Praėjusią savaitę A. Saudargas, reikšdamas susirūpinimą dėl nenaudingai eskaluojamos diskusijos užsienio politikos klausimais, į kurią įsitraukė aukščiausieji šalies pareigūnai, kreipėsi į įtakingiausių šalies politinių partijų vadovus, siūlydamas išsamias ir visapusiškas konsultacijas neformaliame susitikime.

Į šį pasiūlymą jau atsiliepė Lietuvos demokratų partija, Lietuvių nacionalinė partija "Jaunoji Lietuva", partija "Socialdemokratija - 2000" bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija, pranešė URM Spaudos skyrius.

Lietuvos liberalai bei LDDP BNS teigė palaiką tokią ministro iniciatyvą, kiek santūriau ją įvertino konservatoriai bei Naujoji sąjunga.

Lietuvos valdžios tarpusavio nesutarimai dėl požiūrio į santykius su Rusija ypač išryškėjo praėjusią savaitę, kai prezidentas Valdas Adamkus, kreipdamasis į piliečius per televiziją, pareiškė, jog konservatorių politika "rizikuojama supriešinti Lietuvą su kaimynais" ir "tai prieštarauja nacionaliniams valstybės interesams".

Prezidentas leido suprasti, jog taip, be kita ko, vertina konservatorių daugumos balsais Seime priimtą įstatymą dėl sovietų okupacijos žalos atlyginimą, į kurį piktai reagavo Rusija.

Dėl įstatymo ir kai kurių Seimo konservatorių padarytų pareiškimų apie Rusiją kritines pastabas reiškė ir Seimo opozicija bei kai kurios dabar populiarios partijos.

Minėtoji A. Saudargo tarpininkavimo iniciatyva - jau antroji per pastaruosius metus.

Pernai pavasarį, prezidentui pareiškus nepasitikėjimą tuometiniu premjeru Gediminu Vagnoriumi, įsiplieskė konservatorių daugumos ir valstybės vadovo konfliktas. A. Saudargas pasisiūlė būti tarpininku, tačiau jo iniciatyva buvo ignoruota.