"Lietuva, pirmininkaudama Europos Sąjungai kitą pusmetį, yra pasirengusi ne tik atverti, bet ir pagreitinti derybų procesą. Tokios galimybės politinės tikrai yra", - trečiadienį po susitikimo su Turkijos prezidentu Abdula Giulu (Abdulah Gul) sakė Prezidentė.

Valstybės vadovės teigimu, Lietuvos pirmininkavimo metu turėtų būti galima atidaryti vieną ar du derybų straipsnius.

"Bet turbūt ne tie atidaromi straipsniai yra svarbūs. Svarbu, kad Europai Turkija reikalinga ir kol kas Turkijai reikalinga Europa. Sakau "kol kas" todėl, kad labai svarbu, kad šie procesai neužsitęstų per ilgai, todėl ir Europa keičiasi, keičiasi ir Turkija, keičiasi ir geopolitinė situacija visame regione", - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė pažymėjo, kad Lietuvą ir Turkiją sieja ir istoriniai ryšiai, ir rezultatyvi šiandiena. Valstybės vadovė prisiminė, kad Turkija viena pirmųjų pripažino atkurtos Lietuvos nepriklausomybę, atidarė ambasadą, kaip NATO narė padeda ginti oro erdvę.

Santykius su Turkija D. Grybauskaitė apibūdino kaip "geriausius" ir pažymėjo, kad Turkijos delegacijos vizito Lietuvoje metu bus pasirašytas susitarimas dėl Turkijos prisijungimo prie "Vikingo" geležinkelių projekto, sutartis pasirašys ir verslininkai bei Turkijos ir Lietuvos nacionaliniai transliuotojai.

"Turkija - viena iš regiono lyderių. Ji labai svarbi ir Europos Sąjungai, ir mums kaip NATO partnerė", - sakė D. Grybauskaitė.