Tuometinės Čekoslovakijos aksominės revoliucijos simbolį V.Havelą pagerbti atvyks daug žinomų politikų: Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, Britanijos premjeras Davidas Cameronas, JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

Tarp svečių taip pat bus Vokietijos, Austrijos, Suomijos, Slovakijos, Vengrijos, Slovėnijos, Rumunijos, Latvijos ir Gruzijos prezidentai, Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso.

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus sakė, jog būtų norėjęs dalyvauti laidotuvėse, tačiau į jį niekas iš Lietuvos valdžios atstovų dėl to nesikreipė.

Pasak prezidentės spaudos tarnybos, Čekijos pusė informavo, kad užsienio delegacijoms gali atstovauti po du svečius.

Dėl V.Havelo mirties nuo trečiadienio iki penktadienio Čekijoje paskelbtas gedulas. Penktadienį gedulas paskelbtas ir kaimyninėje Slovakijoje.

Buvęs Čekijos prezidentas mirė gruodžio 18 dieną po sunkios ligos.

Septintajame dešimtmetyje V.Havelas pradėjo kovą su komunistiniu režimu Čekoslovakijoje. Po "Prahos pavasario" 1968 metais V.Havelas ne kartą buvo areštuotas, kai kuriuos jo literatūrinius kūrinius buvo uždrausta spausdinti.

V.Havelas vadovavo be kraujo praliejimo 1989 metais įvykusiai Aksominei revoliucijai, nulėmusiai Sovietų Sąjungos palaikomo komunistinio režimo žlugimą tuometėje Čekoslovakijoje.

1989 metų pabaigoje jis buvo išrinktas Čekoslovakijos prezidentu, 1993 metais tapo naujai susikūrusios Čekijos prezidentu ir šias pareigas ėjo iki 2003 metų.

Istoriko Algimanto Kasparavičiaus teigimu, V.Havelas ankstyvojo Sąjūdžio metais lietuviams buvo ideologinė vėliava ir viltis, o po nepriklausomybės atkūrimo - principingas ir nuoseklus Lietuvos valstybingumo gynėjas.

Jo teigimu, V.Havelo politinė figūra daug lėmė, kad sovietinio totalitarizmo sistema Europoje iš esmės sugriuvo taikiai ir be ženklesnių aukų.