„TS-LKD taryba, siekdama patikimo svarbiausiais nacionaliniais interesais grindžiamos politikos tęstinumo ir konstatuodama, kad Lietuvos valstybei reikia, jog valstybės vadovo pareigas eitų asmuo, savo atsakinga veikla ir tarptautiniu pripažinimu įrodęs, kad yra tinkamas tokiam darbui, vildamasi, kad D. Grybauskaitė dalyvaus ir šiuose prezidento rinkimuose, kviečia visus partijos narius ir rėmėjus, visus Lietuvos piliečius paremti D. Grybauskaitę prezidento rinkimuose“, - rašoma dokumente.

Paremti D. Grybauskaitę savo kalboje kvietė ir konservatorių lyderis Andrius Kubilius, kuris norą, kad D. Grybauskaitė nelaimėtų rinkimų sutapatino su parama Maskvos svajoms. Pasak A. Kubiliaus, norint pakenkti dabartinei šalies vadovei bus pasitelkiama daugybė argumentų: nuo biografijos dėmių iki pasisveikinimo su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene problemų.

„Mes ir kolegos liberalai būsime už tai, kad Lietuvai vadovautų asmuo, savo veikla įrodęs, kad yra tinkamas tokiam darbui, pelnęs tarptautinį pripažinimą, nes, kaip žinote, šis asmuo svarstomas net kaip potencialiai būsimas Europos Sąjungos lyderis. Kitų visų kandidatų, kuriuos iki šiol matome, programa turi vieną vienintelį punktą – visi prieš D. Grybauskaitę. Kaip žinome, Kremlius sako tą patį“, - teigė A. Kubilius.

„Pasirinkimas pakankamai paprastas. Argumentai „už“ taip pat pakankamai paprasti. Mes dirbome kartu, ne su viskuo sutikdavome, pasiginčydavome, bet esminiais strateginiais klausimais – įveikiant ekonominę krizę, pertvarkant energetiką, galų gale užsienio politikoje, Rytų kaimynystės politikoje ir pagaliau apsaugant Lietuvą nuo populistinių jėgų – mes dirbome kartu. Todėl esame įsitikinę, kad nėra prasmės ieškoti kito prezidento. Argumentų „prieš“ bus daug ir įvairių: nuo biografijos dėmių iki pasisveikinimo su L. Graužiniene problemų. Bet už to slypi vienintelis programinis punktas – Lietuvai nereikia tokio kieto prezidento, kuris taip tvirtai stovėtų Lietuvos svarbiausių strateginių interesų gynime. Štai ir visas vaizdas prezidento rinkimuose“, - reziumavo konservatorių pirmininkas.

Remti su išlyga?

Tačiau kiti konservatorių atstovai nebuvo tokie tikri. Pavyzdžiui, Seimo narys N. Puteikis svarstė, jog remti D. Grybauskaitės taip besąlygiškai nereikėtų, nes ne visi jos veiksmai Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams priimtini. Politikas paminėjo D. Grybauskaitės laikyseną buvusių Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovų skandalo metu.

„Vienas iš kertinių mūsų partijos punktų yra skaidri ir morali politika. Paremdami prezidentę praeitą kartą be jokių įsipareigojimų, neprašydami jos remti moralią ir skaidrią politiką gavome pirmą ir labai aiškų bei pakankamai nuskambėjusį atvejį: FNTT vadovų atleidimą. Galima tik įsivaizduoti, jeigu Rolandas Paksas būtų paskambinęs ne savo skirtam pareigūnui ir pareikalavęs atleisti pavaduotoją. R. Paksui mes taikome tokį kriterijų politine prasme, sakome, kad jis susisiejo su Rusija, buvo silpnas ir nedemokratiškas prezidentas. Tai būkime vienodai teisingi“, - sakė N. Puteikis.

Politikui užkliuvo ir prezidentės kreipimasis į Konstitucinį Teismą dėl generalinio prokuroro atskaitingumo. Jo nuomone, Konstituciniam Teismui tarus žodį, kad generalinis prokuroras negali būti atleidžiamas iš pareigų po nepatvirtintos ataskaitos Seimui, Lietuva tampa panaši į Rytų valstybę.

Parlamentarė V. Aleknaitė-Abramikienė nesutiko su N. Puteikio nuomone. Jos teigimu, remti D. Grybauskaitę su išlyga būtų tas pats, kaip tuoktis ar mylėti su išlyga.

„Būtų labai įdomu remti ką nors su išlyga. Lygiai kaip būtų įdomu ištekėti su išlyga, vesti su išlyga, mylėti su išlyga. Problema yra kita. Mes žinome, kad mūsų partijoje yra žmonių, kurie galėtų labai solidžiai ir garbingai dalyvauti rinkimuose. Ir tai tiesa. Kaip juokingai atrodo tie visi maži kandidatėliai, kurių visas tikslas yra nukąsti gabalą elektorato nuo dabartinės prezidentės. Jie atrodo juokingi mūsų potencialių kandidatų fone“, - sakė V. Aleknaitė-Abramikienė.

Džiaugsmu, kad partija rems D. Grybauskaitę, netryško ir buvęs parlamentaras Jonas Šimėnas. Jis siūlė, kad prezidento rinkimuose dalyvautų A. Kubilius, o jeigu jis nenori – tuomet esą reikia naujo pirmininko.

V. Landsbergis: už tokius žodžius galiu būti išmestas iš partijos

Diskutuojant dėl paramos D. Grybauskaitei didžiausią juoko bangą sukėlė V. Landsbergis, kuris yra itin ištikimas dabartinės prezidentės rėmėjas. Politikas sukritikavo N. Puteikio mintis dėl D. Grybauskaitės vaidmens FNTT istorijoje ir sakė, kad viskas buvo ne taip.

„Kažkas sako, kad remdami D. Grybauskaitę mes prisiimame atsakomybę už viską, ką ji kada nors gali padaryti. Kad mes net už Egidijų Vareikį neprisiimame atsakomybės! Ar kas nors nori pasakyti, kad ji nėra geriausia kandidatė? Tai pasakykit geresnį, broliai, seserys“ - klausė V. Landsbergis.

„A. Kubilius!“, - sušuko iš salės.

„Irena Degutienė!“ - pasklido antras balsas.

„O, gerai, yra pasiūlymas. Bet aš taip nemanau. Aš suprantu, kad mane už tai gali pašalinti iš partijos, bet aš taip galvoju. Ir A. Kubilių reikia pašalinti iš partijos, nes būdamas pirmininkas taip negalvoja, kaip pirmininkas privalo galvoti – kad jis pats geriausia visoje Lietuvoje. Kaip jis drįsta taip negalvoti?“, - juokėsi V. Landsbergis.