Lietuvos naujienų skyriaus vyriausioji redaktorė Jūratė Damulytė ir jos pavaduotoja Jūratė Skėrytė buvo apklaustos STT pagrindinėje būstinėje.

„Šiuo metu jų kontoroje nėra ir mes su jomis negalime susisiekti, laukiame, kol sugrįš“, – DELFI patvirtino naujienų agentūros BNS vadovė Jurga Eivaitė. Ją STT agentai taip pat yra apklausę kaip liudytoją, tačiau uždraudė kalbėti apie apklausą.

J. Skėrytę pareigūnai išsivedė iš Seimo – iš pradžių ji buvo apklausta. Pareigūnai iš žurnalistės taip pat paėmė kompiuterį. Dar anksčiau BNS patalpose apsilankę pareigūnai paėmė ir dar kelis kompiuterius.

DELFI pavyko susisiekti su J. Skėryte, tačiau šiai atsiliepus telefonu pareigūnai nurodė atjungti telefoną. Nepasiekiama ir J. Damulytė, kurią agentai į STT išsivedė dar ryte.

Iš STT J. Skėrytė buvo paleista apie 17.40 val., ji negalėjo komentuoti apklausos – pasirašė pasižadėjimą, jog neatskleis ikiteisminio tyrimo duomenų.

STT vadovas Saulius Urbanavičius kol kas nebuvo linkęs patvirtinti, kad jo vadovaujami agentai apklausinėjo BNS žurnalistes.

„Nemanau,kad dabar reikėtų kažką komentuoti – nei patvirtinsiu, nei paneigsiu, – sakė jis. – Mes, kiek galima, leidus prokurorui, apie tyrimo eigą informuosime, kai tai bus tikslinga“.

Tyrimo eigos nekomentuoja ir ikiteisminiam tyrimui dėl nutekintos VSD medžiagos vadovaujantis Generalinės prokuratūros prokuroras Gintas Ivanauskas.

„Šiandien atliekami tyrimo veiksmai nebus komentuojami, siekiant nepakenkti tolesnei tyrimo sėkmei“, – nurodė prokuroras.

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius stebisi pareigūnų veiksmais ir sako, kad atsakomybę dėl nutekintos informacijos turi prisiimti ne žurnalistai, o pareigūnai.

„Dar nesu girdėjęs, kad būtų areštuotas kas nors iš pareigūnų, nutekinęs informaciją, o tik girdžiu, kad yra išsivedami žurnalistai, ir tai vertinu labai blogai – pirmiausia turi būti areštuoti tie žmonės, kurie yra atsakingi už informacijos išsaugojimą“, – sakė jis.

Pasak LŽS vadovo, pareigūnai pirmiausiai turėtų savo struktūrose išsiaiškinti, kaip informacija galėjo nutekėti į žiniasklaidą.

„Man tai kvepia baisia politika ir baisia įtaka teisėsaugos struktūroms, nes kitaip to negaliu paaiškinti, – sakė D. Radzevičius. – Arba tų struktūrų visišku neįgalumu, kurie sugeba sulaikyti tik žurnalistus, kurie neva kažką paviešino, ir nesugeba pagauti tų, kurie yra tikrieji nusikaltėliai, kurie informaciją nutekino. Čia mažų mažiausiai yra klausimas, ar Generalinė prokuratūra ir kitos struktūros, kurios už tai atsakingos, tame tarpe ir VSD, ar jų vadovai išvis valdo, kas vyksta jų srityje. Mažų mažiausiai, pirmiausiai pas juos reikėtų padaryti vidaus tyrimus ir areštuoti, išsivesti ar kažką daryti su tais asmenimis, kurie yra atsakingi už tą informaciją“.

BNS praėjusį ketvirtadienį paviešino, kad valstybės vadovus VSD perspėjo, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas – artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę Dalią Grybauskaitę, kitus aukštus šalies pareigūnus.