Tam, kad profesionaliai būtų išnagrinėti skundai, susiję su R. Karbauskio veikla, VRK net buvo priversta sudaryti specialią darbo grupę. Panašių sprendimų imamasi itin retai.

Kaip teigė Z. Vaigauskas, skundų R. Karbauskio atžvilgiu yra sulaukta ir iš rinkėjų, ir iš rinkimuose dalyvausiančių politinių partijų. Tačiau VRK vadovas negalėjo atskleisti, kas rašė skundus, nes tai draudžia daryti teisės aktai.

„Skunduose prašoma ištirti R. Karbauskio ir serialų, ir spektaklių, ir kitos veiklos mecenavimą. Jau sulaukėme ir paties „valstiečių“ lyderio paaiškinimų, bet dar visų raštų neišnagrinėjome“, – sakė Z. Vaigauskas.

Jis vylėsi, kad visi skundai ir R. Karbauskio atsakymai bus išnagrinėti jau prieš kurį laiką, tačiau darbas užtruko, nes siekiama jį atlikti profesionaliai, nepaliekant jokių spragų.

„Juk jei paliksime mažiausią klaidą, tuoj pat galime sulaukti R. Karbauskio advokato, o po to – ir kvietimo į teismą. Tačiau tai mums – ne naujiena. Su rinkimų kampanijos dalyviais jau yra tekę bylinėtis“, – prisiminė Z. Vaigauskas.

Zenonas Vaigauskas

Pats „valstiečių“ vedlys prisipažino turįs žinių, kad VRK apskųsti absoliučiai visi jo remiami kultūriniai projektai. Kai kurie jų tęsiasi jau net dvidešimt metų.

„Aš aiškinausi su VRK, kad kultūros renginių ar projektų rėmimas neturi nieko bendro su rinkimine kampanija ar rinkėjų agitavimu. Todėl mano politiniai oponentai tegul galvoja ką nori. Visus dokumentus, kurių prašė VRK, esu pateikęs“, – tvirtino R. Karbauskis.

Jis skundėsi, jog kažkas jį yra apskundęs už tai, kad aktorius, kuris vaidina jo remiamame seriale, kuriam jis rašąs scenarijų, labai panašus į jį patį. Anot, R. Karbauskio, tokie skundai jam sukelią juoką.

Paklaustas, ką mano dėl skundų, kuriais raginamas, vykstant Seimo rinkimų kampanijai, sustabdyti jo remiamo serialo rodymą per komercinę televiziją, „valstiečių“ vadovas aiškino tam nematąs jokio pagrindo: „Serialo titruose nebeliko mano pavardės. Aš sąmoningai iš visur išėmiau savo pavardę. O pats serialas yra meno kūrinys, neturintis nieko bendra su rinkimais.“

Visus skundus dėl R. Karbauskio veiklos VRK tikisi baigti nagrinėti kitą savaitę ir tuomet paskelbti savo išvadas.

Jei bus nustatyta, kad žinomas verslininkas, dalyvaudamas rinkimų kampanijoje, pažeidė kokius nors teisės aktus, susijusius su rinkimais, jam gali grėsti administracinė atsakomybė, reikalavimas nutraukti neteisėta veiklą. Jei jis tokių VRK nurodymų nepaisytų, būtų pripažintas šiurkščiai pažeidęs Seimo rinkimų įstatymą.