Susitikime dalyvavo Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos užsienio reikalų ministrai bei Islandijos užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius.

Kaip pabrėžiama Prezidentės spaudos tarnybos pranešime, prieš 20 metų prasidėjęs Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimas tapo unikaliu reiškiniu Europoje. Aštuonių valstybių sugebėjimas suderinti interesus ir siekti bendrų tikslų daro Šiaurės Europą išskirtiniu regionu.

D.Grybauskaitės teigimu, globaliame pasaulyje nedidelėms šalims pavieniui efektyviai ginti savo žmonių interesus darosi sudėtinga, todėl būtina ieškoti visam regionui naudingų bendradarbiavimo formų.


Pasak šalies vadovės, glaudūs Šiaurės Europos ryšiai energetikos srityje, Baltijos valstybių įsijungimas į Šiaurės šalių energetikos rinką (Nord Pool), yra labai svarbūs žingsniai skatinant konkurenciją ir užtikrinant Lietuvos energetinį savarankiškumą. Šalies vadovės teigimu, sparčiai plėtojamas aštuonių šalių bendradarbiavimas saugumo ir gynybos srityje, rengiami bendri kariniai mokymai. NB8 šalys kartu dirba tarptautinėse misijose. Baltijos valstybės aktyviai įsitraukia į Šiaurės Europos gynybinius formatus, dalyvauja regiono karinėse pratybose „Amber Hope" ir „Baltic Spirit". Visos šalys intensyviai bendradarbiauja stiprindamos regiono kibernetinį ir energetinį saugumą, civilinę saugą.

Pasak Lietuvos vadovės, vieninga NB8 šalių pozicija dėl finansinės drausmės ir atsakinga ekonominė politika padėjo lengviau įveikti sunkmetį, užtikrinti greitesnį atsigavimą ir geriau pasirengti naujiems globalios ekonomikos iššūkiams.

Prezidentės teigimu, NB8 bendradarbiavimo tęstinumas turi išlikti vienu svarbiausių Lietuvos užsienio politikos prioritetų ir po Seimo rinkimų.

Trys Šiaurės ir Baltijos šalys glaudžiai bendradarbiauja ir Europos Sąjungoje. Lietuva, Latvija, Estija, Suomija, Švedija ir Danija tradiciškai savo pozicijas svarbiausiais europinės politikos klausimais derina prieš kiekvieną Europos Vadovų Tarybą.

Svarbiausi regiono klausimai derinami ir kasmetiniuose Šiaurės ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrų susitikimuose. Šiemet Lietuva koordinuoja NB8 bendradarbiavimą, todėl susitikimas surengtas Vilniuje.