Pirmadienio rytą prezidentė Dalia Grybauskaitė priims generalinį prokurorą Darių Valį, generalinio prokuroro pavaduotoją Andrių Neverą, Teisingumo ir Užsienio reikalų ministerijų atstovus.

Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas pirmadienio rytą šaukia neeilinį posėdį. Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris, pasiūlęs nedelsiant atšaukti konsultacijoms Lietuvos ambasadorių Austrijoje, mano, kad atsakingoms institucijoms artimiausiu metu reikėtų pasitarti Valstybės gynimo taryboje, nes tokie faktai ir veiksmai rodo, kad taip bandoma sumenkinti nusikaltimus žmoniškumui.

Seimo komiteto posėdyje taip pat ketinama priimti kreipimąsi į Lietuvos Respublikos sąjungininkes NATO ir Europos Sąjungoje dėl šio įvykio įvertinimo. Be to, komitetas numato įvertinti galimą solidarumo principo pažeidimą sutartyse, pasirašytose su Austrijos Respublika.

Seimo komiteto posėdyje taip pat dalyvaus tarptautinės teisės specialistai, Užsienio reikalų ministerijos atstovai.

Pirmadienį prie Austrijos ambasados rengiamas piketas.

Kaip ELTA jau skelbė, užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio nurodymu pirmadienį į Užsienio reikalų ministeriją bus iškviestas Austrijos ambasadorius Lietuvoje, kuriam bus įteikta Lietuvos nota dėl įtariamojo Sausio 13-osios byloje paleidimo. Bus laukiama įtikinamo šios šalies paaiškinimo, kodėl priimtas sprendimas įtariamąjį paleisti taip greitai.

"Europos arešto orderis, kurio naudojimo tvarką nustato Europos sistema, atitinkamas reglamentas, sako vieną paprastą dalyką: valstybė, kuri prašo kitos valstybės - Europos Sąjungos narės išduoti asmenį, sulaikytą pagal šitą Europos arešto orderį, turi iki 40 dienų laiko terminą pateikti informaciją valstybei, kuri yra sulaikiusi tą asmenį. Lietuvai šiuo atveju buvo duotas sunkiai man dabar suprantamas kelių valandų terminas", - sakė A. Ažubalis.

Jis teigė penktadienį antroje dienos pusėje skambinęs savo kolegai Michaeliui Spindeleggeriui ir informavęs apie situaciją, apie tai, kad Lietuvai ši byla yra nacionalinės svarbos klausimas. Anot ministro, jis pareiškęs, jog tikisi, kad Austrija atitinkamai vykdys visus Europos Sąjungoje prisiimtus įsipareigojimus. Austrijos užsienio reikalų ministras atsakė žinąs esančią situaciją, tačiau čia viską sprendžia teismai. A. Ažubalis teigė kolegai pabrėžęs, kad Austrija, prieš priimdama sprendimą, pasižiūrėtų į visus savo prisiimtus įsipareigojimus, į tai, ką sako Europos arešto orderis, jo naudojimo tvarka.

Rusijos žiniasklaida praneša, kad M. Golovatovas jau grįžo į Rusiją.

Buvęs "Alfa" būrio vadas, KGB atsargos pulkininkas M. Golovatovas, kuris liepos 14-ąją buvo sulaikytas Austrijoje, grįžo į Maskvą.