Pasak VPT atlikto tyrimo išvadų, Lietuvos kariuomenė, 2014-aisiais vykdydama 173,8 tūkst. eurų pirkimus, pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainuoja 28 eurus, duonriekį peilį — už 142 eurus, kurio kaina parduotuvėje – 13 eurų.

Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis — už 70 eurų, galąstuvas — už 103 eurus, peilis mėsai kapoti — už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai — už 243 eurus ir 258 eurus. Minėtų virtuvės įrankių įsigijimo kainos yra maždaug aštuoniais kartais didesnės, nei tuo metu buvo rinkoje.

Virtuvės įrankius kariuomenė įsigijo iš bendrovės „Nota bene“ – vienintelės bendrovės, pateikusios pasiūlymą šiam pirkimui. „Nota bene“ nuo 2006-ųjų yra laimėjusi per penkiasdešimt skirtingos apimties Lietuvos kariuomenės skelbtų viešųjų pirkimų už bendrą beveik 30 mln. eurų vertę bei yra ir viena iš dešimties didžiausių kariuomenės tiekėjų.

Atliko tyrimą ir nubaudė karininką

Krašto apsaugos ministras J. Olekas teigė, kad Krašto apsaugos ministerija jau 2014 metais buvo pradėjusi vidinį patikrinimą, jį atliko Centralizuoto vidaus audito tarnyba ir Generalinė inspekcija.

Pasak ministro, nustačiusi šiame įsigijime sukčiavimo požymių, Krašto apsaugos ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu pradėsi ikiteisminį tyrimą, o pastaroji, jį pradėjusi, vėliau tyrimą nutraukė.

J. Olekas teigė, kad Krašto apsaugos ministerija šį sprendimą apskundė teismui. Be to, karininkas, kuris buvo atsakingas už įsigijimus buvo nubaustas- po tarnybinio patikrinimo trims mėnesiams 30 proc. buvo sumažinta alga, o vėliau jis buvo perkeltas į kitas pareigas.

„2014 vykdė tyrimą nustatyti galimo sukčiavimo ir pareigų neatlikimo. Padalinio vadovas buvo nubaustas – sumažintas tarnybinis atlyginimas“, – sakė kariuomenės Teisės departamento vadas, pulkininkas leitenantas Teisutis Jasiulionis.

Tuo metu, kai vykdyti skandalingieji pirkimai, už juos atsakingas buvo Materialinių resursų departamento vadovas pulkininkas leitenantas Valdas Dambrauskas. Šiuo metu jis dirba Jungtiniame štabe. Jis patvirtino esąs tas nubaustas karininkas, kurį paminėjo kariuomenės vadas. Tačiau V. Dambrauskas tikino buvęs pakištas.

„Nenoriu kelti sąmokslo teorijų, bet jei kasininkas padaro klaidą ar išties baudžia parduotuvės vadovą? Ne, juk baudžia kasininką, o dabar pagal tokią logiką reikia bausti parduotuvės vadovą, tai yra mane“, – DELFI sakė V. Dambrauskas.

Jis teigė nesijaučiantis kaltas dėl skandalingo įsigijimo, mat Materialinių resursų departamento vadovas esą yra tik formalus tvirtintojas.

Kaltina neatsakingus vadybininkus

„Tvirtinau labai daug dokumentų, per metus patvirtinama apie 300 sutarčių, o dar būna priedai. Atneša šešis-septynis lapus su gamintojo kodais, be nurodytų kainų. Norint patikrinti, reikia teirautis atskirai. Ir kiekvienos šakutės aš tikrai netikrinau, juo labiau nemačiau ar ten pjaustymo lentelės, ar šakutės ar peiliai“, – teigė karininkas.

Pulk. Lt. Valdas Dambrauskas

Jo tvirtinimu, virtuvės įranga su visa komplektacija buvo pirkta ir 2002 m. iš tos pačios įmonės – „Nota bene“, bet tuomet abejonių nekilo. Praėjus daugiau nei dešimtmečiui, per kurį virtuvės įranga nebuvo atnaujinama, planuotas naujas įsigijimas, kuris ir vyko 2014 metais.

„Tais metais iškelta problema, kad trūko įrankių. Pavyzdžiui, kai kurios savanorių rinktinės pačios gaminosi medinius samčius. Žinoma, pritariau, kad įrangą reikia atnaujinti ir pasakiau: „surašykite ko trūksta, skelbsime konkursą“. Tada pasirašyta preliminari sutartis. Aš tik patvirtinau sąrašą. Tai nereiškia, kad per trejus metus viską reikia išpirkti, nes tai – tik preliminari sutartis“, – sakė karininkas.

Jis tikino, kad kainas išvydo tik 2015 metais, prasidėjus vidiniam tyrimui. V. Dambrausko įsitikinimu, tokius dalykus, kaip kaina, turi tikrinti sąrašus direktoriui pateikiantys vadybininkai.

„Materialinių resursų departamento Lauko įrangos skyrius, kurio tuometinis vadas, majoras Povilas Ivanovas viską surašė. Ir aš visko netikrinau, tai juk jo darbas. Aš tik bendrai pasižiūriu sutarties vertę, daiktus, kuriuos reikia pirkti. Jei tikrinsiu viską, nuo lempučių ir spyruoklių iki aprangos ir šimtų kitų pirkinių, tai prie vienos sutarties galima sugaišti kelias dienas.

Esu įsitikinęs, kad nuostatuose parašyta – vadybininkai atsako už tą pateiktą informaciją, jie turėjo atkreipti dėmesį ir mane perspėti, kokia kaina. Tai yra jų atsakomybės trūkumas. Juk ir Krašto apsaugos ministras ar kariuomenės vadas visko netikrina, ką jiems pateikia.

Įsivaizduokite, kariuomenės vadui pateikia 39 puslapių dokumentą, o ten yra kelios eilutės, kurių jis nepastebi, tai negi kariuomenės vadas bus atsakingas? Juk jam tą sąrašą pateikė Logistikos valdyba“, – teisinosi karininkas.

Įrangą pirkti rekomendavospecialistė"

Dabartinis Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamento direktorius plk. ltn. Konstantinas Andrejevas patvirtino, kad tuo metu Lauko įrangos poskyriui išties vadovavo majoras P. Ivanovas.

Materialinių resursų departamento direktorius plk. ltn. Konstantinas Andrejevas

Įdomu tai, kad Materialinių resursų departamento pareigas užėmus K. Andrejevui, P. Ivanovas jau buvo perėjęs į kitą departamento skyrių ir šiuo metu užima Įgulų aptarnavimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas. P. Ivanovas DELFI tikino gavęs „Nota bene" katalogą, kuriame be kitų įsigijimų buvo ir virtuvės įranga.

„Aš pasižiūrėjau pasiūlymą, man rekomendavo pirkti kokybišką produkciją, profesionalius įrankius, naudojamus ne buityje, ne namų apyvokoje. Man taip rekomendavo Ona Bovšienė, ji specialistė ir aš vadovavausi jos rekomendacija. Aš jos klausiau, kodėl toks brangus peilis, o ji man sakė, kad tai rinkos kaina", - DELFI sakė P. Ivanovas.

Anot buvusio Materialinų resursų departamento direktoriaus V. Dambrausko, Materialinių resursų departamente dirbusi civilė O. Bovšienė iš pradžių patikino, jog tokios kainos už peilius, pjaustymo lenteles ir kitus įrankius esą yra tinkamos, nors V. Dambrauskas tikino, kad jam virtuvės kaina pasirodė absurdiška.

„Pagrindinė veikėja ten buvo O. Bovšienė, žmogus, kuris dirba su varžtais ir sraigteliais, žiūri kainas ir sudeda į sutartį, suderina atneša man. Ji sakė, kad kainos pagrįstos, viskas nupirkta teisingai, juk ji yra dirbusi maisto pramonėje, viską žino. Juo labiau, kad lygiai tuos pačius įrankius danai, amerikiečiai, vokiečiai. Mano manymu, tai nesąmonė. Gal aukšto lygio restoranas gali sau leisti, bet ne mes“, – sakė karininkas.

Dabartinis Materialinių resursų valdybos direktorius K. Andrejevas negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti, kad tyrimas buvo atliktas ir dėl Inžinerinės įrangos sistemų skyriaus specialistės O. Bovšienės veiksmų.

„Įtariu, kad O. Bovšienė galėjo būti apklausta. Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, kad būtent ji surašė rekomendacijas pirkti virtuvės įrangą. Hipotetiškai galėtų taip būti, kad perkama įranga, pateikiamas pasiūlymas ir mes vertiname, ar pasiūlymas mums per brangus, ar ne. AR rinkos kaina yra didesnė, ar mažesnė. Tas skyrius bendradarbiauja su specialistais, kurie žino prekių rinkos kainą", - sakė K. Andrejevas. Jis pripažino, kad paskutiniu metu tikrina kiekvieną sutartį, nors su O. Bovšienės pasiūlymais nėra susidūręs.

„Iš esmės turėčiau pasitikėti savo specialistais, kurie man teikia pasiūlymus", - sakė K. Andrejevas ir pasiūlė kreiptis į pačią O. Bovšienę arba į jo pirmtaką V. Dambrauską.

Pastarasis neabejojo, kad skandalas pakenks kariuomenės įvaizdžiui. Ypač dabar, kai augant Krašto apsaugos finansavimui sudaromos rekordinės įsigijimų sutartys. Pavyzdžiui, Lietuva neseniai pasirašė sutartį dėl Kovinių pėstininkų mašinų „Boxer“ įsigijimo už beveik 400 mln. eurų, o kitais metais Krašto apsaugos biudžetas siekas 720 mln. eurų.

„Visada galima išpūsti didelį burbulą, savo kaltės nenorėčiau pripažinti, bet nubaudė mane. Ką padarysi. Jei mane kaltintų mėginimu pasipelnyti, tai tegu tikrina melo detektoriumi – kas gali taip idiotiškai vogti?“, – piktinosi nubaustas karininkas.

KAM teigimu, O Bovšienė šiuo metu atostogauja ir su ja susisiekti kol kas nepavyko.