Du Seimo valdybos nariai parlamento vicepirmininkai socialdemokratai Gediminas Kirkilas ir Algirdas Sysas laikosi priešingų požiūrių dėl premjero siūlymo. G.Kirkilas, vienintelis iš socialdemokratų palaikęs siūlymą skirti premiją V.Landsbergiui, ragina ištaisyti klaidą ir įsiklausyti į premjero kvietimą. Tuo metu A.Sysas teigia nematantis priežasčių pakeisti nuomonę, kuri ir per balsavimą šią savaitę buvo skeptiška.

L.Graužinienė: reikia komisijos

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė sako, jog greitesnis kelias persvarstyti šį klausimą būtų tuo atveju, jei savo sprendimus pakeistų ir į pareigas sugrįžtų atsistatydinusieji Laisvės premijos komisijos nariai.

Ji mano, jog įstatymo reglamentuojama nauja premijos skyrimo procedūra užtruktų ilgiau.

„Įstatyme terminai apibrėžti, iki kada Seimas turi priimti sprendimą (dėl Laisvės premijos skyrimo - BNS) - laiko dar yra. Be abejo, būtų geriau, jei grįžtų visi buvę atsistatydinę komisijos nariai ir persvarstytų - jeigu visi norime išspręsti tą klausimą, tai būtų lengviausias kelias. Nes dabar, kol suformuosime naują komisiją - ją sudaro ne tik Seimo nariai, bet ir visuomeninių organizacijų deleguoti atstovai, be abejo, užims laiko. Jeigu nėra daugiau nei pusė komisijos narių, tai ją reikia formuoti iš naujo“, - BNS šeštadienį sakė L.Graužinienė.

Pasak jos, premijos skyrimo procedūra labai aiškiai surašyta Laisvės premijų įstatyme ir jokių interpretacijų negali būti.

„Visi turi laikytis įstatymų - jame pasakyta, kad atsakingas už šį klausimą Žmogaus teisių komitetas. Kadangi didžioji dalis komisijos yra atsistatydinusi, o Seimas priėmė sprendimą grąžinti tobulinti iniciatoriams, tai dabar komitetas turi imtis iniciatyvos suformuoti naują komisiją ir patobulinti nutarimą - ar jis bus toks pat, ar kitoks, ar jo iš viso nebus, nežinau“, - kalbėjo Seimo pirmininkė.

G. Kirkilas: geriau pripažinti klaidas, nei jose gyventi

Tačiau Seimo pirmininkės pavaduotojas socialdemokratas Gediminas Kirkilas sako, jog L.Graužinienė klysta - sprendimas gali būti priimtas jau kitą savaitę ir tam nebereikia komisijos.

„Tai galima padaryti, nes Seimas grąžino projektą tobulinti - jo tekstą galima teikti dar kartą ir antradienį ar ketvirtadienį priimti sprendimą ir patvirtini komisijos sprendimą. Komisijos narių visiškai nereikia, Seimo pirmininkė neteisingai sako - komisija baigė savo darbą, Seimas turi formaliai patvirtinti arba nepatvirtini. Kadangi Seimas grąžino projektą tobulinti, jis gali būti patvirtintas“, - BNS sakė G.Kirkilas.

Jis sakė teigiamai vertinantis premjero iniciatyvą: „Manau, kad premjeras visiškai teisus, geriau pripažinti klaidas, negu jose gyventi (...). Nežinau dėl „tvarkiečių“ ir „darbiečių“ (kaip jie balsuotų - BNS), bet manau, kad socialdemokratai yra tokia partija, kuri kartais pripažįsta savo klaidas ir manau, kad ji tai padarys“.

A.Kubilius: ne mūsų prašymu tai turi įvykti

Seimo opozicijos lyderis Seimo konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius sakė nesąs įsitikinęs, kad valdančiųjų frakcijų atstovai išgirs premjero kvietimą. Anot konservatoriaus, jei iš tiesų nori pakeisti savo ankstesnį sprendimą, valdantieji tai turi inicijuoti patys ir tokią iniciatyvą turėtų patvirtinti parašais.

„Gaila, kad tiek laiko turi prabėgti, kad supratų, kokią klaidą padarė. Bet aš nesu įsitikinęs, kad socialdemokratų ir darbiečių frakcijos Seime atsižvelgs į premjero pareiškimą. Tai mes turime žiūrėti ir laukti kas vyks Seime, nes A.Syso ar A.Skardžiaus karšti žodžiai prieš premijos suteikimą buvo labai garsūs. Tai ar jie dabar pakeis savo nuomonę, nesu tuo įsitikinęs“, - BNS sakė A.Kubilius.

A.Kubilius neatmetė, kad balsuojant iš naujo, rezultatai gali būti tokie pat.

„Jeigu socialdemokratai ir darbiečiai prisiima atsakomybę ir ateis su tokiu sprendimu dar kartą, tai mes balsuosime už, bet mes nebėgiosime ir neprašysime jų - ne mūsų prašymu tai turi įvykti. Jeigu dar kartą bus padarytas toks pat laisvės istorijos įžeidimas, turėsime susidaryti galutinę nuomonę, kad dabartinei valdančiajai daugumai Lietuvos laisvės istorija visiškai nesvarbi“, - BNS sakė A.Kubilius.

„Ką aš daryčiau būdamas premjero vietoje ar vienu iš valdančiųjų koalicijos lyderių - pasiūlyčiau visiems nariams pasirašyti po tokiu teikimu, kad būtų aišku, kiek iš tiktųjų būtų remiančių tokį teikimą“, - pridūrė politikas.

A. Sysas: nematau priežasčių keisti nuomonę

Seimo pirmininkės pavaduotojas socialdemokratas Algirdas Sysas tokį pasiūlymą sakė vertinantis skeptiškai: „Kodėl aš turiu Kubiliaus norams paklusti, mes demokratinė valstybė - ar mes norime pasidaryti kažkokia autokratinė valstybė, mes juk gyvenom Tarybų Sąjungoje, kur buvo viena nuomonė, ir vienodai rankas kilnojom, dabar yra nuomonių skirtumas“.

„Kol kas nematau jokių priežasčių savo nuomonę keisti (...). Net nekalbėjom (su frakcijos kolegomis - BNS), yra sprendimas ir viskas, bus nauji argumentai, vėl kalbėsime-“, - BNS sakė socialdemokratas Algirdas Sysas, paklaustas, ar pakeistų savo nuomonę dėl premijos skyrimo V.Landsbergiui.

Jis teigė manantis, kad jeigu pasiūlymas vėl bus teikiamas, frakcija jį svarstys: „Nežinau, kokie bus nauji argumentai ir nenoriu spėlioti, kas bus,jeigu bus. Opozicija visą laiką sudarys, kad būtų kažkokia drama, įvykiai“.

Premjeras ragina parodyti politinę brandą

Premjeras valdančiųjų socialdemokratų vadovas A. Butkevičius kreipėsi į Seimo valdybą, ragindamas parlamento narius atsisakyti subjektyvumo bei nereikalingo politikavimo, ir paragino Seimą iš naujo svarstyti Laisvės premijos skyrimą V.Landsbergiui.

Šią savaitę vykusiame balsavime dėl Laisvės premijos skyrimo premjeras nedalyvavo, nes buvo išvykęs vizito į Kiniją.

A. Butkevičius Sausio 13-osios 25-erių metinių išvakarėse paragino susitelkti, būti vieningais bei pademonstruoti politinę brandą.

„Visi politikai, nepaisant partijų programų ir ideologinių skirtumų, savo sprendimus turi grįsti ne emocijomis, o vadovaudamiesi istoriniu sąmoningumu ir objektyviais mūsų laisvės kovos faktais“, – šeštadienį išplatintame pranešime spaudai cituojamas Vyriausybės vadovas.

Anot A. Butkevičiaus, niekas negali nuvertinti ar paneigti itin reikšmingo V. Landsbergio vaidmens, siekiant Lietuvos laisvės ir atkuriant valstybingumą.

Po Seimo sprendimo komisija subyrėjo

Antradienį Seimas daugiausia valdančiųjų socialdemokratų ir darbiečių balsais nepritarė Laisvės komisijos sprendimui šią premiją skirti V. Landsbergiui. Po šio sprendimo daugelis komisijos narių atsistatydino.

Iš karto po nepavykusio balsavimo iš Laisvės komisijos pirmininkės pareigų pasitraukė konservatorė Irena Degutienė, komisijos narė liberalė Dalia Kuodytė, vėliau - dar 5 nariai.