"Jeigu pasižiūrėti įdėmiai, iš devynių kandidatų, kurie dalyvavo prezidento rinkimuose, dalis buvo finansuojami ir palaikomi Kremliaus", - Lietuvos radijui sakė prezidentė.

"Kai kalbiesi arba girdi, kaip kalba kai kurie opozicijos atstovai, dažniausiai ko negirdime - tai kad jų prioritetas ir tikslas yra nepriklausoma Baltarusija. To beveik negirdime. Girdime daugiausia, kad reikia daugiau pinigų ir kad Rusija iš principo yra draugas. Be abejo, tai mums kelia tam tikrą nerimą, nes Lietuvos nacionalinis interesas yra nepriklausoma kaimynė, nepriklausoma šalis", - pridūrė D.Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, Lietuva stengiasi padėti apsispręsti Baltarusijos žmonėms siekdama liberalesnio vizų režimo.

"Kalbame apie liberalesnį vizų režimą tam, kad Baltarusijos žmonės nebūtų izoliuoti, nebūtų uždari ir uždaryti sistemoje, o galėtų išvažiuoti ir palyginti, apsispręsti ir pasirinkti, ar jie už demokratizaciją savo šalies, ar ne", - sakė D.Grybauskaitė.

Ji atkreipė dėmesį, kad Lietuva taip pat padeda gauti baltarusiams tinkamą išsilavinimą remdama Vilniuje veikiantį Europos humanitarinį universitetą.

Prezidentė sakė, kad prieš rinkimus Vakarai, įskaitant Lietuvą, bandė suartėti su Minsku, tačiau tai nepavyko, o po prezidento rinkimų Baltarusija vėl pasuko Rusijos link.

"Deja, po rinkimų matėme visai kitą vaizdą ir priėmus tam tikras sankcijas bei susidūrus su ekonominiais sunkumais Baltarusija vėl pasuko link Rusijos, praktiškai nusisuko nuo Vakarų", - sakė D.Grybauskaitė.

Anot šalies vadovės, panaši situacija, kai iškart po rinkimų santykiai su Vakarais pablogėja, o paskui vėl atšyla, kartojasi jau