Konservatorių-krikdemų frakcijos seniūnas Jurgis Razma mano, kad valstybėje yra ir daugiau problemų, socdemai į problemos turinį gilinsis tik kitą savaitę, „darbiečiai“ mano, kad iniciatyvos tirti A. Baukutės elgesį turi imtis Etikos ir procedūrų komisija, o TPP pirmininkas Arūnas Valinskas nepanoro atsakyti, ar parlamentarė elgesys bus svarstomas frakcijoje.

Pati A. Baukutė, klausiama, kodėl melavo, jog šviesoforą nuvertęs jos sutuoktinio naudojamas automobilis yra Klaipėdoje, kai iš tiesų buvo rastas viename Vilniaus autoservise be numerių, reikalavo pagarbos jos jausmams ir šeimai.

„Aš pasakysiu paprastą dalyką – nekomentuosiu ne todėl, kad nenoriu komentuoti, o tam, kad neįtakočiau vienaip ar kitaip tyrimo. Tiesiog gerbdama jūsų darbą, pastangas, profesionalumą, tiesiog labai prašau jūsų nors truputėlį pagarbos mano jausmams ir mano šeimai“, - ketvirtadienį sakė Seimo narė.

Klimpsta į melą?

A. Baukutės nemalonumai prasidėjo tuomet, kai parlamentarės sutuoktinis K. Rupulevičius, dirbęs aplinkos ministro patarėju, Vilniaus centre nuvertė šviesoforą ir pasišalino iš įvykio vietos. Kiek vėliau paaiškėjo, kad už K. Rupulevičiaus naudojamą visureigį „Toyota Land Cruiser“ įmokas „SEB Lizingui“ (2815 Lt per mėnesį) moka Seimas, mat pinigai atkeliauja iš parlamentarės A. Baukutės parlamentinei veiklai skiriamų lėšų.

Pati parlamentarė neturi vairuotojo teisių, bet teigia, kad vyras ją vežioja į susitikimus su rinkėjais.

Paaiškėjus apie įvykusią avariją, K. Rupulevičius sulaukė aplinkos ministro siūlymo geruoju išeiti iš darbo, tačiau patarėjas pasinaudojo įstatymo teikiamomis galimybėmis ir pateikė prašymą išeiti tėvystės atostogų, mat poros sūnui Rapolui dar nėra sukakę dvejų metų. Ministras negalėjo atmesti prašymo, tad K. Rupulevičius beveik metus gaus 85 proc. buvusios algos.

Trečiadienį tiek A. Baukutė, tiek K. Rupulevičiius pareigūnams nenurodė automobilio buvimo vietos. Parlamentarė teigė, kad „Toyota“ yra Klaipėdoje, tačiau pareigūnai automobilį rado viename Vilniaus autoservise be numerių.

Ketvirtadienį A. Baukutė sakė, kad vyro naudojamas automobilis „Toyota“, už kurį įmokos mokamos iš jos parlamentinių išlaidų, yra nuomojamas, tad kas mėnesį „SEB Lizingui“ atitenkančios įmokos yra automobilio nuoma.

Pati politikė sako nenorinti komentuoti ją persekiojančių bėdų, nes esą nenori pakenkti vykdomam tyrimui. Parlamentarė taip pat paprašė skirti nors truputėlį pagarbos jos jausmams bei šeimai, o, klausiama, kokios sąsajos yra tarp jausmų ir teiravimosi apie melavimą policijai, net keletą kartų perklausė, kas sakė, jog ji melavo.

Ponia A. Baukute, kodėl melavote pareigūnams dėl automobilio?

– Aš pasakysiu paprastą dalyką – nekomentuosiu ne todėl, kad nenoriu komentuoti, o tam, kad neįtakočiau vienaip ar kitaip tyrimo. Tiesiog gerbdama jūsų darbą, pastangas, profesionalumą, tiesiog labai prašau jūsų nors truputėlį pagarbos mano jausmams ir mano šeimai.

Tačiau kokie jausmai, kai kalbama apie melavimą pareigūnams?

– Kas jums tą sakė?

Prokurorai.

– Jei man tą pasakys, aš tikrai jums visą informaciją susakysiu. Ačiū jums labai.

Bet melavote ir rinkėjams.

– Čia yra jūsų versija. Aš dar kartą jums sakau – aš nekomentuosiu ne todėl, kad aš nenoriu, o tam kad nepaveikti vienais ar kitais gandeliais proceso. Aš pasitikiu tam tikrom instancijom, kurios dirba tą darbą ir tikrai nedarysiu vieno ar kito sakinio, kad įtakotų...ta prasme nesakysiu vieno ar kito sakinio, kad įtakotų ar kažkam patiktų ar nepatiktų mano sakinys. Ačiū labai.

O automobilis ar nuomojamas yra, ar...?

– Nuomojamas, nuomojamas.

Frakcijos valstybėje mato didesnių problemų

Parlamentarei A. Baukutei bandant išsivaduoti iš viena po kitos persekiojančių bėdų, Seimo frakcijos šiam klausimui didelio dėmesio skirti neketina. Konservatorių-krikdemų frakcijos seniūnas J. Razma teigia, kad valstybėje yra didesnių problemų už A. Baukutės atvejį, todėl šiam klausimui vietos frakcijoje darbotvarkėje neatsirado.

Pasak politiko, konservatoriai neketina ir kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją, nes iniciatyvos gali imtis pati komisija ir jos pirmininkas, socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

„Etikos ir procedūrų komisija turi savo vadovą, kuris turi reaguoti į pasirodančią informaciją ir nereikia jam kaip mažam vaikui nurodinėti frakcijos sprendimais, kada reikia reaguoti, kada nereikia. Šiandien frakcijoje mes tokio klausimo neturėjom, tai frakcijos sprendimo negaliu įvardinti. Yra svarbesnių klausimų, kuriuo mes svarstėm“, - DELFI teigė J. Razma.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius sako, kad apie A. Baukutę frakcijoje pakalbės kitą savaitę, o, asmenine politiko nuomone, šiuo atveju galimi du sprendimo būdai – arba svarstyti Seimo narės elgesį Etikos ir procedūrų komisijoje, arba organizuoti apkaltą.

„Dar nesvarstėm ir jokios pozicijos neturim. O aš inicijuosiu, kad mes svarstytumėm šitą klausimą, nes taip palikti ramiai negalima. Aš manau, kad turime gauti dar daugiau informacijos ir tada aš manau frakcijoje galėsime sutarti ir priimti kai kuriuos sprendimus“, - sakė A. Butkevičius.

Politiko teigimu, iš turimo informacijos galima susidaryti įspūdį, jog Seimo narė meluoja, ir jei bus įrodyta, kad A. Baukutės vyras padarė avariją, tai gali būti, jog parlamentarė bandė išvengti atsakomybės už nusikaltimą.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys, kaip ir J. Razma, užsiminė, jog valstybėje yra didesnių problemų nei A. Baukutės automobilis. „Mes tikrai frakcijoje nesigilinom į jos teiginius, ką jinai sako, kur tas automobilis yra. Mes neturim reikalo tai sekti, tai turi daryti jos frakcija, o jei jie nesugeba – tai parodo savo silpnumą dar sykį“, - kalbėjo „darbietis“.

Pasak V. Gapšio, pirmiausia A. Baukutė turėtų praeiti Seimo filtrus – Etikos ir procedūrų komisiją, o apie apkaltą būtų galima kalbėti tik po šio proceso. Politikas, be kita ko, pabrėžė, kad teisine prasme „yra visokių niuansų“. „Reikia žiūrėti ir iš teisinės pusės. Aišku, iš moralinės ir politinės pusės tai yra negražu“, - sakė politikas.

A.Valinskas: patys pasirašykit ir klausimus, ir atsakymus

TPP pirmininkas bei buvęs parlamento vadovas A. Valinskas apie A. Baukutę ir jos elgesį kalbėti išvis nepanoro. „Patys pasirašykit klausimus ir atsakymus“, - DELFI sakė A. Valinskas.

Pasiteiravus, ką tai turėtų reikšti, A. Valinskas patikslino, kad „nereikia lygioje vietoje daryti kažkokių čia nesąmonių, o jeigu jūs galvojant, kad reikia, tai darykit“.

„Kodėl jūs man norite primesti savo nuomonę?“, - piktinosi politikas, o patikslinus, kad jo tiesiog teiraujamasi, ar frakcija ketina svarstyti A. Baukutės elgesį, A. Valinskas pridūrė nesiruošiąs atsakinėti į tokius klausimus.

A.Salamakinas: apkaltą galima rengti bet kokiais pagrindais

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas A. Salamakinas, klausiamas, ar etikos sargai svarstys viešoje erdvėje pasklidusią informaciją, kad A. Baukutė melavo apie sudaužyto automobilio buvimo vietą, atsakė teigiamai, bet pasiteiravus asmeninės nuomonės, komentuoti pabūgo.

„Nežinau, komisija bara mane, kad aš reiškiu savo nuomonę. Kai atliksim tyrimą, tada bus aišku. Nes čia svarbu kontekstas – ar tai tik melavimas, ar tai nusikaltimo/nusižengimo slėpimas. Kokia prasme svarstyti. Jeigu tik melavimas – tai meluoti Seimo nariui negalima, yra politikų elgesio kodeksas. O antras kontekstas sudėtingesnis – aš pats atsakymo neturiu“, - sakė A. Salamakinas.

Politikas tvirtina, kad apkalta Seimo nariui gali būti surengta bet kokiais pagrindais – svarbu surinkti reikiamą parašų kiekį (29) ir inicijuoti nepasitikėjimą.

„Bet kokiais, nėra apibrėžimo, kada galima rengti apkaltą. Yra tik apibrėžimas, jei jis padarė nusikaltimą, jam iškeliama byla, tada atimamas jo imunitetas, tada jei įsigalioja teismo nutartis, tada panaikinamas mandatas. O kad apibrėžimas būtų, kad apkalta rengiama už tą, tą ar tą, tai to nėra. Jei Seimo nariai surenka parašus, jie gali inicijuoti apkaltą“, - aiškino etikos sargų vadovas.

V.Mazuronis: politikė turi arba atsistatydinti, arba būti atstatydinta

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis frakcijos nuomonės apie A. Baukutės elgesį taip pat nepateikė, tačiau, asmenine politiko nuomone, „prisikėlietė“ turi arba trauktis pati, arba ją turi atstatydinti visas Seimas.

„Tai tikrai nesuderinama su politinės pareigybės užėmimu. Aš manyčiau, kad po tokio išryškėjimo, tiek aplinkos ministro patarėjas, tiek Seimo narys neturėtų užimti politinių pareigų ir geriausias kelias – jiems patiems pasitraukti arba atsistatydinti“, - DELFI sakė „tvarkietis“.

Pasak V. Mazuronio, jei valdančioji dauguma nesiims veiksmų, o pati A. Baukutė neatsistatydins, tuomet esą visai galimas kelias – atstatydinimas.

Klausiamas, ar pats prisiimtų atsakomybę inicijuoti apkaltos procesą, „tvarkietis“ sakė, jog šiuo klausimu reikia kalbėtis su kitomis opozicinėmis frakcijomis. „Bet pozicija, kurią bandysiu ginti aš ir kurią jums pasakiau: jei mes norime, kad Seimą gerbtų, tai tokio elgesio be reakcijos palikti negalima“, - savo nuomonę išsakė politikas.