„Prezidentė niekaip nevertina ir nekomentuoja spaudoje pasakytų atskirų politikos veikėjų komentarų ar nuomonių. Prezidentė mano, kad katastrofa ir klaida buvo dešimt metų izoliacija Baltarusijos. Tie žingsniai, kurie buvo padaryti prezidentės kadencijos laikotarpiu – pirmieji kontaktai yra prisidėję prie to, kad yra nors kokie demokratėjimo žingsneliai“, - po D.Grybauskaitės susitikimo su užsienio reikalų ministru sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Užsienio reikalų ministras konservatorius-krikdemas Audronius Ažubalis irgi nenorėjo priimti V.Adamkaus karčių žodžių.

„Nežinau, ar galima įvardinti Lietuvos dabartinę politiką tokiais žodžiais drastiškais. Ar mūsų tolesnė parama ir sėkmingas donorų užangažavimas Europos humanitariniam universitetui yra verta tokio žodžio. Ar mūsų nuolatinė parama opozicijai yra verta tokio žodžio. Ar mūsų 40 trumpalaikių ir 4 ilgalaikiai stebėtojai nusiųsti į Baltarusiją irgi yra verti tokio žodžio, aš nežinau. Bandymai ieškoti kontaktų ir bandymai aktyvinti dialogą ir su oficialiuoju Minsku – tai buvo bendra nuomonė Europos Sąjungos, – po susitikimo sakė jis.

A. Ažubalis taip pat nenorėjo prisiimti atsakomybės dėl V. Adamkaus priekaišto, kad blogėja santykiai su Lenkija: „Draugystė turi būti kuriama ant labai aiškių pamatų. Ar tos iniciatyvos, kurios buvo pradėtos anksčiau, buvo kuriamos ant labai nuskaidrinto politinio abipusio įsipareigojimo lauko, aš abejočiau. Manau, kad buvo daug neatsakingų pažadų, neturint konsensuso vienoje ar kitoje valstybėje.“ 

Kritika ir opozicijai už provokacijas

Šalies užsienio politikos vadovai pirmadienį aptarė nuo 2011 m. prasidėjusį Lietuvos pirmininkavimą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO). Jie pabrėžė, kad Baltarusijos problemų sprendimas bus vienas iš prioritetinių uždavinių.

Pasak L. Balsio, svarbu sulaukti vasario ir galutinių ESBO ir kitų rinkimus Baltarusijoje vertinančių institucijų išvadų, tačiau jau pirminės ESBO išvados signalizuoja, kad nežiūrint kai kurio demokratinio progreso Baltarusijai dar reikia nueiti ilgą kelią, kol ji atitiks įsipareigojimus ESBO demokratijos standartams.

Tačiau D. Grybauskaitė, pakartojusi, kad po rinkimų pasireiškę smurto pavydžiai metė šešėlį visam rinkimų procesui, metė akmenį ir prieš A.Lukašenką sukilusios opozicijos daržą. „Prezidentė smerkia neproporcingą jėgos panaudojimą iš Baltarusijos valdžios pusės prieš demonstrantus, kaip ir nepalaiko tam tikro smurto proveržio iš demonstrantų pusės, galbūt galimų provokacijų“, - sakė L.Balsys.

Gavo A.Lukašenkos pasiaiškinimo laišką 

D. Grybauskaitė yra gavusi iš A.Lukašenkos laišką Kalėdų laikotarpiu, kuriame Baltarusijos vadovas paaiškina rinkimų peripetijas – išdėsto šalies vadovybės požiūrį į gruodžio 19-osios įvykius. D. Grybauskaitė ketina su šiuo laišku supažindinti EK viceprezidentę Catherine Ashton. 

D. Grybauskaitė kviečia Baltarusiją parodyti pasitikėjimą savimi ir paleisti suimtuosius, garantuoti sužeistiesiems, ypač vienam iš opozicijos lyderių Vladimirui Nekliajevui, visą būtiną medicininę pagalbą.

„Jeigu Baltarusijos vadovybė įsitikinusi, kad rinkimai laimėti įtikinama persvara, jeigu žmonės palaiko vadovybė, tai ko baimintis opozicijos? Kam laikyti žmones įkalintus? – kalbėjo L.Balsys. – Be abejo Baltarusijos valdžios veiksmai, nukreipti prieš visuomenės, žiniasklaidos atstovus, areštai, fizinė prievarta apsunkina bendradarbiavimą su Baltarusijos vadovybe, bet ne su Baltarusijos žmonėmis.“

ESBO biuro Minske uždarymas – diplomatų galvos skausmas

Dėl dar vieno bendradarbiavimu nekvepiančio Baltarusijos sprendimo – ESBO biuro Minske uždarymo išvakarėse Lietuvos pirmininkavimo ESBO, D. Grybauskaitė apgailestauja. L. Balsys klausiamas, ar imsis prezidentė kokių nors žingsnių, sakė: „Pirmieji diplomatų žingsniai turi būti padaryti. Prezidentės nuomonę, jos sprendimus ir nuostatas įgyvendina Lietuvos diplomatai“, - prezidentės nuomonę perteikė L.Balsys. 

Užsienio reikalų ministras A. Ažubalis sakė, kad Naujųjų išvakarėse jau paragino Minską – Baltarusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Martynovą persigalvoti dėl ESBO biuro. „Dar imamės tam tikrų veiksmų, priemonių, kad šis sprendimas būtų Minske persvarstytas, - sakė jis, bet konkrečių planų neatskleidė. - Jei pasakyčiau, kokių diplomatinių priemonių būtų imtasi, jos jau nebebūtų diplomatinės.“ 

Nori supaprastinti vizų išdavimą

Prezidentė D.Grybauskaitė kartoja, kad dešimt metų izoliacijos buvo klaida ir mano, jog būtina atsiverti Baltarusijos žmonėms. Ji turi omenyje vizų politiką. 

Prezidentė ketina kartu su Užsienio reikalų ministerija paraginti Europos Komisiją, jos prezidentą Jose Manuelį Barroso bei ES Tarybos prezidentą Hermaną van Rompuy supaprastinti, atpiginti vizų išdavimą baltarusiams. 

„Tai konkretus žingsnis, kuris atspindi Lietuvos ir jos prezidentės požiūrį į Baltarusijos žmones, būtinybę bendradarbiauti, atverti sienas ir leisti žmonėms plačiau susipažinti su tuo, kas vyksta kaimyninėse šalyse“, - anot L.Balsio tai žadintų viltį, kad demokratijos pažinimas duotų rezultatų ir demokratijos plėtrai Baltarusijoje.