"Negalima sėdėti ir žiūrėti, reikia aiškiai pasakyti Norvegijos Vyriausybei, kad mes toliau "spausime" šią Vyriausybę. (...) Vienintelis būdas pasiekti pergalę yra kreiptis į Norvegijos Vyriausybę ir pasakyti, kad tai nėra priimtina. Jei Norvegijos Vyriausybė neatsako - Jūs tuomet turite boikotuoti Norvegijos prekes. Turime kažką daryti, ir tai yra mano žinia jums. Kitu atveju, jūs stovėsite ir žiūrėsite, kaip neteisingumas ir žiaurumas yra vykdomas toliau", - ketvirtadienį spaudos konferencijoje Seime sakė M. Reikeras.

Kalbėdamas apie garsiai nuskambėjusią Gabrieliaus bylą, teisininkas sakė: "Jeigu šios bylos neišspręsime diplomatiniu keliu, bijau, jis kentės lygiai taip pat kaip ir kiti vaikai, kurie užaugo svetimose šeimose. Manau, kad priemonių reikia imtis dabar".

Pasak svečio, visos bylos, kuomet vaikai buvo paimti iš lietuvių šeimų, vyksta pagal tą patį modelį. "Vaikai paimami iš šeimų, neturint tinkamų priežasčių, lygiai tas pats atsitinka visose šeimose. Joms visoms labai sunku atgauti vaikus", - sakė M. Reikeras.

Jo teigimu, išskirtinio dėmesio pastaruoju metu sulaukė ir naują protestų bangą paskatino penkių vaikų atėmimas iš šeimos, kilusios iš Rumunijos.

Dėl atimtų vaikų, pasak svečio, neketina pasiduoti ir Čekija.

Teisininkas sakė, kad ne tik įvairiose Europos šalyse, bet ir JAV vyksta protestai dėl atimamų vaikų.

"Jūs negalite tiesiog sėdėti ir žiūrėti, kaip Norvegijoje daroma neteisybė, tą patį reikia kalbėti apie Lietuvos vaikus. Jūs turite aiškiai pasakyti Norvegijos Vyriausybei, kad mes ir toliau "spausime" ją tol, kol vaikai nebus grąžinti į jų šeimas arba bent jų giminaičiams. Mes kalbame apie anūkus, kurie netgi neturi galimybės pasikalbėti su savo seneliais", - sakė M. Reikeras.

Apie nepakankamą Lietuvos valdžios aktyvumą, padedant grąžinti į šeimas Norvegijoje atimtus vaikus, spaudos konferencijoje kalbėjo Seimo narys Audrius Nakas.

Labai dažnai valdžios institucijos pateikia trafaretinius atsakymus: mes darome viską, ką galime, ką leidžia įstatymas mums daryti, vyksta procesas, sprendžiame. (...) Realiai niekas nepadaryta, realiai turėjo kažkoks pareigūnas sėsti ir nuskristi į Oslą ir ten daryti kažkokius veiksmus. Nieko to nebuvo, tikiuosi, kad tai bus pradėta daryti", - sakė A. Nakas.

Ketvirtadienį prie Norvegijos ambasados Vilniuje visuomenininkai ir Tautininkų sąjunga ketina surengti protesto akciją prieš Norvegijos vaiko teisių apsaugos tarnybos "Barnevernet" savivalę.