Mykolo Romerio universiteto, Baudžiamosios justicijos katedros lektorius Linas Žalnieriūnas teigia, kad pagal Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą smurtas šeimoje užtraukia baudžiamąją atsakomybę – šiuo atveju ne itin svarbu, ar sveikatos sutrukdymas sunkus, ar nežymus.

Kaip žinoma, policijos suvestinėje rašoma, kad Seimo narys du kartus ranka sudavė žmonai Rozvitai Vareikienei per veidą.

„Tai čia turėtų būti nežymus sveikatos sutrikdymas. Smurtas, panaudotas prieš kitą žmogų, pagal tokį įstatymą, kokį turime dabar, užtraukia baudžiamą atsakomybę“, - teigė L. Žalnieriūnas.

Pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnį, fizinio skausmo sukėlimas arba nežymus sveikatos sutrukdymas baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Konstitucinės teisės specialistas, Mykolo Romerio universiteto profesorius Vytautas Sinkevičius teigia, kad norint patraukti Seimo narį baudžiamojon atsakomybėn, generalinis prokuroras privalo kreiptis į Seimą dėl teisinio imuniteto panaikinimo.

„Pagal Konstituciją, Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, negali būti suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Tai jeigu dabar kiltų klausimas, tai generalinis prokuroras turėtų kreiptis į Seimą ir prašyti panaikinti Seimo nario imunitetą“, - sakė V. Sinkevičius.

Kaip žinoma, šeštadienį vakare į E. Vareikio namus Vilniaus rajone Bendorių kaime vyko policija, mat neblaivus Seimo narys siautėjo namuose ir du kartus sudavė žmonai R. Vareikienei per veidą. Politikas buvo išvežtas į Vilniaus miesto psichikos sveikatos centrą. Žiniasklaidai savo poelgį jis aiškino netikėta organizmo reakcija į alkoholį po kelerių metų abstinencijos.

Pagal Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą, esant smurto šeimoje atvejams visuomet pradedamas ikiteisminis tyrimas.

„Kai yra smurtas artimoje aplinkoje, taip, ikiteisminis tyrimas pradedamas“, - DELFI sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas.
Kęstutis Lančinskas

Seimo narys gali susilaukti ir partijos sankcijų: antradienį dėl to turėtų apsispręsti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime Etikos komisija, vadovaujama Valentino Stundžio.

Dėl smurto parlamentaro namuose pradėtas ikiteisminis tyrimas

Dėl smurto opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Egidijaus Vareikio namuose savaitgalį pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio pirmą dalį pradėtas Vilniaus rajono policijos komisariate, BNS patvirtino Vilniaus apskrities Vyriausiasis policijos komisariatas.

Straipsnis dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo numato, kad tas, kas mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė žmogui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojo ar trumpam susargdino, baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.