„Praėjusią savaitę kalbėjau su Ukrainos prezidentu apie susiklosčiusią situaciją su ponios J. Tymošenko sveikata. Suderinome su prezidentu, kad aš turėsiu galimybę susitikti su ja Charkove. Tai labai keičia situaciją. Tuo labiau, kad (...) tikėtina, kad jau rytoj ji bus perkelta į Charkovo ligoninę, taigi jai bus suteikta adekvati būtina gydymo priežiūra“, - žurnalistams pirmadienį sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė neslėpė, kad būtent galimybė susitikti su J. Tymošenko nulėmė jos sprendimą vykti į Jaltą. „Manau, kad tos aplinkybės, kurios trukdė vykimui (į Ukrainą – DELFI) praktiškai bus pašalintos“, - pridūrė šalies vadovė.

D. Grybauskaitė taip pat teigė ir toliau akcentuosianti, kad Ukrainos integracijos procesas svarbus tiek pačiai šaliai, tiek Europos Sąjungai.

„Europa turi reikalauti žmogaus teisių apsaugos iš visų valstybių. Bet be dvejopų standartų. Turiu galvoje, kad visoms šalims turėtų taikyti – ir Ukrainai, ir kitoms taip pat. Tai leidžia išlaikyti mums savo vertybas, savo pozicijas, griežtus reikalavimus. Bet tuo pačiu turime suprasti, kad Ukrainai reikia padėti Europos integracijos kelyje“, - pabrėžė prezidentė.

Ukrainos prezidento rengiamame viršūnių susitikime Jaltoje pranešė nedalyvausiantys Austrijos, Kroatijos, Čekijos, Estijos, Latvijos, Vokietijos, Italijos, Slovėnijos, Bulgarijos vadovai. Lenkijos ir Slovakijos prezidentai ketina atvykti į viršūnių susitikimą.

Pirmieji pabrėžia, kad kompromisai dėl žmogaus teisių yra negalimi, o boikotas valdžios atžvilgiu yra geriausia priemonė parodyti pasipiktinimą Kijevo elgesiu.

Boikoto kritikai sako, kad Ukrainos izoliacija gali tik padidinti Rusijos įtaką, o sunkus dialogas būtų naudingesnis nei monologas, siekiant priartinti Ukrainą prie ES, ypač atsižvelgiant į tai, kad ES rodo mažai iniciatyvos dėl aktyvesnio bendradarbiavimo su Rytų partnerystės šalimis.