Tačiau šalies vadovė pabrėžia, kad europiečiai turėtų suprasti, jog tokiems asmenims, kaip austrų paleistas buvęs KGB karininkas Michailas Golovatovas, neturi būti leista keliauti Europoje.

"Aš norėčiau formuluoti visai kitaip - ne apie atsiprašymus eina kalba. Europa turi suprasti, kas vyksta, kas įvyko ir imtis visų priemonių, kad įtariamieji, padarę nusikaltimus, ypač žmoniškumui, ar jų atžvilgiu esant Europos arešto orderiui, negalėtų laisvai judėti Europoje", - antradienį žurnalistams sakė šalies vadovė.

"Ir tai turbūt ne vienos Austrijos problema, mes turbūt jau matome, kad tai daugelio Europos valstybių vadinamo aplaidaus tolerantiškumo tokiems asmenims problema. Todėl Lietuva sieks, kad tai būtų įvertinta europiniu lygiu, ir būtų imtasi priemonių, kad taip laisvai tokie žmonės negalėtų judėti", - teigė D.Grybauskaitė.

Austrija liepos 14 dieną buvo trumpam sulaikiusi M.Golovatovą pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį, bet nepraėjus nė parai paleido, taip sukeldama Lietuvos pasipiktinimą. Netrukus po to spaudoje pasirodė pranešimų, kad M.Golovatovas yra ne kartą įvažiavęs į kitas Šengeno erdvės šalis, įskaitant Suomiją.

M.Golovatovas Lietuvoje įtariamas nusikaltimais žmoniškumui. Tarp jam pateiktų įtarimų - ir 14 žmonių žudynės 1991 metų sausio mėnesį, kai sovietų kariai šturmavo Vilniaus televizijos bokštą, kurį buvo susirinkusi ginti beginklių žmonų minia.