Šis dujotakis sujungs iki šiol energetiškai izoliuotas Baltijos valstybes su Lenkijos dujų tiekimo ir perdavimo sistema.

D. Grybauskaitė Lenkijos prezidento draugiją pasirinko vietoj susitikimo su JAV prezidentu.

DELFI primena, kad tą pačią dieną JAV prezidentas Barackas Obama pakvietė Rytų Europos šalių vadovus į neformalų susitikimą Prahoje. Ketvirtadienį Čekijos sostinėje JAV prezidentas su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu taip pat ketina pasirašyti susitarimą dėl strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo.

Į susitikimą su B.Obama atvyks Latvijos, Estijos ir Rumunijos prezidentai. Susitikime taip pat dalyvaus ministrai pirmininkai iš Bulgarijos, Kroatijos, Vengrijos, Lenkijos, Slovakijos ir Slovėnijos. Čekijai turėtų atstovauti ir prezidentas, ir premjeras.

Lietuva susitikti su B.Obama siunčia ministrą pirmininką Andrių Kubilių.

Kalbės ir apie atominę

Lietuvos ir Lenkijos prezidentų susitikime taip pat ketinama aptarti naujos atominės elektrinės Lietuvoje projekto įgyvendinimą, kitus aktualius strateginio bendradarbiavimo klausimus.

Tai ketvirtasis prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikimas su Lenkijos vadovu. Paskutinį kartą Lenkijos prezidentas Lietuvoje viešėjo kovo mėnesį, kai dalyvavo Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečio minėjimo iškilmėse.

Šių metų gegužę Lietuvos vadovė dalyvaus Lenkijoje organizuojamame Vidurio Europos prezidentų susitikime, o liepos mėnesį kartu su Lenkijos prezidentu vadovaus Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių minėjimui.