„Šiandien susitikau su naująja veiklą pradėjusia šešioliktąja Vyriausybe ir aptarėme svarbiausius darbus šiems metams ir ateinančioje perspektyvoje“, - sakė prezidentė.

Tarp svarbiausių darbų D. Grybauskaitė minėjo būtinybę „atsakingai valdyti šalies finansus“, europiniai finansinės drausmės teisės aktai, anot prezidentės, turi būti perkelti į nacionalinę teisę konstituciniu lygmeniu.

Šalies vadovė taip pat pabrėžė konkurencingumo didinimą, inovacijų taikymą šalies ūkyje, geresnį mokesčių surinkimą, griežtesnę kovą su „šešėliu“, palankesnes sąlygas verslui, mokslinio potencialo panaudojimą bei euro įvedimą 2015-2016 m.

Energetinės politikos srityje D. Grybauskaitė prisakė mažinti šalies priklausomybę nuo vienintelio energetinių išteklių tiekėjo, nurodė, jog Lietuva turės išlikti mišrios energetikos šalimi. Tai, anot prezidentės, reiškia, kad suskystintų gamtinių dujų terminalas turi būti baigtas per šios Vyriausybės kadenciją.

„Būtina suskystintų gamtinių dujų terminalo statybas baigti jau šios Vyriausybės laikotarpiu“, - teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentė priminė ir elektros sistemos sinchronizaciją su Vakarais, o šalia energetinių temų prisiminė ir liaudį – D. Grybauskaitė pabrėžė, jog „elektra ir šiluma žmogui turi būti Lietuvoje įperkama“, nors nepaminėjo, kas apibrėžia sąvoką „žmogus“.

D. Grybauskaitė, be kita ko, pabrėžė kovą su politine ir ekonomine korupcija.

„Vyriausybė neturi tapti kriminalinių ar oligarchinių interesų įkaite. Realia kova su korupcija ir nebaudžiamumu reiškia, kad panaudoti būtina jau sukurtus teisinius įrankius, kurie yra šalyje priimti“, - teigė prezidentė.

Ji ragino neužmiršti ir to, kad europiniai pinigai yra visų mūsų uždirbti pinigai, todėl Vyriausybė turi užtikrinti skaidrų ir efektyvų jų panaudojimą.

Kaip DELFI skelbė, Darbo partijai pasiūlius į kultūros ministrus „darbietį“ Kęstutį Daukšį konservatoriai jo atžvilgiu paskelbė informaciją, esą 2006-aisiais, kai K. Daukšys ėjo ūkio ministro pareigas, Ūkio ministerija su Darbo partija susijusioms įmonėms paskirstė 23,73 mln. litų Europos Sąjungos paramos. Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad tokio pobūdžio informacija lėmė, jog K. Daukšys buvo įvardijamas kaip netinkamas tapti ministru.

Prezidentė kalbėjo „apie žmonių gerovės užtikrinimą“: darbo vietų kūrimą, užimtumo skatinimą, pensijų kompensavimą, pensijų reformos įgyvendinimą bei „prieinamas, o ne monopolininkų diktuojamas kainas žmonėms“. Šalies vadovė neužmiršo ir Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai 2013 m. antrą pusmetį.

„Šešioliktąją Vyriausybę patvirtinau su tam tikru pasitikėjimo avansu. Todėl asmeniškai skirsiu didelį dėmesį, ar laikomasi fiskalinės ir ekonominės drausmės, o informacija apie situaciją atitinka tikrovę, ar valstybingumas ir strateginiai ilgalaikiai interesai neaukojami dėl trumpalaikės pigesnio gyvenimo iliuzijos, ar ES lėšų skirstymas ir organizuojami viešieji pirkimai vyksta skaidriai, ar oligarchiniai interesai nepavers įkaite visos Vyriausybės, ar vyksta reali kova su korupcija ir šešėline ekonomika, ar ji tik imituojama ir dangstomos įsisenėjusios ydos“, - reziumavo šalies vadovė.

Premjeras A. Butkevičius savo ruožtu tik trumpai pasakė, kad prezidentei buvo pristatyta Vyriausybės programa, paminėjo aptartas temas. Politikas didžiąja dalimi pakartojo, ką sakė prezidentė D. Grybauskaitė.

DELFI primena, kad valdančią daugumą suformavo socialdemokratai, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lenkų rinkimų akcija. Prezidentė iš pradžių buvo pareiškusi, kad nenorėtų matyti daugumoje teisiamųjų suole sėdinčios Darbo partijos, tačiau socialdemokratai pažadėjo tik tiek, kad teisiamų Darbo partijos vadovų nebus aukštuose postuose.