Tokią nuomonę šalies vadovė išsakė interviu su TV3 televizijos laidos „Savaitės komentarai“ vedėja Indre Makaraityte. D. Grybauskaitė, be A. Kubiliaus vertinimo, pateikė ir savo nuomonę apie mokesčių reformą, kuri esą galėjo įvykti kur kas sklandžiau, jei ne valdančiųjų vieši tarpusavio kivirčai. Vis dėlto prezidentė tikisi, kad valdančiosios koalicijos pasiektas susitarimas duos vaisių, ir kitąmet nereikės peržiūrėti valstybės biudžeto.

A. Kubilius galėtų sušvelnėti

Vertindama Vyriausybės vadovo darbą, prezidentė pareiškė mananti, kad dideliu „politiniu jautrumu“ nepasižymintis A. Kubilius turi savybes, kurių reikia, norint išvesti šalį iš krizės. Vis dėlto D. Grybauskaitė norėtų matyti ir švelnesnį premjero požiūrį.

„Manau, kad krizių laikotarpiais geriau turėti politikus, kurie neturi didelio politinio jautrumo, kokiu galbūt ir įsivaizduočiau poną Kubilių. Kartais reikia iš tikrųjų daryti tokius sprendimus ir nelabai viską girdėti. Bet turi būti tam tikra riba. Negalima visiškai negalvoti ir negirdėti žmonių. Kartais, netgi sakyčiau, to negirdėjimo buvo per daug“, - sakė šalies vadovė.

Biudžeto peržiūrėjimą laiko teisingu ir sąžiningu žingsniu

D. Grybauskaitės teigimu, valdantieji pasielgė labai teisingai, imdamiesi staigaus biudžeto peržiūrėjimo. Mat padėtis Europoje esą „blogėjo kas savaitę“.

„Todėl buvo būtina peržiūrėti prognozes, ir aš labai teigiamai vertinu, kad Vyriausybė išdrįso nemeluoti, neapgaudinėti. O pasakyti, kad situacija bus blogesnė“, - sakė D. Grybauskaitė.

Pasak jos, daugybė Europos šalių nuėjo tokiu keliu, kokiu norėjo eiti ir Lietuva – vienu ar pora procentinių punktų padidino pridėtinės vertės mokestį (PVM).

„PVM nuo 1 iki 2 procentų buvo pakeltas beveik pusėje Europos valstybių, tame tarpe – ir Vengrijoje, ir Prancūzijoje, ir kitose“, - aiškino šalies vadovė.

Tuo tarpu Lietuvoje biudžeto skylių lopymą esą sujaukė politikų tarpusavio nesutarimai. Esą buvo suformuotas biudžeto lopymo modelis, tačiau prasidėjo vieši politikų konfliktai privedę prie gerokai pakeisto taupymo plano.

„Būtinai – valdymo išlaidų mažinimas, pensijų šimtaprocentinio atstatymo galbūt laiko šioks toks atidėjimas ir 1 arba 2 proc. PVM. (...) Dėl pagrindinių, principinių politinių komponentų buvo sutarta, - prisiminė D. Grybauskaitė. - Išėjus prasidėjo politinis spektaklis.“

Paklausta, ar pirminį susitarimą sugriovė liberaliosios partijos, prezidentė dalį kaltės priskyrė ir konservatoriams. „Manau, kad elgsena, kokią matėme politikų iš abiejų pusių, buvo labai lygiavertė“, - sakė D. Grybauskaitė.

Sutinka tapti atpirkimo ožiu

Šalies vadovė pati viešai pasisakė už pensijų atkūrimą jau nuo sausio. I. Makaraitytei paklausus, kaip vertina priekaištus, esą be jos įsikišimo biudžeto formavimas būtų buvęs lengvesnis, prezidentė teigė sutinkanti prisiimti atpirkimo ožio rolę.

„Labai aiškiai suprantu, kad yra labai lengva mėginti rasti atpirkimo ožį. Jeigu reikia būti atpirkimo ožiu šioje vietoje – aš labai sutinku. Kaltinimų visokių girdžiu – ar dėl to, kad šiluma brangsta, ar kelias neišasfaltuotas. Jeigu reikia atpirkimo ožio – prašau“, - ironizavo D. Grybauskaitė.

Vis dėlto ji teigė palaikanti dabartinį valdančiųjų susitarimą dėl biudžeto. Esą priimti sprendimai, kurie turėtų padėti Lietuvai išvengti biudžeto peržiūrėjimo kitų metų vidury – grėsmės, kuri pakibo virš valstybių, patvirtinusių gerokai labiau optimistinius biudžetus.

„Kai kurios valstybės (...) priėmė biudžetus (remdamosis – DELFI) rugsėjo prognozėmis. Jos bus sudėtingesnėje padėtyje. Todėl aš manau, kad pavasarį mums dar nereikės keisti biudžeto“, - sakė prezidentė.