Prezidento Valdo Adamkaus prašymu "Lisco" privatizavimo sutarties įvertinimą atlikusi Valstybės kontrolė antradienį pasiūlė Generalinei prokuratūrai kreiptis į teismą, kad sutartis būtų pripažinta negaliojančia.

"Valstybės kontrolė atsisako vykdyti įstatymo jai pavestas funkcijas. Ji pati privalo kreiptis į teismą, jei patikrinimo metu nustato, jog pažeisti turtiniai interesai", teigiama premjero atstovo spaudai Audriaus Bačiulio pranešime spaudai.

"Konstatuota, kad Valstybės kontrolė nesilaikė jai įstatymais numatytų pareigų ir procedūrų. Tačiau, atsižvelgiant į pastaruoju metu nuolat skleidžiamus įvairius neargumentuotus įtarinėjimus dėl "Lisco" akcijų pardavimo, Turto fondas iki lapkričio 3 dienos turi pateikti išsamų atsakymą į Valstybės kontrolės pažymą", teigia A. Bačiulis.

VTF ir Olandijoje registruota bendrovė "B. B. Bredo B. V." 75 proc. "Lisco" pirkimo ir pardavimo sutartį pasirašė spalio 19-ąją.

Pasak valstybės kontrolieriaus Jono Liaučiaus, pagal savo veiklą "Bredo" neatinka "Lisco" privatizavimo programos potencialiam pirkėjui taikomų kvalifikacijos kriterijų ir jo pripažinimas viešo konkurso laimėtoju yra nepagrįstas. Pasak kontrolierių, sandoris yra nenaudingas valstybei.

"Neradome jokių įrodymų, kad valstybei tai nenaudinga. Tai neprieštarauja jokiems įstatymams. Kaip anksčiau buvo įsteigtos penkios bendrovės, taip ir dabar tai reikėtų daryti", po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė VTF generalinis direktorius Stasys Vaitkevičius.

"Ketinimai iki privatizavimo sandorio pasirašymo įsteigti Maršalų salose dešimt "Lisco" dukterinių įmonių ir sutartyje numatyta investuotojo teisė parduoti, keisti laivus suteikia "Bredo" galimybę savo finansinius įsipreigojimus pagal privatizavimo sandorį padengti nenaudojant nuosavų lėšų", tvirtino J. Liaučius.

Pasak jo, visa tai leidžia daryti išvadą, kad akcijų pirkimo ir pardavimo sutarties sąlygos valstybei ekonominiu požiūru yra nenaudingos.

"Nei "Lisco" pirkimo-pardavimo sutarties tikrinimo metu, nei Valstybės kontrolės sprendimo dėl šio patikrinimo nėra. Be to, Valstybės turto fondo atstovai tikrinime nedalyvavo, jų paaiškinimų dėl laivininkystės privatizavimo sutarties kontrolieriai net neprašė", teigia A. Bačiulis.

Pasak J. Liaučiaus, sutartyje taip pat nurodyta nepakankama investuotojo atsakomybė už sutartinių įsipareigojimų nevykdymą ir nepakanka garantijų, užtikrinančių "Bredo" prievolių vykdymą.

Pasak J. Liaučiaus, sutartyje nenumatyti delspinigiai už pavėluotą akcijų apmokėjimą, investuotojui numatytos sankcijos už prievolių nevykdymą yra gerokai švelnesnės, o investuotojo įsipareigojimai po sandorio užbaigimo priimti su išlygomis ir tai sudaro galimybę nevykdyti sutartyje numatytų įsipareigojimų.

"Už akcijas numatyta apmokėti iš karto, todėl ir delspinigių nėra numatyta. Jeigu bus vėluojama sumokėti, jie privalės mokėti palūkanas. O baudas numatėme tikrai didesnes, nei įprasta tokiuose sandoriuose", sakė S. Vaitkevičius.

VTF sutartyje įsipareigojo teikti "Bredo" visą reikiamą paramą Vyriausybėje ir valstybės įstaigose, kad būtų įgyvendinti investuotojo planai ir sąlygos.

"Valstybės kontrolė tokius VTF įsipareigojimus vertina kaip tarpininkavimo funkcijas, viršijančias jo kompetenciją", teigė J. Liaučius.