Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis sako laukiantis įtikinamo Austrijos pasiaiškinimo, kodėl sprendimas paleisti įtariamą Rusijos pilietį priimta taip greitai - nepraėjus nė parai po sulaikymo.

Lietuvos pareigūnai pasmerkė austrų žingsnį ir sakė turintys įtarimų, kad Austrija galėjo pasiduoti Rusijos spaudimui. Premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad Austrija šiuo atveju nepaisė europinio solidarumo.

Televizijos bokštą 1991 metų sausio 13-ąją šturmavusiam "Alfa" būriui vadovavęs M.Golovatovas Austrijos sostinėje Vienoje buvo sulaikytas ketvirtadienį, tačiau paleistas jau kitą dieną. Austrų žiniasklaidos teigimu, apie tai, kad yra ieškomas, M.Golovatovas buvo informuotas Austrijos oro uoste, ir netrukus po to išvyko į Maskvą.

Austrijos veiksmais pasipiktinę visuomenininkai pirmadienį vidurdienį ketina piketuoti prie Austrijos ambasados Vilniuje Gaono gatvėje.

"Mus šokiravo toks Austrijos sprendimas, tai išdavystė. Jau fakto nebepakeisime, bet galime tik parodyti savo nepasitenkinimą", - BNS sekmadienį sakė vienas iš akcijos organizatorių Robertas Mažeika.

Lietuvos generalinė prokuratūra austrų sprendimą pavadino šiurkščiu Europos Sąjungos (ES) teisės pažeidimu.

Susidariusią situaciją ir tolimesnius veiksmus pirmadienio rytą prezidentė Dalia Grybauskaitė aptars su Generalinės prokuratūros, Teisingumo ir Užsienio reikalų ministerijų atstovais.

1991 m. sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, daugiau kaip tūkstantis buvo sužeisti. M.Golovatovas įtariamas veikomis, kurios priskiriamos prie karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.