„Išnagrinėjus kelionės programą auditas tikrai neturi pagrindo konstatuoti, kad kelionės metu buvo kokie nors kiti poilsiniai ar ekskursiniai renginiai. Antra išvada, kad remiantis mano įsakymu ir vadovaujantis Vyriausybės nutarimais, buhalterinės apskaitos taisyklėmis, išlaidos, kurios buvo padarytos, yra pagrįstos, abejonių nesukėlė. Todėl mano konstatacija tokia, kad nėra jokio teisinio pagrindo iš konkrečių asmenų reikalauti padengti kelionės išlaidas arba dalį jų“, – pirmadienį žurnalistams sakė Ministro pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis.

Tačiau kol kas lieka neaišku, kas sumokės už šią komandiruotę, nes siunčiant G. Kazakevičių su į komandiruotę su Ministro pirmininko tarnybos Strateginio valdymo departamento planavimo ir stebėsenos skyriaus vadove Egle Rimkute vis dėlto nustatyta procedūrinių pažeidimų.

Deividas Matulionis
„Jeigu Europos socialinio fondo agentūra (ESFA) nefinansuos, neturėsime kitos išeities kaip finansuoti iš Ministro pirmininko tarnybos pinigų, o jeigu dalį finansuos, tada dalį jie ir dalį mes. (...) Kadangi aš pasirašiau įsakymą ir jo pagrindu įvyko komandiruotė, tai šiuo atveju aš turiu prisiimti atsakomybę. Nėra ir teisinio pagrindo iš tų žmonių išsireikalauti šių išlaidų“, – pripažino D. Matulionis.

Jis sakė, kad rengiant nutarimą dėl komandiruotės, nebuvo atsižvelgta į tai, jog pagal galiojančią sutartį su ESFA, tokia komandiruotė iš Europos Sąjungos lėšų negali būti finansuojama.

„Pastebėta, kad projekto priežiūros grupė nenagrinėjo sutarties keitimo, kuris buvo reikalingas tam, kad būtų gautas atitinkamas finansavimas iš ES lėšų. Projekto administravimo grupė netinkamai kontroliavo projekto vykdymą ir buvo tam tikrų pažeidimų, susijusių su komandiruotės įforminimu“, – teigė Ministro pirmininko tarnybos kancleris.

„Pagal mūsų nustatytą tvarką, komandiruotė iš pradžių turi būti įforminama prašymu su visa argumentacija ir preliminaria sąmata. Jeigu yra kokios nors finansinės rizikos, jos turi būti tame aprašyme, tačiau tai nebuvo padaryta, buvo grynas, nuogas įsakymo projektas manęs neinformavus, kad yra nebaigta procedūra dėl sutarties pakeitimo. Tai reiškia, kad mano pasirašymo metu sutartis dar nebuvo pakeista, todėl tokia komandiruotė negalėjo būti finansuojama iš ESFA“, – aiškino jis.

G. Kazakevičius yra nusprendęs trauktis iš Ministro pirmininko tarnybos, kitą savaitę jis turėtų pradėti dirbti Užsienio reikalų ministerijoje.

„Galiu tik pasakyti, kad pozicija pagal darbo apmokėjimą bus gerokai prasčiau apmokama nei dabar“, – teigė D. Matulionis.

Giedrius Kazakevičius
DELFI primena, kad rugpjūtį kilo skandalas paaiškėjus, jog Ministro pirmininko tarnybos vicekanclerio Giedriaus Kazakevičiaus ir Strateginio valdymo departamento planavimo ir stebėsenos skyriaus vadovės Eglės Rimkutės išvyka į Naująją Zelandiją kainavo 30-40 tūkst. litų. Šioje maždaug 16 tūkst. kilometrų nuo Lietuvos esančioje šalyje Ministro pirmininko tarnybos kanceliarijos darbuotojai turėjo perimti valstybės valdymo patirtį.

Iš pradžių Ministro pirmininko tarnybos vadovybė aiškino, kad ši kelionė buvo finansuojama Europos Sąjungos lėšomis, tačiau už jų administravimą atsakinga Europos socialinio fondo agentūra (ESFA) atsisakė apmokėti minėtos komandiruotės išlaidas, nes, jos vertinimu, nebuvo ko ten vykti.

Po skandalo dėl komandiruotės G.Kazakevičius pasiprašė grąžinamas į diplomatinę tarnybą, o Ministro pirmininko tarnyboje dėl to bus atliekamas auditas.

Neseniai taip pat pranešta, kad keturi Vidaus reikalų ministerijos darbuotojai savaitei išskrido į Maltą mokytis anglų kalbos. Anot dienraščio „Lietuvos žinios“, intensyviausi kursai šioje mokykloje trunka šešias valandas per dieną, o popiet, pasibaigus kursams, klausytojams siūlomos įvairios pramogos - nardymas, ekskursijos, paplūdimys, baseinai, golfas, buriavimas.