J. Lago pastebėjo, kad Ispanijoje net mažame miestelyje niekas nedrįso iš gėjų poros ir jų vaikų tyčiotis. Du tėčiai buvo įprastas dalykas tiek ligoninėje, tiek tėvų susirinkime:

„Geresnių tėvų nesu mačiusi. Ir nepamatysiu, nes geresnių nebūna! Taigis. Mano du kaimynai Ispanijoje – Thomas ir Antonio – prieš berods 15 metų įsivaikinę sunkiai sergančią mergaitę ir jos jaunesnį brolį. Sutikau Antonio vakar gatvėje – jis, kaip visada, vaikštinėjo ryte ir pirko šviežias daržoves. Linksmas, kaip visada pasitempęs, tik tądien buvo kažkiek susirūpinęs, nes grįžta Eugenia – jų DUKRA.

Jų užauginta, ant rankų iki pat šešiolikos metų išnešiota mergaitė šiandien grįžta iš Barselonos. Nes pirmieji jos studijų metai pralėkė kaip viena diena! Ir, taip, liga pasitraukė į užmarštį. Eugenia vaikšto, sportuoja ir mokosi. „Bus graži kaip angelas inžinierė...“.

– Turiu suspėti paruošti pietus, nes reikia ją paimti iš oro uosto, tikra šventė, supranti, dar reikia pasiimti pyragą iš Pastelerijos!
– Kaip bėga laikas, – šypsausi.
– Si, – Antonio kaip visada nenustygsta vietoje, – o mažylis mūsų jau irgi kitąmet paliks namus...

Ir NIEKADA šitie vaikai nebuvo nelaimingi – ir niekada nebūtum išdrįsęs jų akivaizdoje pasityčioti iš juos mylinčių tėvų. Ir čia, Ispanijoje, niekas niekada to nedarė. Net mažame miestelyje! Tėvų susirinkimuose sėdėdavo jie abu, ligoninėse sėdėdavo taip pat du vyrai, miestelio kavinukėje savaitgaliais matydavome juos visus keturis, tad SILENCIO visiems, kurie išdrįstų nors akimirką suabejoti šita šeimyna“.

Prieš trejus metus eitynėse „Už lygybę“ Vilniuje dalyvavusi J. Lago sako, kad tamsus protas yra baisiausia, kas gali nutikti žmogui. Ji DELFI sakė po įrašu feisbuke ištrynusi gausybę baisių, agresyvių komentarų.

Auga turėdami du tėčius ar mamas

Viešosios įstaigos „Įvairovės ir edukacijos namai“ prieš keletą metų atlikta apžvalga „LGBT šeimos Lietuvoje šiandien“ parodė, kad 20 proc. homoseksualų augina vaikus. Beveik visos jos buvo moterys.

Pagal apžvalgą, 13 proc. moterų ir 1 proc. vyrų buvo biologiniai tėvai, 6 proc. augino savo partnerių biologinius vaikus. Susilaukti vaikų tolimoje ateityje planavo 37 proc. apklaustųjų, 8 proc. LGBT asmenų buvo sudarę heteroseksualias santuokas, dauguma jų buvo išsiskyrę.

„Ši apžvalga gali atitikti realijas Lietuvoje – lesbietės dažniausiai augina vaikus iš buvusių santykių, tačiau daugėja porų, kurios planuoja ir susilaukia vaikų pagalbinio apvaisinimo būdu. Susilaukti vaikų moterims nėra sudėtinga, tačiau lieka vaiko teisių apsaugos klausimas, todėl būtina kuo skubiau įteisinti tos pačios lyties šeimos partnerystę bei suteikti teisines garantijas vaikams, kurie auga tos pačios lyties asmenų šeimose“, – DELFI sakė edukologė, mokymus specialistams lytiškumo tema vedanti edukologė Vilma Gabrieliūtė.

Vilma Gabrieliūtė
V. Gabrieliūtės žiniomis, gėjai Lietuvoje dažniausiai vaikų susilaukia bendros tėvystės būdu. Tai reiškia, kad vaiko susilaukia kartu su kita merginų pora ar moterimi. Pasak V. Gabrieliūtės, mūsų šalyje homoseksualūs asmenys nesiekia vaikų įvaikinti tiek dėl sudėtingos įvaikinimo procedūros, tiek dėl diskriminuojančio požiūrio.

Pašnekovės nuomone, kad didėtų tos pačios lyties šeimų matomumas, pirmiausia reikia tam psichologiškai palankios aplinkos. Vaikus auginančioms šeimoms svarbiausia yra vaikų saugumas, todėl kalbėti viešai apie dalykus, kurie visuomenėje sulaukia neigiamų reakcijų, nėra paprasta ir dažnai atrodo rizikinga. „Dažnai tiek gimdymo namuose, tiek ugdymo įstaigose mąstoma normatyviai ir retai susimąstoma, kad kita moteris – tai ne teta, o antra vaiko mama. Kai kurios šeimos renkasi sakyti tiesą, tačiau dar daug šeimų nutyli visą istoriją“, – pasakojo V. Gabrieliūtė.

Pasak V. Gabrieliūtės, mūsų visuomenėje yra šeimų, kuriose vaikai auga turėdami dvi mamas ir tėtį, du tėčius ir mamą. Kai kurių vaikų gyvenime vis dažniau atsiranda antras tėtis ar mama – taip nutinka skyrybų atveju.

„Tačiau mes vis laikomės įsikabinę į normatyvų šeimos apibrėžimą. Šeimos forma nedaro įtakos vaiko gerovei – tai, dėl ko turėtume labiausiai rūpintis, kai kalbame apie (ne) tinkamus tėvus, yra tarpasmeninių santykių šeimoje kokybė, dėmesys ir gebėjimas prisiimti atsakomybę už vienas kitą“, – sakė edukologė.