Pasak Seimo vadovės, dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo Seimas iš esmės yra pasidalinęs į dvi dalis.

"Šį įstatymą mes priiminėjome ne vieną kadenciją, kadencijos keitėsi, bet proporcijos Seime buvo panašios, ir tik šią kadenciją pavyko priimti tą naują įstatymą, kadangi nedidele persvara priėmėme konservatyviųjų variantą. Prezidentė vetavo ir dabar labai sunku spręsti, ar bus 71 balsas atmesti Prezidentės veto. Bet, kiek aš girdėjau iš Seimo narių, tie, kurie balsavo turėdami tvirtą nuomonę, tikrai nekeis savo nuomonės, todėl galbūt priklausys nuo to, iš kurios pusės šalininkų gali neateiti į Seimo posėdį (...). Tai pažiūrėsime, kaip seksis", - interviu "Žinių radijui" trečiadienio rytą sakė L. Graužinienė.

Seimas, nutaręs iš naujo svarstyti Prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuotą Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, trečiadienį šio klausimo svarstyme ketina padėti tašką.

Savo poziciją ketina suformuluoti šį projektą svarstysiantis Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

Vėliau plenariniame posėdyje parlamentarai ketina galutinai apsispręsti, ar pritarti šalies vadovės siūlymams.

Įstatymą vetavusi Prezidentė mano, kad naujasis įstatymas pablogina dabar esančias dirbtinio apvaisinimo sąlygas ir neužtikrina Konstitucijoje įtvirtintos nuostatos, kad valstybė privalo rūpintis žmonių sveikata, užtikrinant tinkamą medicininę pagalbą žmonėms.

Vetuodama įstatymą, Prezidentė pasiūlė šeimoms pačioms apsispręsti, kokį nevaisingumo gydymo modelį taikyti - sukurti tik tiek embrionų, kiek jų galima perkelti į moters gimdą, arba sukurtus embrionus šaldyti.

Šių metų birželio 28 d. Seimas priėmė Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, kuriuo nustatytos moters pagalbinio apvaisinimo sąlygos, būdai ir tvarka. Už naują įstatymą balsavo 66 Seimo nariai, prieš - 3, susilaikė 3 parlamentarai.

Pagal įstatymą pagalbinį apvaisinimą atlikti bus leidžiama tik tada, kai nevaisingumo negalima išgydyti jokiais gydymo būdais arba juos taikant nebus realios sėkmės tikimybės. Jis galės būti atliekamas tik santuoką ar registruotos partnerystės sutartį sudariusiems veiksniems asmenims.

Pagalbinis apvaisinimas galės būti atliekamas tik naudojant apvaisinamos moters ir jos sutuoktinio ar sugyventinio lytines ląsteles. Pagalbinis apvaisinimas naudojant lytines ląsteles donoro, su kuriuo apvaisinamos moters nesieja įstatymų nustatyta tvarka sudarytos santuokos ar registruotos partnerystės sutarties ryšiai, bus draudžiamas.

Įstatyme įtvirtinti du pagalbinio apvaisinimo būdai: in vivo (moters kūne) ir in vitro (ne moters kūne). Pagalbinio apvaisinimo metodikas tvirtins sveikatos apsaugos ministras.

Seimas nutarė, kad embrionų turės būti sukuriama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą. Sukurtų embrionų skaičius negalės viršyti trijų.

Pagalbinis apvaisinimas bus draudžiamas, jeigu bus medicininių kontraindikacijų, kurių sąrašą tvirtins sveikatos apsaugos ministras.