„Grupei bičiulių nepatinka, kad Lietuvoje nėra normalios kairės partijos, mes tiesiog norime vadovybei pasakyti, kad nesame visi tokie, kad tylime ir žiūrime, kas vyksta. Jei su mumis negebama šnekėti viduje partijos, gal išėjus kuriai nors bičiulių daliai į gatvę, kai kas atsimerks. Tai spontaniškai kilęs judėjimas po įstatymo priėmimo“, – pirmadienį BNS sakė LSDP Vilniaus skyriaus pirmininko pavaduotojas, akcijoje dalyvauti žadantis Algirdas Pieniuta.

Pasak jo, renginyje dalyvauti užsiregistravo apie dvidešimt sostinės socialdemokratų, bet kiek ateis iš tiesų – nežinia.

Protesto iniciatoriai savo paskelbtame pareiškime išsako nepritarimą dėl priimtų prieštaringų Darbo kodekso nuostatų ir „reikalauja partijos vadovybės laikytis Socialdemokratų partijos programos nuostatų“.

„Perfrazuojant garsią patarlę, sakome: „Jei vadai neina pas partiečius, partiečiai eina pas vadus“ – bičiulių iniciatyva diskusiją apie ideologinės ir partinės veiklos „deformacijas“ tęsime kitokioje – viešo mitingo – formoje“, – skelbia protesto akciją vakare rengiantys socialdemokratai.

LSDP vicepirmininkas Algirdas Sysas sako šios akcijos nesureikšminantis – partija didelė, nuomonių yra įvairių.

„Partija – didelis organizmas, per 20 tūkst. žmonių, yra visokių nuomonių ir visada bus, ypač dėl tokio subtilaus dalyko kaip darbo jėgos pardavimas. Ir iki mūsų, ir po mūsų visada bus ginčai, vieni norės parduoti brangiau, kiti – nupirkti pigiau, čia atsiranda priešprieša tarp tų, kas perka darbo jėgą ir kas parduoda. (...) Galbūt tai yra ir mūsų ne iki galo padarytas darbas, reikėjo palčiau padiskutuoti partiniu lygiu“, – BNS sakė A.Sysas.

Vyriausybės spaudos tarnyba išplatino Socialdemokratų partijos lyderio premjero atsaką į vykstančias protesto akcijas, jame šis sako, kad naujasis Darbo kodeksas priimtas demokratiškai.

„Dėl naujosios Darbo kodekso redakcijos diskutuota visus metus. Trišalė taryba turėjo galimybę demokratiškai apsvarstyti kiekvieną straipsnį, surasti sprendimus ir tą padarė. Seimas, priimdamas Darbo kodeksą, nuo Trišalės tarybos sprendimų nenutolo, todėl sakyti, kad socialinio modelio priėmimo procesas nedemokratiškas – yra neteisinga“, – pranešime cituojamas premjeras.

Seimas praėjusį antradienį po pusmečio svarstymų priėmė naująjį Darbo kodeksą. Jei jam pritars prezidentė Dalia Grybauskaitė, jis įsigalios nuo 2017 metų pradžios.

Darbo kodekse supaprastintas darbuotojų atleidimas, sumažintos išeitinės išmokos, padidintas leistinų viršvalandžių skaičius, sutrumpintos atostogos, numatyta platesnė darbo sutarčių tipų įvairovė.

Vyriausybė sako, kad darbo santykių reforma leis pritraukti investicijų ir sukurti naujų darbo vietų, o kritikai tvirtina, kad kodeksas palankus tik darbdaviams, o darbuotojų apsauga smarkiai sumažinta.