„Man reikia Vyriausybės, kuri galvotų apie šalį, kuri darytų tai, ką privalo daryti šioje situacijoje Vyriausybė, ir atsakingai siektų rezultatų. Tai yra dirbtų ir mažiau šnekėtų. To prašau ir reikalauju iš šitos Vyriausybės“, - po susitikimo žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Ji patikino, kad per ilgiau nei valandą užtrukusį susitikimą diskusijų apie konkrečius ministrus nebuvo: „ Kalbėjome apie būtiniausius darbus.“

Anot šalies vadovės, „tik ponas Dievas turbūt žino“, kiek gyvuos dabartinė Vyriausybė.

Kad būtų įgyvendinti darbai, esą atsakingas premjeras Andrius Kubilius, „o kaip tai darys, pats spręs“.

Vyriausybės vadovas, paklaustas, ar pasitiki visais savo ministrais, taip pat išsisuko nuo tiesioginės kritikos: „Šiandien mums labai svarbu susitarti dėl svarbiausių darbų. Jų įgyvendinimui reikalinga tinkama komanda, kuria pasitikėtų prezidentė ir premjeras.“

Siekiant euro siūlo lygiuotis į estus

Tarp svarbiausių D. Grybauskaitės nurodytų šių metų darbų yra ekonomikos atsigavimo užtikrinimas pirmiausiai per darbo vietų kūrimą, užimtumo strategijos paruošimą ir vykdymą. Anot jos, būtina užtikrinti konkurencingumą ekonomikoje, mažinti monopolines kainas, kurių nenustato rinka, - vaistų, elektros, šilumos.

Ji paragino aktyviau kovoti su šešėline ekonomika, korupcija, užtikrinti viešųjų pirkimų skaidrumą, sujungti finansinius nusikaltimus tiriančias institucijas (Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą ir Valstybinę mokesčių inspekciją), kaip siūlyta dar prieš penkerius metus. „Būtina peržiūrėti ir priimti priemonių planą, kad mokesčius pradėtų mokėti visi, kam priklauso. Tie žmonės, kurie nemoka, atima iš kitų žmonių galimybę gyventi geriau“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Prezidentė nurodė tęsti struktūrines reformas sveikatos ir švietimo srityse, nebijoti pripažinti padarytas klaidas ir jas taisyti, pradėti „Sodros“ ir socialinės apsaugos reformas.

„Vyriausybė privalo vykdyti įsipareigojimus žmonėms. Vienas svarbiausių – kuo greičiau paruošti pensijų sumažinimo kompensavimo mechanizmą – teisingą, skaidrų ir aiškų“, - pabrėžė šalies vadovė.

Ji taip pat kalbėjo apie politinės sistemos demokratizaciją, gilesnę savivaldos reformą, tiesioginių merų rinkimų įteisinimą ir piliečių teisę dalyvauti savivaldos rinkimuose nesant partijų sąrašuose. Artėjanti apskričių reforma esą gali būti sudėtinga, mat teks derinti savivaldybių ir valstybės institucijų veiklą bei interesus.

D. Grybauskaitė priminė, kad Europos Sąjunga patvirtino naują vystymosi strategiją visam blokui. Lietuva esą turi apsispręsti, kokią turės nacionalinę vystymosi strategiją iki 2020 m.

Tarp svarbiausių prezidentės paminėtų darbų – ir euro įvedimo priemonių planas: „Lietuva, suvaldžiusi viešųjų finansų krizę, šiemet pradės atsigauti. Laikas galvoti apie mūsų perspektyvas euro zonoje, apie atsakingą fiskalinę politiką. (...) Estai greičiausiai turės eurą kitąmet – mums tai yra pavyzdys. Todėl kviečiu Vyriausybę numatyti ir atnaujinti euro įvedimo strategiją, kuri buvo paruošta prieš keletą metų, ir pradėti ją įgyvendinti.“

„Nenoriu spekuliuoti datomis, - sakė prezidentė, paprašyta nurodyti galimą konkrečią euro įvedimo datą. - Norėčiau, kad tai būtų objektyvus periodas – 2013-2015 m.“. Jos žodžiais, norint įsilieti į euro zoną teks laikytis finansinės fiskalinės disciplinos ir vengti populistinių sprendimų.

Didžiausias galvos skausmas – nedarbas

Savo ruožtu A. Kubilius priminė, kad Vyriausybė dar pernai numatė taip pat aštuonis šių metų prioritetus. Anot jo, šiemet toliau bus stengiamasi suvaldyti finansus, siekiama kaip galima greičiau įsivesti eurą, bet didžiausias dėmesys žadamas nedarbo mažinimui, darbo vietų kūrimui ir ekonomikos skatinimui.

Jo žodžiais, ypač svarbios struktūrinės reformos srityse, reikalaujančiose daugiausiai viešųjų finansų, - socialinėje rūpyboje, sveikatos apsaugoje, švietime.

Aktyviai dirbti žadama energetikoje – spręsti kainų klausimus, tęsti svarbiausius projektus, įskaitant naujos atominės statybą, siekti esminių susitarimų dėl dujų sektoriaus ir atsinaujinančios energetikos.

Pasak A. Kubiliaus, siekiant permainų valstybės valdyme norima peržiūrėti ne tik atskirų institucijų veiklą, bet visą sistemą, taip pat pertvarkyti ir modernizuoti valstybės tarnybą.

Naujas saugumo šefas – tik pavasarį

D. Grybauskaitė iki šiol nėra paskelbusi, ką siūlys į Valstybės saugumo departamento vadovus. Pirmadienį ji tikino dar neapsisprendusi ir šį klausimą atidedanti iki kovo.

Be to, prezidentė laukia Seimo sprendimo dėl vadinamojo pedofilijos bylos tyrimo. Kaip žinoma, Teisės ir teisėtvarkos komitetas, domėjęsis tyrimo aplinkybėmis, paskelbė kritiškas išvadas, tačiau nesiūlė spręsti klausimo dėl generalinio prokuroro Algimanto Valantino atsakomybės. Parlamentas dar turi patvirtinti šias išvadas.

Šalies vadovė žada kitą savaitę susitikti su A. Valantinu, tačiau, anot jos, atskleistos problemos yra sisteminės, o ne asmeninės.