspręsti, ar verta rizikuoti, ar ne“, – sakė gelbėtojų vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)