„Ta bendruomenės dalis, kuriai aš atstovauju – maždaug 60-70 proc. akademinio personalo, o taip pat ir neakademinio personalo, 12 akademinių padalinių, septyni neakademiniai padaliniai, daugiau kaip 50 proc. studentų, (...) mes teigiame, jog efektyviausias sprendimas Vilniuje pertvarkant aukštąsias mokyklas būtų LEU jungti su Vilniaus universitetu, siekiant didžiausios sinergijos – tiek studijų, tiek mokslo, tiek vadybos srityje ir pasiekti didelį proveržį rengiant pedagogus“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė prorektorius.

Tačiau LEU studentų atstovybės prezidentė Greta Mažul paneigė, kad dauguma studentų palaiko jungimąsi su VU. Jos teigimu, apklausa parodė, kad studentai norėtų jungtis su Vytauto Didžiojo universitetu, juoba kad studentų atstovai dalyvavo daugiau nei prieš metus pradėtame jungimosi su VDU procese.

LEU, VU ir VDU atstovai ketvirtadienį dalyvavo parlamente vykusiame pasitarime dėl Edukologijos universiteto ateities.

A. Ragausko teigimu, LEU vyksta balsavimas, su kuria aukštąja mokykla geriausia būtų jungtis.

LEU rektorius Algirdas Gaižutis siekia, kad LEU susijungtų su VDU. Pasak jo, jau nueitas ilgas kelias rengiantis šių aukštųjų mokyklų jungimuisi. A.Gaižutis pabrėžė, kad pagrindinis jo siekis – kad kuo daugiau universiteto darbuotojų išsaugotų darbo vietas.

Rektorius tvirtino, kad LEU akademinės bendruomenės poziciją galėjo paveikti viešai nuskambėję pareiškimai, jog jungdamasis su VDU universitetas neteks savo turto, privalės išsikelti į Kauną.
Tuo metu A. Ragauskas teigė, kad jų poziciją lemia akademiniai argumentai.

„Su kuo būti ir kur būti yra esminis skirtumas, – tvirtino A.Ragauskas. – Kalbame apie infrastruktūrą, kalbame apie dėstytojus, apie mokslininkus, kalbame apie tai, kad būtų galima kurti aukšto lygio pedagogines studijas, aukšto lygio švietimo tyrimus. Matome, kad būtent Vilniuje šita infrastruktūra yra tinkamiausia, mes turime neblogą įdirbį su Vilniaus universitetu.“

Anot jo, į vieną darinį sujungus VU, LEU, Mykolo Romerio universitetą, Vilniaus kolegiją būtų sukurtas tarptautiniu mastu konkurencingas universitetas.

VU rektorius Artūras Žukauskas tvirtino pritariantis Vyriausybės norui, kad mokytojų rengimo centrai būtų ir Vilniuje, ir Kaune.
„Mes pritariame Vyriausybės pozicijai, kad turi būti keliama rengimo kokybė, apskritai universitetinio išsilavinimo kokybė, tarp jų – ir mokytojų rengimas. Mes turime tam potencialo. Vilniaus universitetas turi labai aukštą prestižą, yra tarp 500 geriausių pasaulio universitetų, o labai šiandien trūksta to prestižo mokytojų rengimui. Mes taip pat turime stiprų dalykinį parengimą visose absoliučiai srityse. Ir mes jau rengiame mokytojus“, – sakė A.Žukauskas.

Ir VU rektorius, ir LEU prorektorius siūlė politikams numatyti galimybę LEU fakultetams ir katedroms pasirinkti, kieno dalimi jie nori būti.

„Jeigu taip atsitiktų, kad mes bendro konsensuso neprieisime, nepriimsime, galvočiau, kad būtų labai protinga, jog Vyriausybė ir Seimas įvertintų vidinį bendruomenės apsisprendimą (...). Galima būtų, kad tie, kurie nori jungtis su Vytauto Didžiojo universitetu ar Kauno universitetu, šiuo atveju nesvarbu, jie gali apsispręsti su studijų programomis integruotis į tą struktūrą. Tačiau aš labai prašau, kad būtų įvertinta kita bendruomenės nuomonė, kad būtų įstatymiškai leista, įtvirtinant aukštojo mokslo pertvarkos plane, katedroms ir fakultetams, studijų programoms ir mokslo programoms integruotis į Vilniaus universiteto struktūrą“, – kalbėjo LEU prorektorius A. Ragauskas.

Pasitarimą dėl LEU surengęs Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narys konservatorius Mantas Adomėnas atkreipė dėmesį, kad mokytojų rengimo kontekste lyginant VDU ir VU potencialą, pastarasis vienareikšmiai laimi.

„Man atrodo, kad svarbiausias dalykas yra pedagogų rengimas. Matau, kad čia pokyčio nebus, jeigu pedagogų rengimas nebus nukreiptas ten, kur yra didžiausia paklausa jau dabar, kur yra srautas, kur yra akademinis potencialas pirmiausia specialybės dalykus įdiegti, ir šalia to būtų edukologija.

Šioje vietoje VDU neatrodo labai stipriai, jeigu galvojame apie tai, kad į mokytojo profesiją reikia pritraukti stipriausius abiturientus. Yra skaičiavimai, kad pakėlus stojimo balą iki keturių, VDU netektų 35 proc. studentų. Gal motyvas iš tiesų tėra LEU turimas turtas?“ – teigė M. Adomėnas.

VDU rektorius Juozas Augutis savo ruožtu tvirtino, kad LEU turto klausimas svarbus yra ne jo vadovaujamam universitetui, „o kažkam kitam, nes dėl to taip siekiama Edukologijos universitetą išvalyti“.

„Nesate teisus sakydamas, kad VDU edukologijos srityje yra silpnas. Tos pačios MOSTOS įvertinimais, jeigu edukologijos srityje, švietimo srityje pasižiūrėtume, tai VDU yra antras pagal pajėgumus po LEU. Nuosekliuoju modeliu rengiamų studentų skaičius čia turbūt yra trigubai didesnis negu kituose universitetuose, išskyrus, aišku, LEU. Mūsų gana stipri mokykla“, – sakė Vytauto Didžiojo universiteto vadovas.

Vyriausybinė darbo grupė siūlė LEU sujungti su VU taip vienoje aukštojoje mokykloje sukoncentruojant pedagogų rengimą. Vėliau Vyriausybė pateikė projektą, pagal kurį LEU būtų integruotas į kuriamą naują universitetą Kaune, tačiau pedagogų rengimas būtų užtikrintas ne tik Kaune, bet ir Vilniuje – Vilniaus universitete.

Tuo metu LEU dar iki darbo grupei paskelbiant siūlymus pabrėžė savo siekius jungtis su Kaune veikiančiu Vytauto Didžiojo universitetu, tokioms jungtuvėms šios aukštiosios mokyklos yra gavusios Seimo Švietimo komiteto pritarimą.

V. Pranckietis: universitetų iniciatyvas priimsime

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis nesiima pasakyti, kada aukštojo mokslo reformos planas galėtų atsirasti Seimo darbotvarkėje, bet tvirtina, kad į universitetų iniciatyvas bus atsižvelgta.

„Reikėtų užduoti klausimą Vyriausybei, kada ji teiks Seimui. Vakar trumpai pasikalbėjome, sutarėme, kad universitetų iniciatyvas priimsime. (...) Jeigu reikia kiek nors laukti, reikia palaukti“, - ketvirtadienį po diskusijos su akademinės bendruomenės nariais dėl aukštojo mokslo reformos žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Į klausimą, ar nereikėtų siūlyti Vyriausybei patobulinti aukštojo mokslo reformos plano, Seimo pirmininkas sakė, kad jis jau dabar yra tobulinamas.

„Tai ir vyksta dabar, universitetų iniciatyvos ir tobulina tą planą. Manau, jeigu suderintume visas mintis į vieną vietą, tai mes gausime turbūt geriausią rezultatą. Jis niekada nebus pats geriausias, vis tiek kas nors sakys, kad yra ne viskas gerai. Manau, šiuo atveju mes turime priimti universitetų iniciatyvas ir tada matyti“, - sakė V. Pranckietis.

Jo teigimu, tos iniciatyvos, kurios kyla dabar iš universitetų, tai yra jų autonomijos apraiška ir raiška.

Paprašytas įvertinti Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) susiskaldymą dėl to, su kuo jungtis, V. Pranckietis sakė, kad „tai žmonių pasirinkimas, būti kitame universitete taip pat yra įmanoma, nieko čia tokio nėra išskirtinio, jie yra laisvi rinktis“.