Kaip LRT.lt sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovas Zenonas Vaigauskas, pagal galiojančius teisės aktus tie europarlamentarai, kurie apsispręstų dalyvauti Seimo rinkimuose ir juose laimėtų, iš karto prarastų mandatą EP.

Rinkimuose dalyvaus, bet EP dar nepaliko

Europarlamentaras ir konservatorių lyderis G. Landsbergis yra skelbęs, kad Seimo rinkimuose dalyvaus. Jis planuoja savo kandidatūrą iškelti Kauno Centro-Žaliakalnio vienmandatėje apygardoje ir taip pat būti partijos rinkimų sąrašo lyderiu.

Jo atstovas teigė, kad G. Landsbergis dar iki Seimo rinkimų planuoja atsisakyti EP nario mandato. Tačiau kol kas jis dar dirba Briuselyje.

Kitas konservatorius, jau antrą kadenciją Lietuvai atstovaujantis EP, Algirdas Saudargas Seimo rinkimuose neplanuoja dalyvauti.

Darbo partijos lyderis dar svarsto

Darbo partijos lyderis V. Mazuronis, patekęs į EP kaip partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas, dar neapsisprendęs, ką jam daryti: „Svarstom, analizuojam. Kai nuspręsim, paskelbsim sprendimą, kas bus partijos rinkimų sąrašo lyderiu. Bet dar – ne laikas, nes reikia rasti išmintingiausią sprendimą. O skuboti dalykai dažniausiai būna nekokybiški.“

DELFI žiniomis, politikas Seimo rinkimuose nedalyvaus.

V. Mazuronis neneigė, kad gera alga Briuselyje yra viena iš aplinkybių pasvarstymams, ar dalyvauti Seimo rinkimuose. Bet esą pagrindiniai dalykai, kurie verčia rimtai pagalvoti, ar atsisakyti europarlamentaro mandato, yra tie, kad jei jis pasitrauktų iš EP, tuomet Darbo partija jame nebeturėtų nė vieno atstovo.

„Darbo partija bendradarbiauja su Europos Liberalais demokratais. Jie mus remia ir politiškai, ir finansiškai. Be to, EP dirbu ne vienas. Su manimi dirba komanda ir Briuselyje, ir Lietuvoje, todėl privalau pagalvoti ir apie tuos žmones. Ir dar – europarlamentarai gauna nemenkas lėšas viešinimui. Tai irgi verčia pamąstyti“, – kalbėdamas apie savo ateitį, svarstė V. Mazuronis.

Darbo partija rinkimų sąrašą planuoja pabaigti formuoti ir paskelbti iki vasaros pabaigos. Pasak V. Mazuronio, partijoje yra daug lyderių, todėl jei atsitiktų taip, kad jis Seimo rinkimuose nedalyvautų, tai esą tikrai bus kam vesti partiją į Seimo rinkimus.

Socialdemokratai ir „valstiečiai“ nedalyvaus

Socialdemokratų partijos rinkimų štabo vadovas, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas tvirtino, jog partijos atstovai EP Vilija Blinkevičiūtė ir Zigmantas Balčytis Seimo rinkimuose tikrai nedalyvaus. Tokį sprendimą partija buvo priėmusi ir prieš Seimo rinkimus 2012 m.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis teigė, kad vietoj jo į EP išvykęs dirbti Bronis Ropė apie Seimo rinkimus net negalvoja.

„Būtent mūsų partijos narė Seime Rima Baškienė inicijavo įstatymo pataisą, kad į EP išrinkti Lietuvos atstovai, nusprendę dalyvauti Seimo rinkimuose ir juos laimėję, automatiškai netenka europarlamentaro mandato. Džiugu, kad tokiai pataisai Seimas netikėtai pritarė“, – priminė R. Karbauskis.

Liberalai aiškaus atsakymo dar neturi

Liberalų sąjūdžio atstovas EP Antanas Guoga buvo ryžtingai nusiteikęs dalyvauti Seimo rinkimuose ir net planavo Vilkaviškyje vienmandatėje apygardoje susigrumti su pačiu socialdemokratų lyderiu, premjeru Algirdu Butkevičium, tačiau tokiems planams koją pakišo Australijos pilietybė. Jos atsisakyti A. Guoga iki rinkimų nesuspėtų.

Kitas liberalų atstovas Petras Auštrevičius dar neapsisprendęs, ar dar kartą išbandyti jėgas Seimo rinkimuose.

Kaip teigė partijos lyderis, Seimo narys Eligijus Masiulis, šiuo metu svarstoma, galbūt įtraukti P. Auštrevičių į partijos rinkimų sąrašą, bet apsispręsta bus gegužę, kai bus paskelbtas sąrašas: „EP nario mandato Petras atsisakytų tuo atveju, jei mūsų partija po rinkimų dalyvautų naujoje valdančioje koalicijoje ir jam būtų pasiūlytas užsienio reikalų ministro postas“.

EP dirbantis Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Voldemaro Tomaševskio“ blokas lyderis Voldemaras Tomaševskis jau yra apsisprendęs dalyvauti Seimo rinkimuose ir bus partijos rinkimų sąrašo lyderiu.