Prezidentės spaudos tarnybos išplatintame pranešime teigiama, kad mažėjantis pasitikėjimas ES gali dar labiau Europoje sustiprinti populistines, euroskeptiškas ir radikalias jėgas, kurios norėtų, jog ir kitos ES valstybės narės pasektų Jungtinės Karalystės pavyzdžiu.

Šalies vadovės teigimu, Lietuva griežtai pasisako prieš bet kokį atskirų blokų ES viduje kūrimą. Pasak prezidentės, šiuo sudėtingu ES laikotarpiu būtina ieškoti būtent tų sričių, kurios vienija visas valstybes nares ir tinkamai atlieptų į Europos žmonių lūkesčius.

Taip pat būtina imtis visų priemonių ES piliečių saugumui užtikrinti, gerinti ES išorinės sienos apsaugą, stiprinti bendradarbiavimą keičiantis žvalgybine informacija, apjungti duomenų bazes, geriau kovoti su hibridinėmis, kibernetinėmis ir energetinio saugumo grėsmėmis. Prezidentė taip pat pabrėžė, jog ekonominė gerovė – labai reikšmingas veiksnys užtikrinant stabilumą ir atkuriant žmonių pasitikėjimą ES. Todėl būtina veiksmingai kovoti su nedarbu, stiprinti vieningą ES rinką, skatinti skaitmeninę ekonomiką, mažinti skurdą“, - rašoma pranešime spaudai.

D.Grybauskaitė atkreipė dėmesį ir į pasikartojančius išpuolius prieš kitų ES šalių piliečius Jungtinėje Karalystėje ir paragino bendromis jėgomis siekti, kad būtų imtasi visų reikalingų veiksmų jiems sustabdyti.

Šie klausimai šią savaitę aptarti per Europos Vadovų Tarybos vadovo Donaldo Tusko vizitą Baltijos šalyse, jie turėtų dominuoti ir rugsėjo viduryje Slovakijoje vyksiančiame 27 ES šalių vadovų susitikime.

Vokietijos kanclerės A.Merkel kvietimu į Berlyną taip pat atvyko Latvijos, Portugalijos, Maltos ir Kipro vadovai. Vokietijos kanclerės pasiūlytas formatas gali būti vertinamas kaip bandymas suartinti šalių iš skirtingų regionų pozicijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (324)