"Labai blogai (vertinu) ir šiandien 8 val. ryto premjerui visą šitą išsakiau. Iš tiesų yra vadinamieji europiniai fondai, kurie skirti administracinių gebėjimui stiprinimui iš socialinio europinio fondo, bet juos naudoti būtina atsakingai, nes jie lygiai taip pat galėjo būti skirti ir vaikų darželiams, ir mokykloms. Taigi vertinu labai kritiškai", - žurnalistams prie Prezidentūros sakė šalies vadovė.

Praėjusią savaitę kilo skandalas paaiškėjus, jog Ministro pirmininko tarnybos vicekanclerio Giedriaus Kazakevičiaus ir Strateginio valdymo departamento planavimo ir stebėsenos skyriaus vadovės Eglės Rimkutės išvyka į Naująją Zelandiją kainavo 30-40 tūkst. litų. Šioje maždaug 16 tūkst. kilometrų nuo Lietuvos esančioje šalyje Ministro pirmininko tarnybos kanceliarijos darbuotojai turėjo perimti valstybės valdymo patirtį.

Premjeras sako prezidentei nesiteisinęs

Premjeras Andrius Kubilius sako, kad pirmadienį susitikęs su prezidente Dalia Grybauskaite nesiteisino dėl Ministro pirmininko kanceliarijos atstovų kelionę į Naująją Zelandiją, nors pripažįsta, kad planus vykti į šią šalį semtis valstybės valdymo patirties buvo galima apsvarstyti geriau.

"Tikrai nesiteisinau ir ne apie tai kalbame (...) Dėl pačios kelionės, be abejo, aš manau, kad būtų buvę galima geriau apsvarstyti, ar verta važiuoti vien todėl, kad tikrai visuomenei nelabai lengva po to paaiškinti, kodėl iš Naujosios Zelandijos yra verta mokytis", - pirmadienį žurnalistams sakė premjeras.

Jis pabrėžė, kad kelių dešimčių tūkstančių litų investicija į modernaus valstybės valdymo patirtį leis sutaupyti milijonus.

"Investuoti į moderniausios patirties, kaip yra pertvarkomos modernių valstybių valdymas, (įgyjimą - BNS) mes tikrai turime tam, kad išleisdami kelias dešimtis tūkstančių galėtume sutaupyti dešimtis milijonų", - dėstė premjeras.

"Iš tikrųjų nebuvau informuotas apie tokią kelionę, bet Naujoji Zelandija yra šalis, iš kurios tikrai galime daug ko pasimokyti pertvarkydami valstybės valdymą ir valstybės tarnybą. Ir mes šiuo keliu nuosekliai einame. Noriu priminti, kad to rezultatas yra ženkliai sumažintos išlaidos valstybės valdymui - vien tik Ministro pirmininko tarnyboje jeigu 2008 metais biudžetas buvo 37 mln., dabar yra 20 mln. (litų - BNS)", - kalbėjo premjeras.Premjeras komentuodamas kelionę pabrėžė neturįs abejonių dėl G.Kazakevičiaus komandiruotės turinio ar tikslo. Apie savo administracijos darbuotojų ir kelionę patvirtinusių vadovų atsakomybę jis atsisakė kalbėti.

Po to Seimo Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė pareiškė, jog minėtų darbuotojų kelionės svarstymą komitete ir siūlys premjero administracijos atstovams patiems susimokėti už išvyką.

Kiek vėliau Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis pripažino "pro pirštus" pažiūrėjęs į brangiai kainavusią savo pavaldinių komandiruotę.