„Man žadėjo, kad šitos skylutės tinka zylytėms ir varnėnams, bet laukiame įr dančiasnapės, kuri mūsų drevėje kartais išperi vaikučius. O šiaip kviečiame visus paukščius, kokie tik nori atskristi“, – juokėsi D. Grybauskaitė. Šalies vadovė sakė per gyvenimą pakabinusi daug inkilų – juos dovanoja ir vaikai, ir kaliniai.

10 vaikų atsineštų inkilų iškėlė ornitologas. Stebėdama į medžius smingančius vinis, D. Grybauskaitė apgailestavo, kad taip žalojami medžiai.

„Dėl vinių labai sunkus klausimas. Didelės žalos jie medžiams nedaro, tuo labiau, kad šiame parke labai sunku kelti inkilus, kurie gali būti pakabinami – medžiai labai stipriai apgenėti ir sunku rasti šakas, ant kurių galima pakabinti inkilą. Manau, medžiams padaryta žala nėra didelė“, – DELFI aiškino inkilus kėlęs Lietuvos ornitologų draugijos narys Darius Musteikis.

Kad inkilai laikytųsi, į kai kuriuos medžius teko sukalti net po tris ilgus vinis. Prezidentūros atstovai DELFI sakė domėjęsi, ar galima į medžius kalti vinis. Dėl seno parko specifikos specialistai tai esą leidę.

Parke gyvena ir kiaunės, ir varnos

D.Musteikis pasakojo, kad penki iškelti inkilai skirti varnėnams, likę penki – smulkiems paukščiams – zylėms, musinukėms. Pasak ornitologo, miestų teritorijose trūksta inkilų, paukščiams čia sunku rasti perėjimo vietas, tad nauji namai Prezidentūros parke tuoj turės šeimininkus.
D. Musteikio tvirtinimu, dabar pats metas kelti inkilus – netrukus pasirodys pirmieji sparnuočiai. Ornitologas taip pat tvirtino, kad paukščiams spalvos didelės reikšmės neturi, tad dažyti inkilai sparnuočių neišbaidys.

Prezidentūros parke gyvena ne tik smulkūs sparnuočiai. Čia jau kelinta vasara peri dančiasnapė. Praėjusią vasarą į Lietuvos Raudonąją knygą įrašyta didžioji dančiasnapė išperėjo 8 jauniklius. Kadangi šie reti paukščiai gali išgyventi tik prie vandens telkinio, paukščiai buvo sužieduoti ir saugiai perkelti prie upės.

Prezidentūros parką taip pat pamėgę kiaunės, katinai ir varnos.

Dėl sprendimo inkilus pritvirtinti vinimis paklaustas gamtininkas Selemonas Paltanavičius teigė, kad nors tai ir nėra sveikintinas sprendimas, visgi didelio nusikaltimo prieš gamtą jis nemato. „Mažesnius inkilus visuomet geriau kabinti ant šakos su viela. Didesnius kartais galima ir prikalti. Nereiškia, kad dabar visus inkilus reikia vinimis pritvirtinti, bet tai pavadinčiau mažiausia iš blogybių. Nedovanotina klaida būtų jeigu inkilas būtų pririštas apie kamieną – tada tikrai blogai. Viena–dvi vinys medžiui nepadarys didelės žalos, o paukščiams bus kur perėti.

Sprendžiant, kaip geriausia pritvirtinti inkilą reikia kiekvieną kartą žiūrėti atskirai. Prezidentūros parkas jau senas, beveik visi medžiai ten apgenėti, tad tikriausiai tik ir telieka prikalti. Pakartosiu – tai nėra labai gerai, bet didelio nusikaltimo prieš gamtą aš nematau“, – teigė gamtininkas.